Blogiausias prieglobstis pasaulyje: pabėgėlių pilną salą užvaldė smurtas ir nusikaltimai

Morijos pabėgėlių stovykloje Lesbo saloje kasdien kas nors bando nusižudyti. Saloje vyksta susirėmimai su policija, ieškančia žmonių gabentojų. O čia gyvenantys graikai jau netenka kantrybės.

Lesbo salos gyventojams jau darosi ankšta – siunta ir graikai, ir atvykėliai.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Lesbo salos gyventojams jau darosi ankšta – siunta ir graikai, ir atvykėliai.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AP, BBC, AFP, „Breitbart“, „Lietuvos rytas“ inf.

Sep 3, 2018, 9:40 AM

„Mūsų vaikai neišsimiega. Jie turi būti budrūs 24 valandas per parą – niekada nežinai, kada vėl reikės bėgti, kada bus neramu, kada prasidės karas“, – teigė viena Morijos stovykloje gyvenanti pabėgėlė.

Ši stovykla jau praminta blogiausiu prieglobsčiu pasaulyje – mat čia kasdien prasiveržia smurtas, o žmonių glaudžiasi tiek, kad kartais, regis, nebėra kur kojos pastatyti.

Stovykloje, kuri buvo sukurta priimti 3 tūkst. pabėgėlių, dabar jų glaudžiasi 8 tūkst.

Pasak savanorių, moterys Morijos stovykloje susiduria su lytiniu smurtu, čia vyksta riaušės, daug žmonių serga depresija.

Vienu tualetu turi dalytis 72 žmonės, dušu – 84. Kitos prausimosi vietos ir tualetai arba sugedę, arba paplūdę atliekomis bei išmatomis.

Stovykloje dirbantys savanoriai iš organizacijos „Medikai be sienų“ teigia, kad sąlygos pastaruoju metu čia tapo tokios sudėtingos, kad ne vienas vaikas mėgino nusižudyti.

„Jaunesni nei 10 metų vaikai mėgino užbaigti gyvenimą. Jūs galite tai suvokti? Saloje nėra jokio vaikų psichologo, kuris galėtų jiems padėti.

Nors ir stengiamės tuos vaikus kuo greičiau išsiųsti į žemyninę Graikijos dalį, mūsų pastangos – bevaisės“, – pasakojo savanoris Luca Fontana.

Pagal ES ir Turkijos susitarimą šie pabėgėliai, atkeliavę į Graikijos salą jūra, turėtų būti išsiųsti atgal į Turkiją.

Tačiau nuo 2016-ųjų kovo, kai buvo priimtas susitarimas, į Graikiją atplaukė 71 tūkst. žmonių, o į Ankarą iš jų sugrįžo tiktai 2,2 tūkst.

Dalį pabėgėlių priimti turėjo Graikijos žemyninė dalis, tačiau stovyklos, į kurias jie galėtų būti perkelti, neparuoštos.

Žadėto palengvėjimo Lesbo saloje nė kvapo.

Beje, pastarosiomis dienomis saloje didelę operaciją rengė ir policijos pareigūnai: jie suėmė apie 30 žmonių, kurie, prisidengę savanoryste, galėjo organizuoti nelegalų žmonių gabenimą, šnipinėti ir nelegaliai pelnytis kurstydami naujus pabėgėlių srautus į Graikiją.

Iš viso į šią šalį iš Turkijos šįmet atvyko daugiau nei 19 tūkst. pabėgėlių. Kasdien Lesbo saloje išsilaipina 35–80 žmonių.

Prieš trejus metus, kai prasidėjo didžiausia pabėgėlių banga, kitaip į atvykstančius žmones reagavo ir vietos gyventojai. Iš pradžių patys visiems nešė antklodes, drabužius ir maistą.

Po trejų metų situacija drastiškai pasikeitusi, vietos gyventojai jaučiasi pavargę nuo chaoso saloje, kuri „tuoj nuskęs, nes yra pernelyg perpildyta“.

„Situacija saloje yra nepaprastai sudėtinga. Mes tebejaučiame ilgalaikius finansinės krizės padarinius ir tai, kaip tvarkomasi su pabėgėlių krize.

Kad galėtume pasvajoti apie bet kokį palengvėjimą, visų pirma reikėtų kaip nors išspręsti šią susidariusią nepaprastąją padėtį“, – teigė Lesbo salos meras Spyros Galinos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.