Iranas dar laikosi branduolinio susitarimo sąlygų

Iranas vis dar laikosi savo branduolinio susitarimo su pasaulio galiomis, sakoma Jungtinių Tautų Tarptautinės atominės energetikos agentūros (TATENA) ataskaitoje, nepaisant šios sutarties ateitį gaubiančios nežinios.

 Kiek anksčiau Irano prezidentas sakė, kad šalis turi pasiruošti atvejui, jei susitarimas būtų nutrauktas. <br> AFP/Scanpix nuotr.
 Kiek anksčiau Irano prezidentas sakė, kad šalis turi pasiruošti atvejui, jei susitarimas būtų nutrauktas. <br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 30, 2018, 5:28 PM

Kaip rodo JT agentūros ataskaita, Iranas vis dar laikosi pagrindinių Bendrojo išsamaus veiksmų plano (Joint Comprehensive Plan of Action, JCPOA) reikalavimų.

Gegužės mėnesį JAV prezidentas Donaldas Trumpas pranešė, kad Jungtinės Valstijos vienašališkai traukiasi iš Irano susitarimo ir sugrąžino sankcijas Iranui. Dėl šio JAV sprendimo ant plauko pakibo Irano branduolinis susitarimas, kuriuo siekiama neleisti Iranui įgyti branduolinių ginklų.

Naujausioje ataskaitoje sakoma, kad TATENA ekspertai galėjo patekti „į visus objektus ir vietas Irane, kuriuos reikėjo aplankyti“.

Tačiau agentūra pakartojo savo raginimą Iranui „laiku ir aktyviai bendradarbiauti užtikrinant tokią prieigą“ ekspertams. Šis raginimas buvo ir ankstesnėje TATENA ataskaitoje.

Iranas negali „išvengti derybų“ dėl tokių opių klausimų kaip jo balistinė programa ir jo vaidmuo Artimųjų Rytų konfliktuose, ketvirtadienį perspėjo Prancūzijos užsienio reikalų ministras Jeanas-Yves'as Le Drianas, Europos valstybėms siekiant išgelbėti branduolinį susitarimą su Teheranu.

„Iranas privalo gerbti JCPOA (branduolinio susitarimo) pagrindinius principus ir aš manau, kad taip ir yra, bet Iranas negali išvengti diskusijų, derybų trimis kitais nerimą keliančias klausimais“, – pareiškė J.-Y.Le Drianas, atvykęs į ES užsienio reikalų ministrų susitikimą Vienoje.

JCPOA yra tarptautinė sutartis, pagal kurią sankcijos Iranui buvo panaikintos mainais į jo branduolinės programos apribojimus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar yra galimybių, kad įvyks pilietybės referendumas?