Šveicarijoje jau antras ministras per pastarąją savaitę pranešė apie atsistatydinimą

Šveicarijos energetikos ministrė Doris Leuthard ketvirtadienį pranešė, kad šių metų pabaigoje trauksis iš užimamų pareigų.

 Šveicarijos energetikos ministrė Doris Leuthard ketvirtadienį pranešė, kad šių metų pabaigoje trauksis iš užimamų pareigų.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Šveicarijos energetikos ministrė Doris Leuthard ketvirtadienį pranešė, kad šių metų pabaigoje trauksis iš užimamų pareigų.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 27, 2018, 3:30 PM, atnaujinta Sep 27, 2018, 3:31 PM

Tai jau antras Federalinės Tarybos narys, pranešęs apie savo atsistatydinimą šią savaitę.

D. Leuthard Šveicarijos vyriausybėje dirbo daugiau nei 12 metų ir dukart po metus ėjo prezidento pareigas. Didele dalimi reprezentacinis prezidento postas, susijęs su atstovavimo užsienyje funkcija, kasmet skiriamas vis kitam iš septynių Federalinės Tarybos ministrų.

„Atėjo laikas padaryti vietos naujoms jėgoms“, – 55 metų krikščionė demokratė, šiuo metu vadovaujanti Aplinkos, transporto, energetikos ir komunikacijų ministerijai, parašė parlamentui skirtame laiške.

D. Leuthard yra ilgiausiai savo pareigas einanti ministrė Šveicarijos vyriausybėje. Dar pernai ji yra sakiusi, kad nesieks būti perrinkta per 2019 metų visuotinius rinkimus.

Prieš kelias dienas apie savo planus trauktis iš vyriausybės metų pabaigoje pranešė šalies ekonomikos ministras Johannas Schneideris-Ammannas.

Šis nuo 2010 metų vyriausybėje dirbantis 66 metų liberalas taip pat anksčiau sakė neketinantis dalyvauti 2019-ųjų rinkimuose.

Po D. Leutherd atsistatydinimo vienintelė moteris septynių ministrų Federalinėje Taryboje liks teisingumo ministrė Simonetta Sommaruga. Todėl D. Leuthard ir J. Schneider- Ammanno partijos patiria didelį spaudimą, kad išeinančių ministrų postai atitektų moterims.

Šveicarijos vyriausybės ministrų portfelius tradiciškai pasidalina didžiosios šalies partijos – nuo dešiniųjų iki kairiųjų. Tai vyksta pagal seną prieš kelis dešimtmečius priimtą susitarimą, todėl kintantis politinių jėgų išsidėstymas parlamente vyriausybei įtakos neturi.

Dėl šios vadinamosios „stebuklingos formulės“ skirtingų partijų atstovų dalis vyriausybėje nesikeitė daugiau nei 40 metų. Ši tvarka buvo sugriauta po 2003 metų, kai populistinė Šveicarijos liaudies partija pareikalavo dviejų vietų vyriausybėje, kad būtų atspindėtas jos kaip didžiausios partijos statusas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.