Rusijos propaganda atakuoja: „Kompensacijos norinti Lietuva gali prarasti ir Vilnių, ir Klaipėdą“

Propagandinis Rusijos naujienų portalas rubaltic.ru paskelbė straipsnį, kuriame teigiama, kad Lietuva įkyriai reiškia pretenzijas į Kaliningrado teritoriją, tačiau pamiršta, jog taip gali prarasti Vilniaus ir Klaipėdos kraštą.

 Rusijos propaganda tikino, kad Rusija turėtų pareikšti pretenzijas į Vilnių. <br> lrytas.lt montažas.
 Rusijos propaganda tikino, kad Rusija turėtų pareikšti pretenzijas į Vilnių. <br> lrytas.lt montažas.
 Rusijos propaganda tikino, kad Rusija turėtų pareikšti pretenzijas į Vilnių. <br> V.Ščiavinsko nuotr.
 Rusijos propaganda tikino, kad Rusija turėtų pareikšti pretenzijas į Vilnių. <br> V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 11, 2018, 6:07 PM, atnaujinta Sep 11, 2018, 6:44 PM

„Reikalaudama kompensacijos už „okupaciją“ Lietuva gali prarasti Vilnių ir Klaipėdą“, – tokia antrašte publikuotas tekstas puikuojasi propagandiniame portale rubaltic.ru.

Pirmiausia tekste išdėstoma istorijos „pamoka“, kodėl esą niekas kitas be Rusijos negali turėti jokių pretenzijų į Kaliningradą, o vėliau imamasi ir konkrečių priekaištų Lietuvai ir kitoms kaimyninėms valstybėms, esą jos „atvirai reiškia pretenzijas į Kaliningrado sritį“.

„Pirmą vietą reikšdama pretenzijas užima Lietuva. Lietuvoje daug kalbama apie Mažąją Lietuvą, Karaliaučių, apie tai, kad šis regionas yra lietuvių kultūros, civilizacijos lopšiu“, – rašoma tekste ir priduriama, kad tai yra „visiškos kvailystės“.

Teksto autorius Michailas Krištalis teigė, jog jam neaišku, kodėl Kaliningrado klausimas yra nuolat „išpučiamas Lietuvoje“.

„Ar dėl to, kad jaučiasi nuolat užguiti, ar dėl to, kad geriausia gynyba yra puolimas. Tai daroma tam, kad Rusija daugiau galvotų apie gynybą, o ne apie puolimą“, – rašo autorius.

M.Krištalis žengia dar toliau ir teigia, kad savo laiku „Lietuva pernelyg daug gavo iš Sovietų Sąjungos“. Esą jai atiteko ir dalis Baltarusijos, ir Vilniaus bei Klaipėdos kraštas.

„Praėjo daug laiko, tačiau, ko gero, Vilniui reikia apie tai priminti, bet Rusija tyli“, – rašo teksto autorius.

Pasak jo, „Rusija turi teisę atsiimti teritorijas, kurias perdavė Lietuvai“.

Autorius teigė, kad 2017 m. Rusijos ambasadorius Lietuvoje aiškiai pareiškė, kad šalis negali turėti Rusijai jokių finansinių pretenzijų dėl okupacijos.

„Atvirkščiai, tai Rusija gali pareikšti finansines pretenzijas Rusijai. Kol Lietuva buvo Sovietų Sąjungoje, į jos ekonomiką buvo investuota 72 mlrd. dolerių. Užtenka prisiminti Ignalinos atominę elektrinę, kuri buvo statoma ne už Lietuvos pinigus. Tuomet galima buvo parduoti visą Lietuvą ir, ko gero, nebūtų užtekę nei pusės elektrinės kaštų padengti“, – įžeidimais mėtėsi M.Krištalis.

Teksto autorius vardina ir dar daugiau Sovietų Sąjungos „investicijų į Lietuvos gerbūvį“, kol galiausiai apkaltina Lietuvą rusofobija.

Tiesa, už tai kliūna ir kaimynams lenkams, kurie esą demonstruoja ne ką mažesnį, bet nepagrįstą priešiškumą Rusijai.

Galiausiai teksto autorius konstatuoja Rusijos propagandos jau nuvalkiotą frazę, kad matyti Rusijoje priešą yra tiesiog madinga.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.