Ekspertai įvertino A. Babčenkos žinutę: „Keista, kad tai neįvyko anksčiau“

Pasak jo, per tą susitikimą D. papasakojo, kad tarpininkai Ukrainoje jam pasiūlė 3,5 tūkst. JAV dolerių už šio žmogaus likvidaciją, tačiau jis atsisakė ir kreipėsi į Jungtinės Karalystės ir Lietuvos tarnybas.

A.Babčenka.
A.Babčenka.
Arvydas Anušauskas priminė, kad Rusijos opozicijos atstovai ir anksčiau buvo sunerimę dėl savo saugumo.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Arvydas Anušauskas priminė, kad Rusijos opozicijos atstovai ir anksčiau buvo sunerimę dėl savo saugumo.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Marius Laurinavičius įsitikinęs, kad Lietuvos ir Rusijos opozicijos santykiams šis incidentas nepakenks.<br>T.Bauro nuotr.
Marius Laurinavičius įsitikinęs, kad Lietuvos ir Rusijos opozicijos santykiams šis incidentas nepakenks.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Oct 1, 2018, 2:30 PM, atnaujinta Oct 1, 2018, 2:46 PM

A.Babčenka rašo, kad Vilniuje praėjusį pavasarį ketinta nužudyti Jungtinėje Karalystėje gyvenantį rusų opozicionierių.

Socialiniame tinkle „Facebook“ A.Babčenka pasidalino iš vieno rusų disidento gautu laišku.

Jame rašoma, kad disidentą buvo sutarta nužudyti už 3500 dolerių sumą jam lankantis Laivosios Rusijos forume Vilniuje šių metų gegužės 26 dieną.

„Mane pasiekė informacija iš vieno mano pažįstamo, kad dėl manęs yra padarytas užsakymas. Tas pažįstamas, kaip ir aš, gyvena politinio pabėgėlio statusu. Jis verslo reikalais lankėsi Vilniuje, kur susitiko su Ukrainos piliečiu D., kuris dabar laikinai gyvena Vilniuje“, – rašė A.Babčenkos draugas. 

Pasak jo, per tą susitikimą D. papasakojo, kad tarpininkai Ukrainoje jam pasiūlė 3,5 tūkst. JAV dolerių už šio žmogaus likvidaciją, tačiau jis atsisakė ir kreipėsi į Jungtinės Karalystės ir Lietuvos tarnybas.

„Atvykęs į Vilnių ir vos išlipęs iš lėktuvo buvau pasitiktas specialiųjų tarnybų atstovų, kuriems daviau visus būtinus parodymus. Tą vakarą pareigūnai apklausė pilietį D., po kurio jį paleido. Atrodo, kad mano saugumas šiek tiek buvo apsaugotas, tačiau vėliau įvyko atsitikimas su mano kolega A.Babčenka“, – opozicionieriaus laišką citavo A.Babčenka. 

Žurnalistui jis rašė, kad ši situacija primena Rusijos opozicijos figūrų nužudymus užsienyje, kuriuos užsako Maskva. 

A.Babčenka rašė, kad šį laišką gavo iš draugo, pabėgėlio, politinio emigranto ir aktyvaus opozicionieriaus. 

Ukrainos saugumo tarnyba (SBU) anksčiau šiemet inscenizavo A.Babčenkos mirtį, o Kijevas pareiškė, kad ši gudrybė turėjo sužlugdyti tikrą pasikėsinimą į žurnalisto gyvybę, esą organizuotą Maskvos.

Žinia, kad Rusijos opozicijos žurnalistas Arkadijus Babčenka gyvas pavasarį, sukėlė didesnį šoką nei ankstesni pranešimai apie jo mirtį. Nors jis tvirtino, kad taip elgtis buvo būtina, įtikinti pavyko ne visus.

Reakcija į 2017 metais iš Rusijos pabėgusio žurnalisto A.Babčenkos mirtį Kijeve buvo triukšminga, tačiau ją pranoko šokas, kurį daugelis patyrė sužinoję, jog vyras yra sveikas ir gyvas.

Jo surežisuota mirtis buvo Ukrainos saugumo tarnybos (SBU) operacija siekiant nustatyti ir suimti tikrosios žmogžudystės organizatorių.

Ukrainos saugumo tarnybos, pats A.Babčenka ir net šalies prezidentas Petro Porošenka tvirtino, kad operacija buvo itin sėkminga ir jiems pavyko suimti žmogų, planavusį nužudyti 30 žmonių.

A.Anušaukas: „Gandų būta visada“

Seimo nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) narys Arvydas Anušauskas įsitikinęs, kad jei iš tiesų informacija apie rengiamą pasikėsinimą būtų pasitvirtinusi, tai Lietuvos institucijos būtų nedelsdamos pradėjusius tyrimą.

Rusijos opozicija jau ne vienerius metus savo susitikimams renkasi Lietuvą, o, pašnekovo teigimu, šiuo renginių saugumu ne visuomet buvo itin kruopščiai rūpinamasi. Juo susirūpinta po to, kai sulaukta tam tikrų provokacijų.

„Prisiminkime, kai į Rusijos opozicijos renginius veržėsi žurnalistais apsimetę asmenys ir mėgino sutrikdyti forumo dalyvius, juk puikiai žinojo, kas forume dalyvauja. Po to buvo nuspręsta, kad jei rengiame tokius forumus, tai turime pasirūpinti ir jų aplinka, kad atsitiktiniai žmonės į šiuos renginius nepatektų“, – kalbėjo A. Anušaukas ir pridūrė, kad jam nėra žinoma informacija apie kokius nors pasikėsinimus.

A.Babčenkos išplatintame laiške teigiama, kad Lietuvos specialiosios tarnybos informaciją apie rengiamą pasikėsinimą gavo iš britų žvalgybos.

„Apsikeitimas informacija tarp specialiųjų tarnybų tikrai vyksta ir to neatmesčiau. Gauta informacija tikrinama ir ne visuomet pasitvirtina, bet kad ja dalijamasi ir imamasi priemonių stengiantis išvengti prevencinių veiksmų – tai faktas“, – klabėjo jis.

Paklaustas, ar, jei informacija apie pasikėsinimą vis tik yra tik spekuliacija, ar tai nėra bandymas atgrasyti Rusijos opozicionierius nuo renginių Vilniuje, A. Anušauskas teigė, kas įvairių gandų būna nuolat.

„Yra buvę, kad kviesti Didžiojoje Britanijoje gyvenantys žmonės, buvę specialiųjų tarnybų darbuotojai, atsisakydavo vykti būtent į Vilnių, nors nuvykdavo į Rygą. Jie buvo susirūpinę savo saugumu“, – keliolikos metų senumo įvykius prisiminė politikas.

M.Laurinavičius: „Nepamiškime, su kuo turime reikalų“

Politikos apžvalgininkas Marius Laurinavičius teigė, kad tokie incidentai iš tiesų įmanomi ir tai jau parodė ne vienas pavyzdys.

„Įvykiai Didžiojoje Britanijoje – ne pirmas atvejis, kai rengiami tokie teroro aktai. Deja, tai jau tapo įprasta šio Rusijos režimo veikla“, – kalbėjo jis ir pridūrė, kad labai tikėtina, jog A. Babčenkos laiške išplatinti įvykiai iš tiesų įvyko.

„Tai, kad jokių tokio pobūdžio incidentų per pastaruosius metus Lietuvoje neįvyko, yra didelis laimėjimas, nes bandymų tikrai galėjo būti“, – kalbėjo pašnekovas ir priminė, kad grėsmė, jog panašūs įvykiai mūsų šalyje galėtų įvykti, išlieka labai didelė.

M.Laurinavičius priminė, kad atvejų, kuomet buvo Rusijos specialiosios tarnybos bandė įvykti pasikėsinimų į opozicijos atstovus būta ir Jungtiniuose Arabų Emyratuose, Austrijoje.

„Reikia įsisąmoninti, su kuo turime reikalą. Tai teroristinis, kaip sakė prezidentė, ir kriminalinis, ką aš nuolat kartoju, režimas, kuris veikia būtent tokiais metodais“, – sakė jis.

Pašnekovas teigė nemanantis, kad tokie incidentai paskatins Rusijos opozicijos atstovus aplenkti Lietuvą.

„Šie žmonės supranta, kad tokie dalykai vyksta ir jie yra taikinyje, kad ir kur bebūtų. Jie taip pat supranta, kad mūsų šalyje jiems pakankamai saugu. Tai, kad per visus šiuos metus, kai mūsų šalyje rengiami Rusijos opozicijos renginiai, nieko nėra įvykę, būta tik nedidelių incidentų, iš kurių mūsų tarnybos padarė išvadas“, – sakė jis ir priminė, kad Rusija ne kartą įrodė, kad valstybių sienos jai neegzistuoja ir tokius nešvarius darbelius gali vykdyti visame pasaulyje.

„Jei jie gali per savo ambasadas Argentinoje platinti narkotikus, supraskime, su kuo turime reikalą“, – įspėjo politikos apžvalgininkas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.