Maldyvų opozicijos lyderis paskelbė pergalę prezidento rinkimuose

Maldyvų opozicijos kandidatas Ibrahimas Mohamedas Solihas paskelbė laimėjęs sekmadienį vykusius rinkimus po kontraversiškos kampanijos, anot stebėtojų, specialiai pakreiptos autoritarinio lyderio Abdullos Yameeno naudai.

 Maldyvų opozicijos kandidatas Ibrahimas Mohamedas Solihas paskelbė laimėjęs sekmadienį vykusius rinkimus po kontraversiškos kampanijos, anot stebėtojų, specialiai pakreiptos autoritarinio lyderio Abdullos Yameeno naudai.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Maldyvų opozicijos kandidatas Ibrahimas Mohamedas Solihas paskelbė laimėjęs sekmadienį vykusius rinkimus po kontraversiškos kampanijos, anot stebėtojų, specialiai pakreiptos autoritarinio lyderio Abdullos Yameeno naudai.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 24, 2018, 8:11 AM, atnaujinta Sep 24, 2018, 9:26 AM

I. H. Solihas, užsitikrinęs susivienijusios opozicijos palaikymą, mėgino nuversti A. Yameeną ir triumfavo, nors jam iškildavo kliūčių supažindinti rinkėjus su savo platforma, nes vietos žiniasklaida vengė pažeisti griežtus įsakus ir žurnalistų darbo suvaržymus.

Pirmadienį paryčiais Rinkimų komisijos paskelbti rezultatai rodo, kad I. H. Solihas gavo 58,3 proc. balsų.

Šioje atogrąžų salų valstybėje džiūgaujantys opozicijos šalininkai mojavo I. H. Soliho Maldyvų demokratų partijos (MDP) geltonomis vėliavomis ir šoko gatvėse. Paskelbus rezultatus jokio A. Yameeno atsako kol kas nebuvo.

„Raginu Yameeną gerbti liaudies valią ir užtikrinti taikų, sklandų valdžios perdavimą“, – I. H. Solihas pareiškė per nacionalinę televiziją tuojau po oficialių rezultatų paskelbimo.

Jis taip pat ragino dabartinį lyderį nedelsiant paleisti daug politinių kalinių.

A. Yameenas, kurio visas vardas – Abdulla Yameenas Abdul Gayoomas, įkalino arba privertė palikti šalį beveik visus savo pagrindinius varžovus, todėl per sekmadienį vykusius rinkimus kitų varžovų, išskyrus I. H. Solihą, jis neturėjo. Daugelis stebėtojų prognozavo, kad prezidentas liks valdžioje.

Prieš prasidedant balsavimui policija surengė reidą I. H. Solihą remiančios MDP būstinėje dėl įtariamos „neteisėtos veiklos“ ir kelias valandas krėtė pastatą. Niekas nebuvo suimtas.

MDP vadovas Mohamedas Nasheedas (Mohamedas Našidas), 2008-aisiais išrinktas prezidentu, bet dabar gyvenantis tremtyje, sakė, kad šie rinkimai „sugrąžins šalį į demokratijos kelią“.

Pasak jo, A. Yameenas neturės kitos išeities, tik pripažinti pralaimėjęs.

„Aplink jį nebus žmonių, palaikysiančių jo siekį kovoti ir pasilikti“ valdžioje, naujienų agentūrai AFP sakė M. Nasheedas.

Aktyvūs rinkėjai

Rinkimus atidžiai stebėjo Indija ir Kinija, besivaržančios dėl įtakos Indijos vandenyno valstybėse. Tuo metu Europos Sąjunga ir Jungtinės Valstijos grasino imtis sankcijų, jeigu rinkimai nebus laisvi ir sąžiningi.

Daug rinkėjų sakė ilgiau kaip penkias valandas laukę eilėse, kad galėtų atiduoti savo balsą. Taip pat balsavo Maldyvų piliečiai, gyvenantys kaimyninėje Šri Lankoje ir Indijoje.

Rinkimų komisija paskelbė, kad sutrikus planšetinių kompiuterių su rinkėjų sąrašais darbui balsavimas pratęsiamas trims valandoms iki 19 val. vietos (17 val. Lietuvos) laiku. Kad patikrintų rinkėjų tapatybę, pareigūnams teko naudotis popieriuje išspausdintais sąrašais.

Vienas rinkimų pareigūnas sakė, kad balsavimą teko pratęsti ir dėl didelio rinkėjų aktyvumo. Vėliau buvo paskelbta, kad balsavo 88 proc. rinkėjų.

A. Yameenas balsavo sostinėje Malėje, praėjus kelioms minutėms nuo balsaviečių darbo pradžios. Šiame mieste opozicijos kampanijos veiksmus smarkiai trikdė griežtos priemonės žiniasklaidos atžvilgiu ir policijos persekiojimas.

Neįleisti stebėtojai

Salyne, garsėjančiame balto smėlio paplūdimiais ir žydromis lagūnomis, teisę balsuoti turėjo apie 262 tūkst. žmonių, bet balsavimo nebuvo leista prižiūrėti nepriklausomiems tarptautiniams stebėtojams.

Be to, rinkimus nušviesti leista tik kelioms užsienio žiniasklaidos priemonėms.

Užsienio rinkimų stebėtojų organizacija „Asian Network for Free Elections“, negavusi teisės dirbti Maldyvuose, tvirtino, kad kampanija buvo smarkiai pakreipta 59 metų A. Yameeno naudai.

Vyriausybė naudojosi „aptakiai suformuluotais įstatymais, kad nutildytų nepaklusnumą ir įbaugintų bei įkalintų kritikus“, o kai kurie jų buvo užpulti arba netgi nužudyti, nurodė nevyriausybinė organizacija „Human Rights Watch“.

Prieš rinkimus skambėjo perspėjimai, kad A. Yameenas gali mėginti bet kokia kaina likti valdžioje.

Vasarį prezidentas paskelbė nepaprastąją padėtį, įšaldė konstitucijos galiojimą ir įsakė kariuomenei užimti Aukščiausiąjį Teismą, suimti jo teisėjus ir kitus varžovus, kad užkirstų kelią grėsusiai apkaltai.

Rinkimų išvakarėse A. Yameenas sakė savo šalininkams įveikęs „milžiniškas kliūtis“ po savo prieštaringai vertinamos pergalės per 2013 metų rinkimų antrąjį turą ir tvirtino, kad šiuos iššūkius padėjo atremti „jo ištvermė“.

Griežtos priemonės prieš opoziciją sulaukė tarptautinio pasmerkimo. Taip pat nuogąstauta, kad Maldyvai, vos prieš dešimtmetį perėję prie demokratijos, vėl grįžta prie autoritarinio valdymo.

Didelę įtaką Maldyvų reikalams daranti Indija išreiškė viltį, kad pastarieji rinkimai žymės grįžimą prie demokratijos normų.

Pastaraisiais metais A. Yameenas reiškė didesnį palankumą Indijos pagrindinei regioninei varžovei Kinijai. Jis iš Pekino gavo šimtus milijonų dolerių dideliems infrastruktūros projektams.

Pripažino opozicijos pergalę

Maldyvų vyriausybė pirmadienį pripažino, kad pagrindinis opozicijos kandidatas Ibrahimas Mohamedas Solihas per ankstesnę dieną vykusius rinkimus įveikė prezidentą Abdullą Yameeną.

„Maldyvų demokratų partijos kandidatas... gerbiamasis Solihas laimėjo rinkimus, gavęs 134 616 balsų“, – sakoma Užsienio reikalų ministerijos pranešime.

Kitos šalys ragino A. Yameeną pripažinti sekmadienį vykusių rinkimų rezultatus. Kaimyninės Indija ir Šri Lanka sveikino I. M. Soliho pergalę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.