Referendumo Makedonijoje atgarsiai: rezultatu džiaugiasi abi pusės

Po sekmadienį vykusio referendumo – keistenybė: džiaugiasi abi pusės. Pasiūlymo keisti šalies pavadinimą šalininkai tvirtina pasiekę pergalę, tačiau prie balsadėžių neatėjo reikiamas rinkėjų skaičius.

Dauguma makedonų nusprendė boikotuoti sekmadienį vykusį referendumą.<br>AP nuotr.
Dauguma makedonų nusprendė boikotuoti sekmadienį vykusį referendumą.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„The New York Times“, BBC, „Lietuvos rytas“

Oct 2, 2018, 10:35 AM, atnaujinta Oct 6, 2018, 12:15 PM

Referendumo metu buvo iškeltas klausimas: „Ar pritariate narystei Europos Sąjungoje ir NATO priimant susitarimą tarp Makedonijos ir Graikijos?“

Susitarimas tarp dviejų šalių reiškia, jog Makedonija turi pakeisti pavadinimą į Šiaurės Makedoniją, kad užbaigtų kelis dešimtmečius besitęsiantį konfliktą, kuris trukdo šaliai įstoti į NATO ir Europos Sąjungą.

Suskaičiavus 95 proc. balsų paaiškėjo, kad už pavadinimo keitimą balsavo 91 proc. dalyvavusių referendume piliečių.

Tačiau prie balsadėžių atėjo tiktai 36,5 proc. balso teisę turinčių žmonių.

Kad referendumą būtų galima laikyti įvykusiu, reikėjo bent 50 proc. rinkėjų aktyvumo.

Opozicijos atstovai tvirtina, jog tokia piliečių valia reiškia, kad jie nenori keisti šalies pavadinimo.

„Balsavę prieš arba boikotavę šį referendumą žmonės aiškiai parodė, kad jie nenori keisti šalies pavadinimo“, – džiaugėsi pagrindinės opozicinės partijos lyderis Hristijanas Mickoskis.

Bet premjeras Zoranas Zaevas pareiškė, kad mažas aktyvumas rinkimuose jo negąsdina, o „balsavusių žmonių valia turi būti paversta sprendimais parlamente“.

Referendumas yra tik patariamasis, tad Z.Zaevas vis tiek bandys šį sprendimą stumti tolyn parlamente.

Tam jam reikia dviejų trečdalių daugumos, kitaip tariant, dar bent 12 opozicijos atstovų atsivilioti į savo pusę.

Premjeras tvirtino, kad jei opozicinės jėgos nepatvirtins konstitucinių pakeitimų, jis imsis dar griežtesnių priemonių – lapkritį sušauks pirmalaikius rinkimus, kad užtikrintų tautos valią.

Opozicija tikina, kad jie nenori užkirsti kelio šaliai prisijungti prie ES ir NATO, bet šalies „pavadinimo keitimas juos priverstų nusižeminti, o ne tapti Bendrijos ir Aljanso nariais aukštai iškelta galva“.

Graikijos premjeras Alexis Tsipras paskelbus referendumo rezultatus gyrė makedonų apsisprendimą ir tvirtino, kad graikai nestabdys kaimynų noro tapti ES ir NATO nariais, jeigu šį įstatymo projektą patvirtins Makedonijos parlamentas.

Makedonija jau kitais metais taps NATO nare, jeigu patvirtins sutartį su Graikija dėl šalies pavadinimo pakeitimo. Tai antradienį Briuselyje per spaudos konferenciją pareiškė Aljanso generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas.

„NATO pasirengusi pasveikinti šią šalį kaip 30-ąją Aljanso nare. Bet vienintelis būdas įstoti į Aljansą – įgyvendinti sutartį dėl šalies pavadinimo pakeitimo, kito kelio nėra. Aš tikiuosi, kad mes užbaigsime procesą ateinančių metų sausį“, – sakė J.Stoltenbergas.

Jis ypač pabrėžė, jog „nėra galimybės atmesti sutartį dėl pavadinimo pakeitimo ir įstoti į NATO“.

Sekmadienį Makedonijoje įvyko patariamojo pobūdžio referendumas dėl šalies pavadinimo pakeitimo.

Jo dalyviai turėjo atsakyti į klausimą: „Ar jūs remiate narystę Europos Sąjungoje ir NATO, pritardami Makedonijos ir Graikijos sutarčiai?“. Pirmadienį Rinkimų komisijos pirmininkas Oliveris Derkoskis pareiškė, jog referendumas laikomas neįvykusiu dėl mažo rinkėjų aktyvumo. Jame dalyvavo tik 36,91 procento Makedonijos piliečių, turinčių balso teisę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.