Turkų motinų protestas uždraustas dėl „teroristinio išnaudojimo“

Turkija uždraudė savaitinį motinų mitingą, nes šiuos nuo 10-o dešimtmečio vidurio rengiamus mitingus išnaudoja viena teroristinė organizacija, pirmadienį pareiškė šalies vidaus reikalų ministras.

  Šį savaitgalį turkų policija prieš 700-ojo mitingo Stambulo centre dalyvius netikėtai panaudojo vandens patranką, ašarines dujas ir plastikines kulkas, tuo priblokšdama teisių gynėjus.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
  Šį savaitgalį turkų policija prieš 700-ojo mitingo Stambulo centre dalyvius netikėtai panaudojo vandens patranką, ašarines dujas ir plastikines kulkas, tuo priblokšdama teisių gynėjus.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-08-27 16:04

Minimus mitingus rengia judėjimo „Šeštadienio motinos“ narės, protestuojančios prieš savo sūnų ir kitų giminaičių dingimą. Šį savaitgalį turkų policija prieš 700-ojo mitingo Stambulo centre dalyvius netikėtai panaudojo vandens patranką, ašarines dujas ir plastikines kulkas, tuo priblokšdama teisių gynėjus.

Buvo sulaikyti beveik 50 žmonių, įskaitant judėjimo lyderius, tarp jų 82 metų Emine Ocak, tačiau vėliau visi šie asmenys buvo paleisti.

„Mes neleidome jiems (protestuoti), nes norime, kad baigtųsi šis išnaudojimas ir apgaulė“, – sakė vidaus reikalų ministras Suleymanas Soylu, kurį citavo valstybinė Anatolijos naujienų agentūra.

„Ar turėjome pro pirštus žiūrėti, kaip teroristinė organizacija išnaudoja motinystę?“ – pridūrė jis.

S.Soylu detaliau nekomentavo, bet Stambulo pareigūnai yra sakę, kad mitingas buvo uždraustas po raginimų dalyvauti, perduotų su uždrausta Kurdistano darbininkų partija (PKK) siejamais socialinės žiniasklaidos kanalais.

Per protestus, rengiamus kiekvieną šeštadienį nuo 1995 metų gegužės 27-osios, prisimenamas judėjimo narių giminaičių dingimas 9-e ir 10-e dešimtmečiais. Teigiama, kad dėl šių žmonių dingimo neramiu šalies istorijos periodu kalta valstybė.

Minimi žmonės dingo per PKK sukilimo reikalaujant kurdų savivaldos šalies pietryčiuose piką. Per 1984-aisiais prasidėjusį ir iki šiol trunkantį konfliktą žuvo dešimtys tūkstančių žmonių.

Šalį tuo metu taip pat vargino politinis nestabilumas ir smurtas po 1980-ųjų karinio perversmo. Už politinę veiklą buvo sulaikyta daug žmonių.

Aktyvistai sako, kad valstybė niekada deramai neištyrė po sulaikymo dingusių asmenų likimo.

„Šeštadienio motinos“ savo protestų dėl policijos kišimosi negalėjo rengti nuo 1999 iki 2009 metų, bet paskui juos atnaujino. Šis šeštadienis buvo pirmas pastaraisiais metais, kai policija ėmėsi veiksmų.

Mitingas buvo jėga išvaikytas praėjus dviem mėnesiams po prezidento rinkimų, per kuriuos naują mandatą ir išplėstus įgaliojimus gavo Recepas Tayyipas Erdoganas. Aktyvistai baiminasi, kad išplėstais prezidento įgaliojimais bus pasinaudota varžant saviraiškos laisvę Turkijoje.

Teigiama, kad judėjimą „Šeštadienio motinos“ įkvėpė Argentinos grupė „Gegužės aikštės motinos“ (Madres de Plaza de Mayo), kurios narės rengė mitingus dėl karinės diktatūros metais dingusių savo vaikų. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.