Leidimu pasinaudojo iš karto: kanadiečiai kanapių įteisinimą atšventė trankiai

Lietuva neseniai įteisino kanapių naudojimą medicininiais tikslais, o Kanada vakar žengė dar toliau: leido jų rekreacinį vartojimą. Tokį žingsnį nedelsdami sveikino kanapių entuziastai ir investuotojai.

Kai kurie kanadiečiai visiško kanapių įteisinimo proga surengė trankius vakarėlius, šventės vyko ir klubuose.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Kai kurie kanadiečiai visiško kanapių įteisinimo proga surengė trankius vakarėlius, šventės vyko ir klubuose.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AP, „The Washington Post“, „Lietuvos rytas“

Oct 18, 2018, 10:33 AM, atnaujinta Oct 21, 2018, 1:21 PM

„Kanapes legalizuojame ne todėl, kad manome, jog jos yra labai naudingos mūsų sveikatai.

Tai darome, nes žinome, jog jos nėra gerai mūsų vaikams, – reformos įsigaliojimo išvakarėse kritikos strėles atsimušinėjo šalies premjeras Justinas Trudeau. – Turime geriau apsaugoti vaikus ir visai panaikinti arba gerokai sumažinti pelną, kuris atitenka nusikalstamoms organizacijoms.“

Po beveik šimtmetį trukusio marihuanos draudimo trečiadienį Kanada šį narkotiką legalizavo ir ėmė reguliuoti jo pardavimą ir vartojimą rekreaciniais tikslais.

30 gramų – tokį kiekį marihuanos leidžiama turėti su savimi.

Remiantis Kanados statistikos agentūros duomenimis, kanapių iš legalių šaltinių 2018 metais įsigis 5,4 mln. kanadiečių, t.y. apie 15 proc. visų šalies gyventojų.

Iki šiol marihuaną vartojo apie 4,9 mln. gyventojų.

„Ketinu įsirėminti šį maišelį ir pasikabinti ant sienos. Net nerūkysiu jų, tiktai noriu, kad būtų kaip prisiminimas“, – sakė kanadietis Ianas Powellas, kuris vienas pirmųjų šalyje įsigijo legalizuotų kanapių.

Prie kanapes pardavinėjančių parduotuvių vakar nusidriekė eilės, jų klientai rūkė suktines ant šaligatvio, vadino tai istoriniu momentu, laimėta kova.

Priėmusi Kanapių aktą, kuriuo J.Trudeau įvykdė prieš 2015-ųjų rinkimus duotą pažadą įteisinti šią narkotinę medžiagą, Kanada tapo antrąja tai padariusia šalimi po Urugvajaus. Tačiau pirmąja pagal dydį šio produkto rinka, į kurią jau nukreiptos investuotojų akys.

Tiesa, dėl to nesidžiaugia medikai ir konservatyvūs politikai. Kiekviena provincija išsireikalavo tam tikrų įstatymo pataisų.

Štai Albertoje ir Kvebeke bus galima marihuanos įsigyti nuo 18 metų, o kitur – nuo devyniolikos.

Ontarijo valstijoje kanapes pardavinėjančius taškus bus leista atidaryti tik nuo balandžio mėnesio. Kitur jie galėjo atverti duris jau vakar – šiuo metu visoje šalyje jų veikia jau 111.

Kanadiečiai taip pat gali užsisakyti marihuanos produktų interneto svetainėse, kurias administruoja privatūs prekybininkai.

Britų Kolumbijos visuomenės saugumo ministras Mike’as Farnworthas žinios nepasitiko džiugiai ir vadino tai pavojingu eksperimentu: „Tai aštuonkojis su daugybe čiuptuvų.

Mūsų laukia didelė nežinomybė. Aš nemanau, kad marihuaną legalizavusi vyriausybė pasvėrė visas galimas pasekmes.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.