Rusijos šnipus išdavė neapdairi agentūros klaida

Nutekėję apnuodijimo Solsberyje įtariamųjų asmeniniai duomenys atskleidė: Rusijos karinės žvalgybos agentai į užsienį išsiųsti itin neapdairiai. Maža to, Europoje pasipylė įtariamų šnipų suėmimai.

R.Boširovo (kairėje) ir A.Petrovo pasai patvirtino kitų agentų tapatybę.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
R.Boširovo (kairėje) ir A.Petrovo pasai patvirtino kitų agentų tapatybę.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„The Washington Post“, „The Guardian“ ir „Lietuvos rytas“

Sep 27, 2018, 5:45 PM, atnaujinta Sep 27, 2018, 7:00 PM

Sankt Peterburgo tyrimų portalo „Fontanka“ žurnalistams pavyko gauti duomenų paketą, kuriame – beveik 40 Rusijos pasų, kurie, kaip manoma, išduoti Vyriausiosios žvalgybos valdybos (GRU) agentams.

Sąraše yra ir Ruslano Boširovo bei Aleksandro Petrovo – įtariamų Jungtinėje Karalystėje buvusio Rusijos dvigubo šnipo Sergejaus Skripalio apnuodijimu – pasai.

Jų serijos numeriai skiriasi vos trimis skaičiais, kaip ir likusių sąraše esančių asmenų padirbti dokumentai, tad žurnalistai negalėjo patikėti savo akimis: negi KGB patirtį perėmusi agentūra galėjo padaryti tokią klaidą ir užsienio žvalgybininkams išduoti vienas po kito einančius serijos numerius turinčius pasus?

Tarp jų atsidūrė ir buvęs Rusijos gynybos atašė Eduardas Šišmakovas, kurį Lenkija 2014 m. išsiuntė už šnipinėjimą, o vėliau jis sietas su Juodkalnijoje bandytu įvykdyti valdžios perversmu.

Kai kurie asmenys, net ir apklausti „Fontanka“ žurnalistų, neigė turintys ryšių su Rusijos žvalgyba, nors savo adresu dokumente įvardijo GRU būstinę Maskvoje.

Šių asmenų kelionė sutapo su keliais diplomatiniais incidentais Europoje arba Rusijos prezidento Vladimiro Putino užsienio kelionėmis.

Jei šie duomenys tikrai teisingi, tai – milžiniškas smūgis Rusijos žvalgybai, kurios agentų tapatybę dabar sužinojusios užsienio šalys galės jų neįsileisti.

Nors V.Putinas viešai tikino, kad A.Petrovas ir R.Boširovas yra paprasti Rusijos piliečiai, „Bellingcat“ ir „Russian Insider“ tyrėjai nustatė, kad pirmojo byla turi žymą „visiškai slaptai“, o pasai išduoti poskyryje, kuris aptarnauja tik valstybės ir žvalgybos pareigūnus.

Regis, Rusijos žvalgyba iš tiesų išgyvena ne pačius geriausius laikus.

Rugsėjo pradžioje Estijos teisėsauga suėmė karininką bei jo tėvą, abu Rusijos ir Estijos piliečius, ir apkaltino juos šnipinėjus daugiau nei dešimtmetį.

Talinas per pastarąjį dešimtmetį kaltinimus šnipinėjimu Rusijai pateikė mažiausiai 12 asmenų. Tačiau pastaruoju metu tokių atvirų įtariamų šnipų sulaikoma vis daugiau.

Šveicarai prieš dvi savaites patvirtino, kad Nyderlandų pareigūnai suėmė ir išsiuntė du įtariamus Rusijos šnipus. Jie bandė įsilaužti į Berne įsikūrusią laboratoriją, kuri yra susijusi su Cheminio ginklo uždraudimo organizacija, tiriančia S.Skripalio apnuodijimo nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“ bylą.

Šveicarija dėl šio įsilaužimo net išsikvietė Rusijos ambasadorių, nors Maskva ir naudojasi savo mėgstamu pasiteisinimu – kaltinimus pavadino absurdiškais. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.