Kelionei aplink Mėnulį turtuolis ieško įdomios draugijos: gal tai jūs?

Kompanijos „SpaceX“ raketa aplink Žemės palydovą ruošiasi skristi Japonijos milijardierius ir mados magnatas Yusaku Maezawa. Prieš misiją 42-ejų turtuolis sau ieško ir įdomios draugijos.

E.Muskas (kairėje) pristatė pirmuoju kosmoso turistu tapsiantį Y.Maezawą.<br>AP nuotr.
E.Muskas (kairėje) pristatė pirmuoju kosmoso turistu tapsiantį Y.Maezawą.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BBC, AP, „Lietuvos rytas“

Sep 29, 2018, 4:04 PM

„SpaceX“ vadovas Elonas Muskas vakar pristatė japoną, kuris 2023-iaisiais raketa „Big Falcon Rocket“ turėtų pakilti į erdvę ir apskrieti aplink Mėnulį.

Planuojama misija turėtų būti pirmasis žmonių apsilankymas prie jo nuo 1972-ųjų, kai Mėnulyje išsilaipino JAV Nacionalinės aeronautikos ir kosmoso administracijos (NASA) misijos „Apollo 17“ astronautai.

Meno mėgėjas Y.Maezawa ir šiam savo iššūkiui ruošiasi suteikti neeilinę svarbą. Pernai 110 mln. JAV dolerių (94 mln. eurų) už dailininko Jeano Michelio Basquiat paveikslą Niujorko aukcione sumokėjęs japonas į savaitę truksiančią kelionę norėtų pasikviesti kelis menininkus iš viso pasaulio.

„Iš arti pamatę Mėnulį, pažvelgę į Žemę iš šono ir sugrįžę namo jie turėtų sukurti kažką, kas perteiktų jų patirtį. Jų šedevrai tuomet įkvėptų mus svajoti“, – aiškino Y.Maezawa.

Iki šiol vos 24 žmonės – ir visi amerikiečiai – yra buvę Mėnulyje, nors ne visi nusileido pavaikščioti ant dangaus kūno paviršiaus.

Y.Maezawa taip pat nenusileis ant Mėnulio, o apskries jį trajektorija, kuri vėliau jo raketą pasiųs atgal namo. Idėją kelionę organizuoti ne vienam žmogui, o visai grupei E.Muskui pakišo pats Y.Maezawa.

„Norėjau tokia fantastiška patirtimi su kuo nors pasidalyti. Visada svarsčiau, ką tokie menininkai kaip J.M.Basquiat arba Andy Warholas būtų sukūrę, jei būtų išskridę į kosmosą“, – aiškino japonas.

Milijardierius neatskleidė, ką pasirinktų savo kelionės draugais, tačiau neatmetė galimybės į sąrašą įtraukti ir E.Muską.

Tiesa, misijos sėkmė priklauso nuo 2016 metais suprojektuotos raketos, kurios „SpaceX“ dar net nėra pastatę. Dėl to įspėjo ir E.Muskas: „Nesu iki galo įsitikinęs, kad mums pavyks ją pakelti į orą.“

Pernai verslininkas paskelbė, kad du kosmoso turistus raketa „Falcon Heavy“ aplink Mėnulį paleis jau šiemet.

Bet šį vasarį E.Muskas pranešė, kad daugiau dėmesio ateities misijose kompanija skirs dar tik kuriamai „Big Falcon Rocket“. Ji nėra išbandyta ir apie ją nežinoma daug, tačiau manoma, kad ji bus 118 metrų ilgio ir 9 metrų skersmens.

„SpaceX“ vadovas teigė, kad už kelionę vienas turtingiausių Japonijos žmonių turės sumokėti brangiai, tačiau išsisuko nenurodęs tikslios sumos.

E.Musko sėkmę kosmoso pramonėje pastaruoju metu temdo jo automobilių kompanijos „Tesla“ problemos ir keisti pareiškimai.

Sukėlęs paniką ir darbuotojų atsistatydinimą pareiškimais apie planus perpirkti visas „Tesla“ akcijas, kuriuos vėliau atsiėmė, E.Muskas taip pat apšaukė Tailando urve įstrigusius vaikus gelbėjusį narą iš Didžiosios Britanijos pedofilu, kai gelbėtojai jo pagamintą povandeninį laivą pavadino viešųjų ryšių triuku.

Britas Vernonas Unsworthas už įžeidimus padavė E.Muską į teismą ir reikalauja 75 tūkstančių JAV dolerių (64 tūkst. eurų).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.