Kinija persigalvojo: ribojimus atšauks po keturių dešimtmečių

Kinija svarsto atsisakyti vadinamosios dviejų vaikų politikos. Tai reiškia, kad neliktų šeimos planavimo ribojimų, kurie smarkiai sumažino gimstamumą ir lėmė spartų visuomenės senėjimą.

Kinijos visuomenė susiduria su demografiniais iššūkiais, tad ketinama atsisakyti šeimos planavimo apribojimų.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Kinijos visuomenė susiduria su demografiniais iššūkiais, tad ketinama atsisakyti šeimos planavimo apribojimų.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„The Guardian“ ir „Lietuvos rytas“ inf.

Aug 29, 2018, 3:28 PM

Naujo civilinio kodekso projekte, kuris šią savaitę pateiktas Liaudies Kongreso nuolatiniam komitetui, neliko jokių nurodymų dėl šeimos planavimo. Taip esą atsižvelgiama į besikeičiančią demografinę situaciją.

Jeigu įstatymo projektas, kaip numatyta, bus priimtas, vėliausiai iki 2020-ųjų visi ribojimai, kurie valstybėje galiojo apie 40 metų, turės būti atšaukti.

Dėl sparčiai senėjančios savo visuomenės Kinija jau prieš trejus metus paskelbė nutraukianti 1979–2016 metais galiojusią „vieno vaiko politiką“.

Nuo tada tėvams leista turėti du vaikus, bet toks leidimas nelėmė staigaus gimstamumo padidėjimo.

Daugiau vaikų susilaukusios šeimos už papildomą vaiką turėjo mokėti mokesčius.

Be to, gimstamumo kontrolės įstatymai paskatino didelį skaičių abortų.

Dažnai selektyvių – būdavo pasiliekamas vyriškosios lyties vaisius, nes berniukai vertinti kaip galintys išlaikyti tėvus ir šeimą. Todėl visuomenėje susikūrė ir lyčių disbalansas. Kinijoje gyvena daugiau vyrų negu moterų.

Šalies valdžia nerimauja, kad mažėjantis darbingo amžiaus žmonių skaičius ilgainiui gali pristabdyti valstybės ekonominį augimą, o lyčių disbalansas vesti ir prie socialinių problemų.

„Kinijos valdžia dabar stovi prie demografinio skardžio – darbo jėga traukiasi, vyresnio amžiaus žmonių sparčiai daugėja.

Nėra socialinių programų, kurios būtų pajėgios išlaikyti tokią gausią pensinio amžiaus gyventojų dalį“, – teigė Mičigano universiteto profesorė Mary Gallagher.

Beje, yra ir antra medalio pusė. Pasak M.Gallagher, gimstamumo apribojimų panaikinimas gali virsti agresyviu gimstamumo skatinimu. Taip, kaip griežtai buvo ribotas kūdikių skaičius, dabar gali būti paskatintas ir jų gimdymas.

„Tai gali turėti neigiamų pasekmių moterų padėčiai darbo rinkoje, visuomenėje ir šeimoje“, – perspėjo profesorė.

Feministinių knygų autorė Leta Hong Fincher įsitikinusi: „Pakankamai aišku, kad Kinijos vyriausybė jau skambina pavojaus varpais dėl mažo gimstamumo. Tačiau kad ir kokią politiką jie sugalvos, ji bus nukreipta į moters reprodukcinių teisių kontrolę.“

Kinijos Liaudies Kongresas posėdžiaus iki penktadienio ir svarstys pateiktą įstatymo projektą.

Beje, tame pačiame projekte numatytas naujas įstatymas, pagal kurį bus draudžiamas lytinis priekabiavimas, o už priekabiavimo prevenciją bus atsakingi darbdaviai.

Taip pat ir pasiūlymas, kad besiskiriančios poros turėtų pereiti „atvėsimo mėnesį“: po pateikto prašymo skirtis mėnesį jis būtų nesvarstomas, abi pusės galėtų bet kada jį atsiimti.

„Tai dabar jie jau nori, kad turėtume daug vaikų ir niekada nesiskirtume?“ – socialiniuose tinkluose diskutavo kinai. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.