Airijos premjeras sklaido viltis dėl „Brexit“ susitarimo šią savaitę

Airijos premjeras Leo Varadkaras pirmadienį išsklaidė lūkesčius, kad „Brexit“ susitarimas gali būti pasiektas dar per šią savaitę vyksiantį Europos Sąjungos viršūnių susitikimą, ir pareiškė, kad labiau tikėtina, jog tai įvyks lapkritį ar gruodį.

Leo Varadkaras
Leo Varadkaras
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 15, 2018, 4:34 PM, atnaujinta Oct 15, 2018, 6:04 PM

„Žinau, kad kai kurie žmonės optimistiškai nusiteikę dėl (Didžiosios Britanijos) pasitraukimo (iš ES) susitarimo protokolo (sudarymo) šią savaitę. Turiu pasakyti, jog visuomet maniau, kad tai nėra tikėtina. Mano nuomone, lapkritį ar gruodį veikiausiai bus geriausia galimybė pasiekti susitarimą, tačiau situacija yra dinamiška“, – teigė jis žurnalistams.

Vieni iš Didžiosios Britanijos ministrės pirmininkės Theresos May politinių sąjungininkų pirmadienį pareiškė, kad Jungtinės Karalystės pasitraukimas iš Europos Sąjungos nesudarius susitarimo „tikriausiai yra neišvengiamas“.   

Šiaurės Airijos Demokratinės junionistų partijos (DUP) atstovas „Brexit“ klausimais Sammy Wilsonas tai pareiškė po to, kai paskutinis Londono ir Briuselio derybininkų bandymas prieš artėjantį svarbų ES viršūnių susitikimą pasiekti susitarimą dėl prekybos taisyklių Šiaurės Airijai sekmadienį baigėsi nesėkme.

„Atsižvelgiant į tai, kaip elgiasi ES, ir tai, kad jie įspeitė Theresą May į kampą, šiuo metu nematau tokio susitarimo, kuris sulauktų Atstovų Rūmų daugumos palaikymo“, – sakė S. Wilsonas vietos laikraščiui „Belfast Newsletter“. 

„Taigi, tikriausiai nepavyks išvengti išstojimo nesudarius susitarimo scenarijaus“, – kalbėjo jis. 

Sekmadienį derybininkams nepasiekus proveržio, Didžiajai Britanijai ir ES tikriausiai teks trečiadienį pradėti svarbų viršūnių susitikimą neturint susitarimo dėl „skyrybų“ sąlygų projekto. 

Derybininkams nesiseka rasti kompromiso, kaip išlaikyti atvirą sausumos sieną tarp Šiaurės Airijos ir ES narės Airijos, kai Jungtinė Karalystė pasitrauks iš ES bendrosios rinkos ir muitų sąjungos.  

Th. May siūlė, kad kol bus pasiektas platesnis prekybinis susitarimas, turintis pašalinti poreikį vykdyti tikrinimus pasienyje, Britanija galėtų toliau laikytis ES muitinės taisyklių.   

Tačiau daugelis euroskeptiškų pažiūrų premjerės Konservatorių partijos įstatymų leidėjų, įskaitant kai kuriuos ministrus ir DUP atstovus, reikalauja, kad kad būtų apibrėžtas konkretus terminas, kiek laiko Britanija turės laikytis ES muitų taisyklių. Briuselis tai kategoriškai atmeta. 

Th. May konservatorių vyriausybė yra priklausoma nuo dešimties DUP parlamentarų paramos, su kuria turi nedidelę persvarą Bendruomenių Rūmuose. 

Bendruomenių Rūmai turės balsuoti dėl bet kokio galutinio „Brexit“ susitarimo su Briuseliu. 

S. Wilsonas pridūrė: „Manau, visi, žiūrintys į tai objektyviai, pasakytų, jog tai, ką siūlo ES, yra blogiau nei susitarimo nebuvimas, todėl būtų neprotinga jai su juo sutikti“.   

DUP lyderė Arlene Foster planuoja vėliau pirmadienį Dubline susitikti su Airijos ministru pirmininku Leo Varadkaru.

Didžiosios Britanijos premjerė Theresa May pirmadienį pareiškė tebesitikinti, kad „Brexit“ susitarimas yra „pasiekiamas“, nors Londono derybos su Europos Sąjunga atsidūrė aklavietėje dėl sienos su Airija klausimo.

„Ir toliau manau, kad per derybas pasiektas susitarimas yra geriausias rezultatas tiek JK, tiek ES. Tebemanau, kad toks susitarimas yra pasiekiamas“, – įstatymų leidėjams Bendruomenių Rūmuose sakė Th.May.

Vokietijos kanclerė pirmadienį pareiškė, kad Berlynas nori, jog Didžiosios Britanijos pasitraukimas iš Europos Sąjungos kitų metų kovo 29-ąją įvyktų sklandžiai, „tačiau ne bet kokia kaina“.

A. Merkel teigė besitikinti, kad ES ir Britanijos vyriausybė galiausiai pasieks „Brexit“ susitarimą, tačiau „šiuo metu tai vėl atrodo šiek tiek sudėtingiau“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.