Singapūre įvykdyta egzekucija už narkotikų kontrabandą nuteistam malaiziečiui

Singapūre penktadienį įvykdyta mirties bausmė už narkotikų kontrabandą nuteistam Malaizijos piliečiui, pranešė pareigūnai.

ZUMAPRESS.com/Scanpix nuotr. 
ZUMAPRESS.com/Scanpix nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 26, 2018, 8:00 PM

Malaizijos vyriausybė, anksčiau šį mėnesį paskelbusi sprendimą panaikinti mirties bausmę, kreipėsi į kaimyninį Singapūrą, prašydama suteikti jos 31 metų piliečiui malonę dėl humanistinių priežasčių.

Tačiau Malaizijos užsienio reikalų ministerija penktadienio vakarą paskelbė pranešimą, kad Prabu N. Pathmanathanui penktadienį buvo įvykdyta egzekucija Singapūro Čangi kalėjime, stebint šeimos nariams ir Malaizijos ambasados atstovui.

Ministerija nurodė, kad Malaizijos vyriausybė prašė Singapūro humanistiniais sumetimais pasigailėti nuteistojo, bet gerbia šio miesto valstybės įstatymus.

Mirties bausmė pakariant abiejose šiose valstybėse yra britų kolonijinio valdymo palikimas.

Remiantis pranešimais žiniasklaidoje, 2014 metais P. Pathmanathanas buvo nuteistas už 227,82 gramo heroino įvežimą į Singapūrą.

Šeimos advokatas N. Surendranas pranešė, kad egzekucijos išvakarėse jo šeima gavo Singapūro prezidentūros laišką – jame sakoma, kad malonės prašymas buvo atmestas. Dabar šeima prašo atiduoti vyro palaikus, pridūrė advokatas.

Tarptautinė nevyriausybinė teisių gynimo organizacija „Amnesty International“ paragino Singapūrą pasekti gegužę į valdžią atėjusio Malaizijos premjero Mohathiro Mohamado vyriausybės pavyzdžiu.

Anksčiau šį mėnesį Malaizijos ministrų kabinetas nusprendė panaikinti mirties bausmę; atitinkamą įstatymo pataisą dar turės patvirtinti parlamentas.

Kol kas Malaizijoje paskelbtas mirties bausmės vykdymo moratoriumas, veikiausiai išgelbėsiantis gyvybes daugiau nei 1 200 egzekucijos laukiančių nuteistųjų.

„Šiai žiauriai ir neatitaisomai bausmei nėra vietos nė vienoje visuomenėje, ir tai pripažino daugiau nei du trečdaliai pasaulio valstybių“, – sakė „Amnesty International“ tyrėja Singapūre Rachel Chhoa-Howard.

Tačiau Singapūras tvirtina, kad mirties bausmė yra veiksminga nusikalstamumo atgrasymo priemonė, būtina kovai su narkotikais.

Remiantis „Amnesty International“, Singapūre šiais metais jau buvo įvykdytos šešios egzekucijos nuteistiesiems už narkotikus, pernai jų buvo aštuonios.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.