ES smerkia Mianmarą už dviejų žurnalistų įkalinimą, nepaisant šalies lyderės pasiteisinimų

ES diplomatijos vadovė Federica Mogherini ketvirtadienį pasmerkė dviejų naujienų agentūros „Reuters“ žurnalistų įkalinimą Mianmare, praėjus kelioms valandoms po to, kai šalies faktinė lyderė Aung San Suu Kyi pateisino šį teismo sprendimą.

 Mianmaro teismas praėjusią savaitę agentūros „Reuters“ žurnalistams Wa Lone'ui ir Kyawui Soe Oo skyrė septynerių metų laisvės atėmimo bausmę .<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Mianmaro teismas praėjusią savaitę agentūros „Reuters“ žurnalistams Wa Lone'ui ir Kyawui Soe Oo skyrė septynerių metų laisvės atėmimo bausmę .<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 13, 2018, 5:35 PM

Mianmaro teismas praėjusią savaitę agentūros „Reuters“ žurnalistams Wa Lone'ui ir Kyawui Soe Oo skyrė septynerių metų laisvės atėmimo bausmę už drakoniško Valstybės paslapčių įstatymo pažeidimą nušviečiant rohinjų krizę.

Ši byla, daugelio laikoma puolimu prieš žiniasklaidos laisvę, pasaulyje sukėlė pasipiktinimą. Įtariama, kad tokiu būdu Mianmaro valdžia mėgina nutildyti asmenis, pranešančius apie musulmonų rohinjų represijas, kurias pernai Rachinų valstijoje vykdė saugumo pajėgos.

ES užsienio politikos vadovė F.Mogherini dar kartą paragino nedelsiant ir besąlygiškai paleisti įkalintus žurnalistus, iš kurių buvo atimta teisė į teisingą teismą.

„Daugelis stebėtojų šį teismą laikė žiniasklaidos laisvės, demokratijos ir įstatymo viršenybės šalyje išbandymu. Gana aišku, kad išbandymas nebuvo išlaikytas“, – kalbėjo ji Europos Parlamente.

„Ši bausmė įbaugins ir kitus žurnalistus, kurie gali išsigąsti nepagrįsto suėmimo arba baudžiamojo persekiojimo už tai, kad dirba savo darbą“, perspėjo F.Mogherini.

Anksčiau Mianmaro demokratijos šaukle vadinta Aung San Suu Kyi pareiškė, kad žurnalistai buvo nuteisti ne dėl savo profesijos, o dėl to, kad pažeidė įstatymą.

Aung San Suu Kyi ragino verdikto kritikus, tarp kurių buvo ir Jungtinės Tautos, nemažai teisių gynimo grupių ir JAV viceprezidentas, „parodyti“, kur buvo padaryta teisingumo vykdymo klaida.

„Byla buvo nagrinėjama atvirame teisme... Nemanau, kad kas nors pasivargino perskaityti teisėjo sprendimą“, – pridūrė ji.

Nobelio premijos laureatė Aung San Suu Kyi šlovinama už tai, kad gindama žmogaus teises stojo prieš dešimtmečius šalį valdžiusią karinę chuntą. Tačiau dabar lyderę užgriuvo tarptautinės bendruomenės ir ekspertų kritika, kad ji nepasinaudojo savo moraliniu autoritetu rohinjams ginti.

Ketvirtadienį kalbėdama Pasaulio ekonomikos forume Hanojuje pareiškė, kad kariuomenės brutalus susidorojimas su musulmonų mažuma – JT apibūdinamas kaip „genocidas“ – „galėjo būti įvykdytas geriau“.

Mianmarui pernai rugpjūtį pradėjus represijas prieš sukilėlius ir šioms peraugus į didesnio masto susidorojimą su šia mažuma, maždaug 700 tūkst. rohinjų pabėgo iš šiaurinės Rachinų valstijos į Bangladešą. Rohinjų kaimai buvo deginami, o jų gyventojai žudomi ir prievartaujami Mianmaro policijos, karių bei gyventojų daugumą sudarančių budistų gaujų.

Europos Parlamentas ketvirtadienį taip pat paragino žurnalistus paleisti į laisvę ir paprašė Europos Komisijos peržiūrėti prekybos lengvatas Mianmarui, suteiktas 2015 metais už jo perėjimą prie demokratijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.