Trys Saudo Arabijoje kalinami teisių aktyvistai pelnė „alternatyviąją Nobelio premiją“

Trys Saudo Arabijoje kalinami žmogaus teisių aktyvistai du kovotojai su korupcija iš Lotynų Amerikos pirmadienį pelnė apdovanojimą „Už teisingą gyvenimo būdą“ (Right Livelihood Award), neretai vadinamą „alternatyviąja Nobelio“ premija.

 Trys Saudo Arabijoje kalinami žmogaus teisių aktyvistai du kovotojai su korupcija iš Lotynų Amerikos pirmadienį pelnė apdovanojimą „Už teisingą gyvenimo būdą“ (Right Livelihood Award), neretai vadinamą „alternatyviąja Nobelio“ premija.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Trys Saudo Arabijoje kalinami žmogaus teisių aktyvistai du kovotojai su korupcija iš Lotynų Amerikos pirmadienį pelnė apdovanojimą „Už teisingą gyvenimo būdą“ (Right Livelihood Award), neretai vadinamą „alternatyviąja Nobelio“ premija.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 24, 2018, 2:09 PM, atnaujinta Sep 24, 2018, 2:11 PM

Premiją teikiantis fondas pranešė, kad 1 mln. Švedijos kronų (maždaug 100 tūkst. eurų) piniginį apdovanojimą pasidalys Abdullah al Hamidas, Mohammadas Fahadas al Qahtani ir Waleedas Abu al Khairas – „už visuotiniais žmogaus teisių principais grindžiamas jų vizionieriškas ir drąsias pastangas reformuoti totalitarinę politinę sistemą Saudo Arabijoje“.

2018 metų garbės premija buvo skirta Thelmai Aldanai iš Gvatemalos ir kolumbiečiui Ivanui Velasquezui – „už jų pažangų darbą viešinant piktnaudžiavimą valdžia ir traukiant atsakomybėm už korupciją“.

Nuo 1980-ųjų kasmet teikiama premija siekiama pagerbti už pastangas, kurias, kaip manė šio apdovanojimo steigėjas švedų ir vokiečių filantropas Jakobas von Uexkullis, ignoruojamos renkant Nobelio premijų laureatus.

M.F. al Qahtani ir A. al Hamidas buvo vieni iš Saudo Arabijos pilietinių ir politinių teisių asociacijos, kuri labiau žinoma savo arabišku akronimu HASEM, steigėjų. 2013-aisiais, praėjus dvejiems metams po vadinamojo Arabų pavasario, jiems buvo skirta atitinkamai 10 ir 11 metų kalėjimo. Netrukus po to, kai jie buvo pasiųsti už grotų, laisvės atėmimo bausmės buvo skirtos dar maždaug dešimčiai kitų HASEM narių.

Aktyvistas ir teisininkas W. Abu al Khairas, gynęs už savo žinutes įkalintą ir nuplaktą tinklaraštininką, 2014 metais buvo areštuotas už tai, kad kartu su dešimtimis kitų aktyvistų pasirašė pareiškimą, raginanti įgyvendinti reformas Saudo Arabijoje. Vėliau jam buvo skirta 15 metų laisvės atėmimo už „nepaklusimą valdovui“ ir „kenkimą valstybės reputacijai palaikant ryšius su tarptautinėmis organizacijomis“.

Saudo Arabijos vyriausybė kol kas nepateikė savo reakcijos į naujienų agentūros „The Associated Press“ prašymą pakomentuoti apdovanojimus.

Th. Aldana anksčiau dirbo vyriausiąja prokurore, o I. Velasquezas vadovauja Jungtinių Tautų remiamai Tarptautinei kovos su nebaudžiamumu Gvatemaloje komisijai (CICIG).

JT generalinis sekretorius Antonio Guterresas atmetė Gvatemalos prašymą paskirti naują CICIG vadovą, pareiškęs, jog nemato jokių priežasčių atšaukti savo palaikymą“ dabartiniam jos vadovui I. Velasquezui.

Šis apdovanojimas, kuris bus įteiktas lapkričio 23 dieną Stokholme, yra „Gvatemalos žmonių kovos su korupcija ir fakto, kad įmanoma kovoti su tokia nusikalstama veikla, pripažinimas“, rašoma Th. Aldanos pareiškimė, išplatintame premiją teikiančio fondo.

„Šis apdovanojimas paskirtas itin dramatišku kovos su nebaudžiamumu ir korupcija momentu, – tame pat pareiškime pridūrė I. Velasquezas. – Tai labai svarbu, nes paskatins pasaulį atsigręžti į Gvatemalą“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.