Nespėjo apsaugoti: Bulgarijoje žiauriai nužudyta lėšų grobstymą tyrusi žurnalistė

Dar šios savaitės pradžioje Tarptautinis žiniasklaidos institutas drauge su keliomis kitomis tarptautinėmis žiniasklaidos organizacijomis ragino Bulgarijos premjerą Boyko Borisovą užtikrinti jo šalyje dirbančių žurnalistų saugumą.

  V.Marinova buvo žiauriai sumušta ir dėl daugybinių sužalojimų mirė.
  V.Marinova buvo žiauriai sumušta ir dėl daugybinių sužalojimų mirė.
  V.Marinova buvo žiauriai sumušta ir dėl daugybinių sužalojimų mirė.
  V.Marinova buvo žiauriai sumušta ir dėl daugybinių sužalojimų mirė.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 7, 2018, 3:37 PM

Tačiau sekmadienį pasigirdo liūdna žinia: reporterė, dirbusi su tiriamąja medžiaga apie ES fondų lėšų grobstymą Bulgarijoje, rasta negyva. Apie tai pranešė žurnalistų organizacija OOCRP.

Televizijoje TVN dirbusi 30 metų Viktorija Marinova, remiantis pirminiais duomenimis, šeštadienį buvo žiauriai sumušta ir dėl daugybinių sužalojimų mirė.

Jos kūnas buvo paslėptas, pareigūnai įtaria, kad moteris prieš mirtį buvo išprievartauta. Policija kol kas nepateikė nužudymo motyvų.

Neseniai moteris darė reportažą apie žurnalistus, kurie Bulgarijoje tiria ES fondų panaudojimo teisėtumą. 

Būtent su tokia medžiaga dirbančius žurnalistus ir ragino saugoti tarptautinės organizacijos, mat pastaruoju metu tyrimų skyrių žurnalistai buvo sulaukę ne vieno grasinimo susidoroti.

Tačiau toks prašymas galėjo tiesiog atsimušti į sieną, mat spaudimą žurnalistams daro ir valstybės pareigūnai, kurie nenori, jog į viešumą išlįstų jų nusikaltimai.

Didelis tarptautinis skandalas kilo spalio 3-iąją, kai tyrimą vykdę du žurnalistai buvo suimti policijos. Tuo metu jie rinko medžiagą savo tyrimui apie tai, kaip dalis ES struktūrinių lėšų, kurios turėjo būti paskirtos infrastruktūros gerinimui, nukeliavo į privačias sąskaitas.

Tarp suiimtųjų buvo Bulgarijos portalo „Bivol“ žurnalistas Dimitaras Varbanovas. Būtent šis portalas pastaruoju metu viešino korupcinius nusikaltimus ir teigė, kad net trečdalis bulgarams skirtų ES lėšų tapo „korupciniu mokesčiu“ valdininkams.

Praėjus 11 metų po įstojimo į Europos Sąjungą Bulgarija tebėra neturtingiausia bloko šalis. Ji turi tik vieną užbaigtą visą šalies teritoriją kertantį greitkelį, o daugelio kitų kelių būklė yra bloga. Kodėl situacija nepagerėjo buvo viena iš žurnalistų tirtų temų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.