Saudo Arabija prisipažino: žurnalistas nužudytas Stambulo konsulate, atskleidė baisias detales

Saudo Arabija šeštadienį prisipažino, kad jos pilietis žurnalistas Jamalas Khashoggi buvo nužudytas šalies ambasadoje Stambule, pranešė valstybinė žiniasklaida.

Jamalas Khashoggi
Jamalas Khashoggi
Jamalas Khashoggi
Jamalas Khashoggi
Žymus Saudo Arabijos žurnalistas Jamalas Khashoggi veikiausiai buvo nužudytas Saudo Arabijos konsulate Stambule.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Žymus Saudo Arabijos žurnalistas Jamalas Khashoggi veikiausiai buvo nužudytas Saudo Arabijos konsulate Stambule.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Žymus Saudo Arabijos žurnalistas Jamalas Khashoggi veikiausiai buvo nužudytas Saudo Arabijos konsulate Stambule.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Žymus Saudo Arabijos žurnalistas Jamalas Khashoggi veikiausiai buvo nužudytas Saudo Arabijos konsulate Stambule.<br>AFP/Scanpix nuotr.
59 metų J.Khashoggi, pastaruoju metu ra<br>Zuma Press/Scanpix nuotr.
59 metų J.Khashoggi, pastaruoju metu ra<br>Zuma Press/Scanpix nuotr.
Reuters/Scanpix nuotr.
Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Oct 20, 2018, 6:36 AM, atnaujinta Oct 20, 2018, 2:44 PM

Ši žinia buvo paskelbta praėjus dviem savaitėms po Rijadą kritikuodavusio reporterio dingimo, sukėlusio pasipiktinimą visame pasaulyje.

Karalystė taip pat nurodė suėmusi aukšto rango žvalgybos pareigūną Ahmadą al Assiri ir karališkųjų rūmų patarėją žiniasklaidos reikalams Saudą al Qahtan. Jie abu yra sosto įpėdinio princo Mohammedo bin Salmano, patiriančio didėjantį spaudimą dėl J. Khashoggi bylos, svarbūs patarėjai.

Su amerikiečių laikraščiu „The Washington Post“ bendradarbiavęs ir karalystės politikai kritikos nevengęs žurnalistas dingo spalio 2 dieną, nuvykęs į Saudo Arabijos konsulatą Stambule atsiimti dokumentų.

Jo mįslingas dingimas sukėlė tarptautinę krizę: Turkijos pareigūnai kaltino Saudo Arabiją, kad ji kaip valstybė organizavo šį nužudymą.

„Diskusijos tarp Jamalo Khashoggi ir žmonių, su kuriais jis susitiko karalystės konsulate Stambule... peraugo į muštynes, atvedusias prie jo mirties“, – Saudo Arabijos valstybinė naujienų agentūra SPA citavo prokuratūros informaciją.

Jungtinėms Valstijoms grasinant sankcijoms, Saudo Arabija visgi pripažino, kad žurnalistas žuvo, nors anksčiau tai atkakliai neigė. Tačiau tebėra neaišku, ar princas Mohammedas yra kaip nors susijęs su šiuo incidentu.

Naujausią Rijado įvykių versiją pateikęs Saudo Arabijos generalinis prokuroras šeichas Saudas al-Mojebas pareiškė, kad J. Khashoggi mirė po to, kai konsulate vykęs „pokalbis“ virto kivirču. Jokių duomenų apie tai, kur yra žurnalisto kūnas, jis neatskleidė.

„Tarp jo ir ... Saudo Arabijos konsulate Stambule jį sutikusių žmonių įvyko pokalbis, virtęs muštynėmis ... su piliečiu Jamalu Khashoggi, kuris po apsikumščiavimo mirė, teilsisi jo siela ramybėje“, – nurodoma generalinio prokuroro paskelbtame pranešime.

Prabilo apie sankcijas

Karalystė teigė, kad tiriant šį incidentą buvo suimti 18 žmonių.

Saudo Arabijos karalius Salmanas taip pat įsakė įkurti ministerijos komitetą, vadovaujamą sosto įpėdinio, kad būtų restruktūrizuota monarchijos žvalgybos agentūra ir būtų „tiksliai apibrėžtos jos galios“, pažymėjo valstybinė žiniasklaida.

D. Trumpas: Saudo Arabijos versija apie žurnalisto J. Khashoggi mirtį – įtikinama

JAV prezidentas Donaldas Trumpas penktadienį teigė manantis, kad Saudo Arabijos pateikta versija apie disidento žurnalisto Jamalo Khashoggi mirtį – įtikinama, ir Rijado pareiškimą pavadino „svarbiu pirmu žingsniu“.

D. Trumpas pridūrė, kad jei JAV imsis kokių nors atsakomųjų veiksmų, jis nenorėtų, kad tai paveiktų ginkluotės pardavimą karalystei.

Saudo Arabija teigia, kad J. Khashoggi žuvo per šalies konsulate Stambule kilusias muštynes. Turkijos pareigūnai anksčiau teigė manantys, kad žurnalistas buvo nužudytas Rijado užsakymu.

„Taip, taip, – paklaustas, ar Saudo Arabijos versija jam atrodo įtikinama, atsakė D. Trumpas. – Dar anksti, dar nebaigėme savo peržiūros ar tyrimo, bet... Aš manau, kad tai labai svarbus pirmas žingsnis.“

„Jei imsimės kokių nors veiksmų, sankcijų ar kitų veiksmų, dėl kurių apsispręsime, norėčiau, kad neatšauktume 110 mlrd. JAV dolerių vertės darbo, o tai yra 600 tūkst. darbo vietų“, – lankydamasis Arizonos valstijoje sakė D. Trumpas, omenyje turėdamas stambų ginklų sandorį su Saudo Arabija.

Tuo metu JAV Kongreso nariai į naujausią Rijado pareiškimą reagavo griežčiau.

Respublikonų senatorius, Senato užsienio reikalų komiteto pirmininkas Bobas Corkeris abejojo, ar galima tikėti Saudo Arabijos valdžios, dvi savaites tvirtinusios, kad žurnalistas pats išėjo iš konsulato, teiginiais.

„Istorija, kurią Saudo Arabija pasakoja apie Jamalo Khashoggi dingimą, kas dieną keičiasi, todėl nereikia galvoti, kad naujausia versija pasitvirtins“, – tviteryje teigė R. Corkeris.

R. Corkerio įtarimus atkartojo ir artimas D. Trumpo sąjungininkas senatorius Lindsey'is Grahamas.

„Sakyti, kad į naująjį Saudo Arabijos pasakojimą apie poną Khashoggi žiūriu skeptiškai, būtų per švelnu“, – tviteryje rašė senatorius.

Ketina išsiaiškinti visas detales

Saudo Arabijai pripažinus, kad Jamalas Khashoggi buvo nužudytas šalies konsulate Stambule, Turkija šeštadienį pažadėjo atskleisti visas žurnalisto mirties aplinkybes.

„Turkija atskleis viską, kas nutiko. Niekas neturėtų tuo abejoti“, – pareiškė valdančiosios Teisingumo ir plėtros partijos (AKP) atstovas spaudai Omeras Celika, kurį cituoja naujienų agentūra „Anadolu“.

Straipsnius JAV laikraščiui „The Washington Post“ rašęs ir įtakingą Saudo Arabijos sosto įpėdinį princą kritikavęs J. Khashoggi paskutinį kartą buvo pastebėtas spalio 2 dieną įeinantis į savo šalies konsulatą Stambule.

Anksčiau Rijadas atkakliai tvirtino, kad žurnalistas iš konsulato išėjo gyvas ir sveikas.

Turkijos policija ir prokuratūra šią savaitę surengė kratas ir konsulate, ir konsulo rezidencijoje Stambule.

Atskleisti, kas nutiko, yra Turkijos „garbės reikalas“, pareiškė O. Celikas.

„Iš anksto nieko nekaltiname, tačiau neleisime, kad kas nors liktų nuslėpta“, – pažymėjo jis.

Penktadienio vakare Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas kalbėjosi su Saudo Arabijos karaliumi Salmanu ir jiedu sutarė toliau bendradarbiauti atliekant žurnalisto dingimo tyrimą.

Viešumoje R. T. Erdoganas ir vyriausybės aukščiausio rango vadovai šia tema kalba itin atsargiai, dažnai minėdami prokuratūros vykdomą tyrimą ir susilaikydami nuo bet kokių kaltinimų Saudo Arabijai.

Prokuratūrai atliekant tyrimą, penktadienį parodymus davė Saudo Arabijos konsulato Stambule darbuotojai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.