Lenkija sukritikavo Vokietiją dėl vizos ukrainiečių aktyvistei

Lenkijos vyriausybė ketvirtadienį užsipuolė Vokietiją dėl jos sprendimo išduoti vizą ukrainiečių žmogaus teisių gynėjai, kuriai Varšuva yra uždraudusi būti Šengeno zonoje.

 L.Kozlovska praėjusį mėnesį sakė, kad Lenkijai įtraukus ją į žmonių, deportuotinų iš Šengeno zonos, sąrašą ją sustabdė Belgijos pasieniečiai.<br> Sputnik/Scanpix nuotr.
 L.Kozlovska praėjusį mėnesį sakė, kad Lenkijai įtraukus ją į žmonių, deportuotinų iš Šengeno zonos, sąrašą ją sustabdė Belgijos pasieniečiai.<br> Sputnik/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 14, 2018, 10:42 AM

„Trumpalaikės vizos išdavimas Liudmylai Kozlovskai buvo nepateisinamas“, – sakoma Užsienio reikalų ministerijos pareiškime.

Tokią poziciją užsienio reikalų viceministras išdėstė Vokietijos ambasadoriui Varšuvoje, priduriama pareiškime.

Lenkijos žiniasklaidos pranešimuose sakoma, kad L.Kozlovska Berlyne dalyvavo parlamentiniuose debatuose dėl pilietinių teisių padėties Lenkijoje ir Vengrijoje, kurios abi konfliktuoja su Europos Komisija dėl žingsnių, laikomų keliančiais pavojų demokratinėms vertybėms ir teisinės valstybės principui.

Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda per Latvijoje ketvirtadienį įvykusį pokalbį su Vokietijos prezidentu Franku-Walteriu Steinmeieriu  pasmerkė tokių debatų organizavimą, pranešė lenkų naujienų agentūra PAP. Abu prezidentai drauge su 11 kitų ES valstybių prezidentais Latvijoje dalyvauja neformaliame vadinamosios Arajoloso grupės pasitarime.

„(Lenkijos) prezidentas pabrėžė, kad toks žingsnis nepadeda ... geriems santykiams ir pasitikėjimui tarp mūsų šalių“, – sakė A.Dudos biuro vadovas Krzysztofas Szczerskis, kurį citavo PAP.

„Gėdinti Lenkijos valdžią kitos šalies parlamente už tai, kad ji vykdo savo rinkiminę, demokratiškai teisėtą programą, neatitinka Europos vertybių“, – pridūrė K.Szczerskis.

L.Kozlovska sako patyrusi Lenkijos valdžios spaudimą dėl jos vyro lenkų aktyvisto Bartoszo Krameko veiklos. B.Kramekas ne kartą kritikavo Lenkijos konservatyvią partijos „Teisė ir teisingumas“ (TTP) vyriausybę.

Varšuvoje įsikūrusios žmogaus teisių gynimo organizacijos „Otwarty Dialog“ („Atviras dialogas“) prezidentė L.Kozlovska praėjusį mėnesį sakė, kad Lenkijai įtraukus ją į žmonių, deportuotinų iš Šengeno zonos, sąrašą ją sustabdė Belgijos pasieniečiai.

Pasak L.Kozlovskos, pasieniečiai jai pasakė, kad jos pavardė yra aukščiausio laipsnio perspėjimo sąraše Šengeno informacinėje sistemoje.

Tuomet ji buvo įsodinta į lėktuvą ir išsiųsta į Ukrainos sostinę Kijevą.

Šengeno informacinė sistema buvo sukurta siekiant sudaryti sąlygas Europos Sąjungos šalių policijai dalytis duomenimis ir užtikrinti vidaus saugumą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.