Ispanijos vyriausybės vadovą ėmė slėgti bėdos

Ispanijos premjeras neturi kada atsikvėpti. Nors Pedro Sanchezas žadėjo, kad jam pavyks sutaikyti šalies visuomenę, susitarti su katalonais nepavyksta, o jo paskirti ministrai traukiasi vienas po kito.

P.Sanchezui kol kas nepavyksta susitarti nei su opozicija Madride, nei su katalonais Barselonoje.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
P.Sanchezui kol kas nepavyksta susitarti nei su opozicija Madride, nei su katalonais Barselonoje.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 14, 2018, 5:24 PM

Liepos pradžioje ministro pirmininko kėdę užėmusiam P.Sanchezui kelią pastoja vis daugiau iššūkių.

Socialistų partijos politikui sėkmingai valdyti vyriausybę trukdo tai, kad jo partija turi vos 84 iš 350 vietų šalies parlamente, tad sulaukti pritarimo savo užmačioms pavyksta toli gražu ne visada.

Trauktis jam teko dėl kaltinimų mokesčių vengimu.

Šią savaitę su ministro portfeliu atsisveikinti teko ir sveikatos apsaugos ministrei Carmen Monton. Ispanijos žiniasklaida apkaltino politikę, kad ji įgijo akademinį laipsnį nelankydama paskaitų, o jos baigiamasis darbas yra plagiatas. Nors kaltinimus ji neigė, vis tiek teko trauktis.

Tuo metu P.Sanchezas bando toliau ieškoti sutarimo su nepriklausomybės nuo Madrido reikalaujančiais katalonais. Praėjus metams po Katalonijos referendumo dėl nepriklausomybės įtampa tvyro ir toliau. Madridas referendumą vadina neteisėtu ir siūlo Katalonijai balsuoti dėl didesnės autonomijos.

Tačiau katalonai užsispyrę siekia savo tikslo. Turtingo Katalonijos regiono prezidentas Quimas Torra reikalauja leidimo surengti legalų referendumą dėl nepriklausomybės.

To paties reikalauja ir regiono gyventojai. Šią savaitę maždaug milijonas katalonų patraukė į Barselonos gatves reikalaudami Katalonijos nepriklausomybės. Dar daugiau protestų planuojama surengti spalio 1-ąją, kai sueis lygiai metai nuo praėjusių metų referendumo dėl nepriklausomybės.

Tą kartą regione neišvengta smurto protrūkių, nes Madridas nenorėjo leisti surengti neteisėtą balsavimą.

P.Sanchezo pečius slegia ir Ispanijos valdžios nesutarimai dėl kitų metų biudžeto. Net pagrindiniai jo partijos sąjungininkai, kraštutinės kairės partija „Podemos“, nesutinka dėl visų biudžeto planų ir reikalauja didinti viešąsias išlaidas.

Tačiau didinti jas ne taip jau paprasta, nes P.Sanchezas žadėjo sumažinti Ispanijos deficitą nuo 3,1 proc. bendrojo vidaus produkto praėjusiais metais iki 1,8 proc. kitąmet.

Ispanijos ministro pirmininko kabinetas sulaukė kritikos ir dėl kelių sprendimų, kuriuos patys priėmė, bet netrukus atšaukė.

„Tai ne Ispanijos vyriausybė, tai atšaukimų vyriausybė“, – kritikos negailėjo pagrindinės opozicinės konservatyvios partijos politikas Andrea Levy.

Vienas pavyzdžių yra Ispanijos gynybos ministrės Margaritos Robles kalbos apie galimybę parduoti Saudo Arabijai lazeriu valdomas bombas praėjus vos savaitei po to, kai vyriausybė pranešė apie tokio sandorio nutraukimą.

Nemažai kalbų Ispanijoje sulaukė ir sekso industrijos darbuotojų pasipiktinimas tuo, kad jiems iš pradžių buvo leista įkurti asociaciją, o vėliau darbo ministrė Magdalena Valerio tikino, jog asociacija turi būti uždrausta. (AFP, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.