Izraelis ruošiasi vėl atidaryti žmonėms skirtą sienos su Gazos Ruožu perėją

Izraelis pirmadienį vėl atidarys vienintelę žmonėms skirtą sienos su Gazos Ruožu perėją, praėjus savaitei po jos uždarymo dėl susirėmimų, pranešė gynybos ministras Avigdoras Liebermanas.

 Protestai ir susirėmimai prie sienos su Gazos Ruožu prasidėjo kovo 30 dieną ir tęsiasi iki šiol. <br> AFP/Scanpix nuotr.
 Protestai ir susirėmimai prie sienos su Gazos Ruožu prasidėjo kovo 30 dieną ir tęsiasi iki šiol. <br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 27, 2018, 9:00 AM

Jo biuro sekmadienį išplatintame pareiškime sakoma, kad sprendimas atidaryti Erezo perėją, esančią palestiniečių anklavo šiaurėje, buvo priimtas „atsižvelgus į ramybę palei sieną“.

Izraelis uždarė perėją rugpjūčio 19-ąją dėl, A.Liebermano teigimu, „smurtinių incidentų“ ir sugriežtino islamistų judėjimo „Hamas“ kontroliuojamos izoliuotos teritorijos blokadą.

Erezo perėja yra vienintelė žmonėms skirta perėja, jungianti Izraeli su Gazos Ruožu, kuriam Izraelis jau ilgiau nei dešimtmetį taiko oro ir jūros blokadą, bet tam tikrais išimtiniais atvejais leidžia kirsti sieną su anklavu.

Vienintelė perėja, jungianti Gazos Ruožą su Egiptu pastaraisiais metais taip pat dažniausiai būdavo uždaryta.

Egiptas ir Jungtinės Tautos jau keletą savaičių mėgina pasiekti ilgalaikes paliaubas tarp Izraelio ir „Hamas“.

Protestai ir susirėmimai prie sienos su Gazos Ruožu prasidėjo kovo 30 dieną ir tęsiasi iki šiol. Demonstrantai reikalauja, kad palestiniečių pabėgėliams būtų leista sugrįžti į jų buvusias teritorijas dabartiniame Izraelyje.

Nuo to laiko nuo Izraelio ugnies žuvo mažiausiai 172 palestiniečiai, o vieną Izraelio karį liepą nušovė palestiniečių snaiperis.

Neramumai pasienyje nuo liepos jau tris kartus peraugdavo į intensyvius karinius veiksmus.

Izraelis ir „Hamas“ nuo 2008 metų kariavo tris kartus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.