Saviškių klaidos skandina Kremliaus šeimininką

Rusijos šnipų, įtariamų Skripalių apnuodijimu Jungtinėje Karalystėje, epopėja tęsiasi. Žinomos ne tik tikrosios jų pavardės, gyvenimo detalės, bet ir tai, kad abu jie yra gavę Rusijos didvyrio medalius. Tačiau Kremlius tyli it vandens į burną prisėmęs ir tik purto galvą. Tuo metu likęs pasaulis negali atsistebėti Rusijos negebėjimu apsaugoti savo agentus. 

Britų žurnalistai nustatė, kad tikroji A.Petrovo pavardė – A.Miškinas, o R.Baširovo - A.Čepiga. <br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Britų žurnalistai nustatė, kad tikroji A.Petrovo pavardė – A.Miškinas, o R.Baširovo - A.Čepiga. <br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Britų žurnalistai nustatė, kad tikroji A.Petrovo pavardė – A.Miškinas, o R.Baširovo - A.Čepiga. <br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Britų žurnalistai nustatė, kad tikroji A.Petrovo pavardė – A.Miškinas, o R.Baširovo - A.Čepiga. <br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Britų žurnalistai nustatė, kad tikroji A.Petrovo pavardė – A.Miškinas, o R.Baširovo - A.Čepiga. <br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Britų žurnalistai nustatė, kad tikroji A.Petrovo pavardė – A.Miškinas, o R.Baširovo - A.Čepiga. <br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
 A.Čepigos pavardė iškalta ant Rusijos didvyriams skirto paminklo. <br> Reuters/Scanpix nuotr.
 A.Čepigos pavardė iškalta ant Rusijos didvyriams skirto paminklo. <br> Reuters/Scanpix nuotr.
 V.Putinui tenka pasukti galvą dėl žvalgybos pareigūnų klaidų. <br> AFP/Scanpix nuotr.
 V.Putinui tenka pasukti galvą dėl žvalgybos pareigūnų klaidų. <br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

„Bellingcat“, „Dožd“, „Meduza“ ir „Lietuvos rytas“

Oct 10, 2018, 1:04 PM, atnaujinta Oct 10, 2018, 1:16 PM

Žurnalistinių tyrimų grupė „Bellingcat“ ir „The Insider“ suduoda Kremliui vieną smūgį po kito. Anksčiau nustačiusi, kad tikroji įtariamojo Ruslano Baširovo pavardė yra Anatolijus Čepiga, dabar atskleidė ir tikrąjį antro įtariamojo Aleksandro Petrovo vardą.

Anot jų, tai Aleksandras Miškinas, kilęs iš Archangelsko srities. Jis ne tik karo medikas, bet ir dirba Rusijos karinės žvalgybos tarnybai GRU, o 2014 m. gavo Rusijos didvyrio apdovanojimą.

Teigiama, kad A.Miškinas gimė 1979 m. Archangelsko srityje esančioje Loigos gyvenvietėje.

Apdovanoti didvyriai

Paprastais civiliais R.Baširovu ir A.Petrovu apsimesti bandę GRU pareigūnai A.Čepiga ir A.Miškinas greitai buvo ištraukti į dienos šviesą.

Pirmiausia paaiškėjo, kad A.Čepiga yra ne tik karinės žvalgybos pareigūnas, bet ir apdovanotas aukščiausiu šalies apdovanojimu – jam suteiktas Rusijos didvyrio vardas. Greitai tokia pati informacija pasklido ir apie A.Miškiną.

Abu jie įvertinti buvo 2014 m. Kaip manoma, apdovanojimas jiems skirtas už dalyvavimą kariniame konflikte Rytų Ukrainoje.

„Bellingcat“ įkūrėjas Eliotas Higginsas ir tyrėjas Christo Grozevas antradienį per renginį Jungtinės Kaalystės parlamente žurnalistams sakė išsiaiškinę, kad A.Miškinas dalyvavo slaptose operacijose Ukrainoje ir nepripažintos Padniestrės regione.

Nors Kremlius bandė aiškinti, kad tarp didvyrių neaptiko A.Čepigos pavardės, melas greitai subliūško. O apie A.Miškinui įteikta apdovanojimą ne vienam pasakojo jo paties močiutė. Garbaus amžiaus moteris ne kartą demonstravo nuotrauką, kurioje pats V.Putinas apdovanoja jos anūką.

Pasak „Bellingcat“, jos tyrimų partneris Rusijoje „The Insider“ nusiuntė reporterį į Loigos kaimą, kur mažiausiai septyni gyventojai A.Petrovo nuotraukose atpažino „savo vietinį vaikiną“ A.Miškiną.

Žurnalistas išgirdo, kad jo senelė daugeliui kaimo gyventojų rodė nuotrauką, kurioje V.Putinas spaudžia ranką A.Miškinui.

„Šaltinis sakė, kad senelė brangina šią nuotrauką ir visiems jos nerodo, ir niekam neleidžia jos paliesti“, – sakoma ataskaitoje.

Į Loigos gyvenvietę po „Bellingcat“ paviešintos informacijos suskubo ir kiti žurnalistai. Netrukus atsirado ir pirmasis žmogus, patvirtinęs A.Miškino tapatybę.

Dmitrijus Krasnovas tikino, kad jis su įtariamuoju mokėsi vienoje mokykloje. Pastarąjį jis atpažino iš paso ir vizos nuotraukų, kurias paviešino „Bellingcat“ bei Jungtinės Karalystės pareigūnai.

Pasak D.Krasnovo, A.Miškinas buvo pora klasių vyresnis, bet jie puikiai vienas kitą pažinojo.

„Jis mokėsi gerai, buvo pirmūnas“, – pasakojo D.Krasnovas.

Jis atskleidė, kad rusų apnuodijimu įtariamas vyras jaunystėje mėgo kompiuterinius žaidimus, o kaime rengdavo diskotekas.

Kitas Loigos gyventojas Nikolajus Tulinovas taip pat patvirtino, kad A.Miškinas gyveno šiame kaime. Vyras jį atpažino iš A.Petrovo nuotraukos.

Gavo būstus

2014-aisiais A.Čepiga ir A.Miškinas gavo ne tik apdovanojimus, bet ir butus Maskvoje. Jų vertė išties nemaža – A.Miškino būstas kainavo maždaug 315 tūkst. eurų, o A.Čepigos – 395 tūkst. eurų. Vargu ar šnipai tokius butus galėjo įsigyti už savo lėšas. Tuo metu „The Insider“ pastebi, kad dovanoti būstą suteikiant Rusijos didvyrio apdovanojimą – įprasta praktika.

„Bellingcat“ tyrimo metu buvo naudojami tokie viešai prieinami šaltiniai kaip nutekintos gyvenamųjų vietų, telefonų ir automobilių duomenų bazės.

Žurnalistai nurodė susisiekę su šimtais kitų minėtą akademiją baigusių žmonių, kurių du prisiminė A.Miškiną. Tačiau tyrimų grupė pridūrė, kad neseniai visam kursui buvo pasakyta apie A.Miškiną nekalbėti.

Užverbavo GRU

Baigęs mokyklą A.Miškinas tarnavo kariuomenėje, o po to įstojo į vieną elitinių Rusijos karo medicinos akademijų ir tapo šalies karinių jūrų pajėgų gydytoju. 

Tyrėjai nurodė, kad „kažkuriuo metu iki 2003-iųjų“ jį užverbavo GRU, o maždaug 2009 metais jis persikraustė į Maskvą, kur gavo Aleksandro Petrovo tapatybę, o kartu su ja – ir naują pasą. Panašiu metu naująją tapatybę ir pasą gavo ir A.Čepiga. be to, kaip paaiškėjo, jųdviejų pasų numeriai skiriasi tik vienu skaičiumis. 

„Bellingcat“ tvirtino, kad 2011–2018 m. A.Miškinas ne kartą buvo komandiruotas į Ukrainą ir nepripažintą Padniestrę.

A.Čepiga ir A.Miškinas įtariami šių metų kovą apnuodiję buvusį Rusijos agentą Sergejų Skripalį ir jo dukrą Juliją panaudoję kovinę cheminę medžiagą „Novičiok“.

Atsisako komentuoti

Kaip Kremlius sureagavo į pasklidusią informaciją apie A.Miškiną? Niekaip. Maskva jau prieš savaitę pareiškė, kad daugiau nekomentuos žiniasklaidoje pasirodančios informacijos, susijusios su Skripalių apnuodijimu.

„Tai yra žiniasklaidos pateikta informacija. Oficialiai nesame gavę iš Jungtinės Karalystės pareigūnų jokių duomenų“, – kalbėjo Rusijos prezidento atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas.

Panašius žodžius jis išsakė ir tada, kai buvo nustatyta, jog R.Baširovo tikroji pavardė yra A.Čepiga.

Tokia pozicija vargu, ar galėtų stebinti. Nuo pat šios istorijos pradžios Kremliui sunkiai sekėsi įtikinti tarptautinę bendruomenę, jog Rusija nėra susijusi su Skripalių apnuodijimu.

Visišką nesėkmę patyrė ir bandymas įrodyti, jog R.Baširovas ir A.Petrovas yra tikri asmenys, o ne išgalvotos tapatybės. Jų pasakojimai apie turistinio pobūdžio kelionę į Jungtinę Karalystę bei norą pamatyti Solsberio katedrą iššaukė net ne nuostabą, o juoką.

Pakišo savi

Kaip rašo „Bloomberg“, V.Putinas nervingai neigia GRU šnipų sąsajas su Skripalių apnuodijimu. Neigia jis ir tai, kad rusai rengė kibernetines atakas prieš užsienio šalis.

Leidinys tikina, kad vis dėlto po oficialia pozicija slepiasi nerimas dėl juokingų Rusijos karinės žvalgybos klaidų.

Dar iki paskutinių kaltinimų Rusijai, kad esą jos šnipai bandė įvykdyti kibernetinę ataką prieš Cheminio ginklo draudimo organizaciją, V.Putinas demonstravo nepasitenkinimą savo šnipais.

Jis netgi pritarė vidaus žvalgybos vadui Sergejui Naryškinui, jog „ataka Solsberyje buvo įvykdyta taip neprofesionaliai, kad jos negalėjo įvykdyti rusų agentai“.

Tuo metu Rusijos politologas Dmitrijus Nekrasovas valstybinio kanalo „Rossija 1“ eteryje leido sau pareikšti, kad „visas pasaulis dabar juokiasi iš mūsų“. Jis kritikavo rusų žvalgybos kompetencijos stygių.

„Tuo metu kai Vakarų šalys dažnai vertina Rusiją kaip stiprų priešą, labai nemalonu, kai imame atrodyti kaip kažkoks pokštas“, – tikino D.Nekrasovas.

„V.Putinas gerai supranta, kad jį pakišo jo paties specialiosios tarnybos. Jo viešos emocionalios reakcijos kalba pačios už save. Jis nerimauja, pyksta“, – „Bloomberg“ tikino buvęs KGB agentas Aleksejus Kondaurovas.

Iki šio Rusijos gyventojai girdėdavo tik apie herojiškus savo karinės žvalgybos pasiekimus, Kremliui kurstant patriotinį vajų. Rusijos kariuomenės reikalų analitikas Aleksandras Golcas sakė naujienų agentūrai AFP, kad dėl tokios padėties agentai tikriausiai „truputėlį per daug atsipalaidavo“.

„Toks nevykęs darbas yra tikrovė“, – sakė jis.

Ekspertas kelia prielaidą, kad Vakarų žvalgybai jau seniai žinoma apie slaptas rusų operacijas, bet apie tai nebuvo viešai skelbiama – iki dabar.

„Dabar kiekviena diena mums atneša naujų paviešinimų, rodančių labai didelius (Vakarų slaptųjų tarnybų) pajėgumus rinkti ir analizuoti informaciją“, – sakė A.Golcas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.