Žudikų aukomis tampa vis daugiau garsiai prabilusių gražuolių

Nors smurto atvejai Irake vargu ar ką nors labai stebina, šalyje daug atgarsio sulaukė mįslingos gražuolių žūtys. Nužudyta jau ketvirta mergina, neturėjusi ryšių su politika, tačiau kovojusi už moterų teises.

Socialinių tinklų žvaigždė 22 metų T.al-Fares laužė Irake nusistovėjusias konservatyvios visuomenės taisykles.
Socialinių tinklų žvaigždė 22 metų T.al-Fares laužė Irake nusistovėjusias konservatyvios visuomenės taisykles.
Daugiau nuotraukų (2)

„The Guardian“ ir „Lietuvos rytas“

Oct 3, 2018, 11:25 PM, atnaujinta Oct 3, 2018, 11:26 PM

Tara al-Fares buvo nužudyta savo automobilyje. Prie jos motociklu privažiavęs vyras išsitraukė ginklą ir paleido į jauną moterį tris šūvius.

Žudiko auka tapo ne politikė, pareigūnė ar maištininkė. T.al-Fares – buvusi grožio karalienė. Ji yra viena iš žinomų Irako moterų, pastaruoju metu nužudytų skirtingose šalies vietose.

Aukos nebuvo pažįstamos, tačiau jas siejo vienas dalykas – visos jos viešai kėlė klausimus ir kalbėjo apie griežtą požiūrį į tai, kaip Irake turi elgtis moteris.

Nors jos įgijo kiek daugiau laisvių, visuomenė išlieka itin konservatyvi.

22-metės T.al-Fares nužudymas sukėlė retas diskusijas, kiek toli pažengė moterų teisių užtikrinimas per 15 metų nuo JAV invazijos Irake 2003-iaisiais. Tuomet kalbėta, kad moterų padėtis smarkiai pagerės.

Žudikų aukomis, be T.al-Fares, anksčiau tapo moterų teisių gynėja Suad al-Ali bei grožio klinikose dirbusios Rasha al-Hassan ir Rafifi al-Yasiri.

Irako ministras pirmininkas Haideras al-Abadis teigė, jog visi šie nusikaltimai susiję, ir pažadėjo sučiupti žudikus. Bet Irako moterys reikalauja daugiau.

Vašingtone įsikūrusios tarptautinės organizacijos „Moterys už moteris“ įkūrėja irakietė Zainab Salbi teigė, kad moterys yra puolamos iš visų pusių.

„Vyksta šiuolaikinė raganų medžioklė“, – tikino Z.Salbi.

T.al-Fares išsiskyrė iš kitų moterų Irake.

Ji buvo išsiskyrusi dviejų vaikų motina. Moteris buvo aktyvi socialiniuose tinkluose. Vien „Instagram“ tinkle ji turėjo beveik 3 mln. sekėjų.

Socialiniuose tinkluose T.al-Fares dalijosi nuotraukomis, kuriose ji vilki trumpas sukneles, sijonus, veidą puošia ryškus makiažas. Irake toks populiarumas moterims gali užtraukti pavojų.

„Mes galime važiuoti Į Libaną ir ten rengtis kaip norime.

Net irakiečiai vyrai ten atrodys kitaip. Tačiau daryti tai Bagdade yra gėdinga.

Taip, tai yra dviveidiška, bet tokie jau esame“, – kalbėjo 28 metų irakietė Hadeel Muthanar, save laikanti konservatyvia.

T.al-Fares darė tai, kas, pasak H.Muthanar, yra gėdinga.

Libanietės ir irakiečio dukra laužė nusistovėjusias normas.

Savo socialinių tinklų paskyrose ji metė iššūkį dvejopiems standartams, apie kuriuos kalba Irako moterys, tačiau nedrįsta nieko dėl to daryti.

Žinia apie buvusios grožio karalienės mirtį buvo sutikta įvairiai – vieni liūdėjo, kiti liko abejingi, nes T.al-Fares elgesys jiems buvo nepriimtinas.

Irako valdžia teigė, kad moteris mirė perdozavosi narkotikų.

Praėjus savaitei po R.al-Yasiri mirties negyva rasta ir populiari kosmetologė R.al-Hassan. Jos mirties aplinkybes taip pat gaubia paslaptis.

„Manau, tai, kas atsitiko šioms moterims, turi būti suvokiama kaip grėsmė visoms Irako moterims ir merginoms, norinčioms laisvai gyventi savo gyvenimą, nepaisant tautybės, religijos ar vaidmens visuomenėje“, – kalbėjo Irako moterų teisių aktyvistė Rusul Kamil. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.