Sirijoje per kurdų ir režimo pajėgų susirėmimą žuvo 18 žmonių

Padalytame Sirijos mieste Kamišli per šeštadienį įvykusį kurdų pajėgų ir vyriausybės kovotojų susirėmimą žuvo 18 kautynių dalyvių, paskelbė kurdų pajėgos ir viena padėtį šalyje stebinti organizacija.

Padalytame Sirijos mieste Kamišli per šeštadienį įvykusį kurdų pajėgų ir vyriausybės kovotojų susirėmimą žuvo 18 kautynių dalyvių, paskelbė kurdų pajėgos ir viena padėtį šalyje stebinti organizacija.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Padalytame Sirijos mieste Kamišli per šeštadienį įvykusį kurdų pajėgų ir vyriausybės kovotojų susirėmimą žuvo 18 kautynių dalyvių, paskelbė kurdų pajėgos ir viena padėtį šalyje stebinti organizacija.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 8, 2018, 4:08 PM, atnaujinta Sep 8, 2018, 4:09 PM

Per retą smurto protrūkį mieste, kuriame gyventojų daugumą sudaro kurdai, žuvo 11 vyriausybės kovotojų ir septyni kurdai, sakoma kurdų saugumo pajėgų „Asayesh“ pareiškime.

Didžiojoje Britanijoje įsikūrusi organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR) paskelbė tokį pat aukų, žuvusių netoli vieno kurdų kontrolės posto mieste, skaičių.

Anot „Asayesh“ vyriausybės „patrulis apšaudė mūsų pajėgas lengvaisiais ir vidutinio kalibro ginklais ir privertė mūsų pajėgas atsakyti į šį pažeidimą, per kurį žuvo 11 režimo kovotojų... ir septyni mūsų draugai“.

SOHR duomenimis, susišaudymas prasidėjo, kai kontrolės poste budėję „Asayesh“ nariai paprašė vyriausybės kovotojus išlipti iš patrulių transporto priemonės, bet šie nepakluso nurodymams.

„Jiems nepaklusus, į automobilį buvo pradėta šaudyti“, – nurodė SOHR vadovas Rami Abdel Rahmanas. Vėliau susirėmimas išsiplėtė, abiems šalims paprašius pastiprinimų.

Didžioji Kamišli dalis yra kurdų pajėgų rankose, bet Damaskas ir jį palaikančios grupuotės kontroliuoja kai kuriuos miesto rajonus ir oro uostą.

Mirtini susirėmimai tarp kurdų ir provyriausybinių kovotojų Kamišli paskutinį kartą kilo užpernai balandį, bet po kelių dienų konfrontacija baigėsi paliaubomis.

Tąsyk kautynės irgi prasidėjo nuo kivirčo viename kontrolės punkte. Anot kurdų pajėgų, per tuos susirėmimus žuvo 17 civilių, 10 kurdų kovotojų ir 31 vyriausybės karys ir kovotojas.

JAV ir jų sąjungininkų palaikomi Sirijos kurdams atiteko svarbus vaidmuo kovojant su džihadistų judėjimu „Islamo valstybė“. Per tą karinę kampaniją kurdų pajėgos užėmė didelio ploto teritorijas šiaurinėje ir šiaurės rytinėje Sirijoje, kur jos įsteigė autonominių institucijų.

Damaskas žada sugrąžinti kurdų kontroliuojamas teritorijas, prireikus – jėga.

Liepos pabaigoje vyriausybė ėmėsi derėtis šiuo klausimu su kurdų vadovaujamomis Sirijos demokratinėmis pajėgomis (SDF).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.