Noras padėti pabėgėliams plaukikę nuvedė į belangę

Apie Lesbo salą, prieš porą metų buvusią pirmuoju tašku, kuriame išsilaipindavo į Europą plūstantys migrantai, pastaruoju metu kalbėta nedaug. Bet Saros Mardini istorija privertė pasaulį ją prisiminti.

Seserys Y.Mardini (kairėje) ir S.Mardini išgelbėjo 18 skęstančių migrantų.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Seserys Y.Mardini (kairėje) ir S.Mardini išgelbėjo 18 skęstančių migrantų.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„The Guardian“ ir „Lietuvos rytas“ inf.

Sep 7, 2018, 10:09 PM

23 metų S.Mardini dar neseniai buvo vadinama didvyre, apie ją ketinta sukurti filmą. Bet dabar mergina yra sulaikyta ir apkaltinta šnipinėjimu, nelegaliu žmonių gabenimu ir priklausymu nusikalstamai organizacijai.

Šie kaltinimai sirei pateikti už tai, kad 2015-aisiais kartu su savo seserimi Yusra ji išgelbėjo 18 pabėgėlių prie Lesbo salos krantų. Seserims plaukikėms pavyko pasiekti iš Turkijos migrantus gabenusį laivą, kurio variklis nustojo veikti. Taip merginos išgelbėjo jame buvusius pabėgėlius.

Vėliau merginos persikėlė gyventi į Vokietiją, kur jų narsa sulaukė pagyrų. Tačiau niekas nė negalėjo pamanyti, kad praėjus keleriems metams S.Mardini atsidurs griežtojo režimo kalėjime Graikijoje. Čia merginai gali tekti išbūti net 18 mėnesių, kol sulauks teismo.

2016 m. S.Mardini iš Vokietijos nukeliavo atgal į Lesbo salą norėdama prisijungti prie nevyriausybinės organizacijos, padedančios pabėgėliams. Ji ėmė dirbti Tarptautiniame reagavimo į ekstremalias situacijas centre.

Antrąkart sugrįžti į Lesbo salą S.Mardini nusprendė praėjusių metų gruodį ir dirbo ten iki šių metų rugpjūčio 21 dienos.

Mergina nė neįtarė, kad dėl to jai gali grėsti nemalonumai, tačiau netrukus ji buvo sulaikyta oro uoste pakeliui į Vokietiją.

Be jos, sulaikyti dar keli asmenys iš Tarptautinio reagavimo į ekstremalias situacijas centro. Jiems pareikšti įtarimai nelegaliu žmonių gabenimu.

„Saros atvejis yra pavyzdys, jog norėdami padėti pabėgėliams galite sukelti pavojų sau“, – kalbėjo žmogaus teisių gynėjas Londone Jonathanas Cooperis.

O jauni jų savanoriai kartais ir patys to nežinodami dalyvauja organizuotoje nusikalstamoje veikloje.

Būtent tokie kaltinimai pateikti ir Tarptautiniam reagavimo į ekstremalias situacijas centrui. Teigiama, kad organizacija nelegaliai gabeno žmones į Graikiją per Egėjo jūros salas.

Teisėsaugai S.Mardini įtarimų sukėlė tuomet, kai kartu su kolega buvo sustabdyti šių metų vasarį. Paaiškėjo, kad jie vairavo automobilį, kurio numeriai buvo padirbti.

„Sara į Lesbo salą atvyko norėdama padėti žmonėms“, – tikino kartu su ja pabėgėlių stovykloje dirbęs Oceanne Fry.

Bet ir Lesbo salos meras Spyros Galinos pripažino, kad ne visos nevyriausybinės organizacijos veikia sąžiningai ir legaliai.

„Viskas yra įmanoma. Jau kurį laiką kartoju, kad čia mums nereikia tiek nevyriausybinių organizacijų.

Kai krizė prasidėjo, jos buvo reikalingos, bet dabar tikrai ne“, – aiškino S.Galinos. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.