Šri Lankos prezidentas atstatydino premjerą Ranilą Wickremesinghe

Šri Lankos prezidentas Maithripala Sirisena penktadienį atleido iš pareigų premjerą Ranilą Wickremesinghe ir tuoj pat netikėtai paskyrė vadovauti vyriausybei buvusį autoritarinį lyderį Mahindą Rajapaksą pranešė prezidentūra.

 Šri Lankos prezidentas Maithripala Sirisena<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Šri Lankos prezidentas Maithripala Sirisena<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-10-26 18:29, atnaujinta 2018-10-26 20:25

M. Sirisena rinkimuose įveikė M. Rajapaksą, žadėdamas vykdyti ekonomines reformas ir paviešinti informaciją apie žiaurumus, vykdytus per jo oponento 10 metų trukusį valdymą, ypač baigiantis kruvinam Šri Lankos pilietiniam karui.

Vakarai rimtai svarstė paskelbti Kolombui ekonominių sankcijų dėl M. Rajapaksos vyriausybės įtariamų žmogaus teisių pažeidimų.

M. Sisisenos rezidencija vėlai penktadienį paskelbė, kad jo buvęs oponentas paskiriamas naujuoju premjeru, o viena privati televizija, lojali M. Rajapaksai, transliavo paskubomis surengtą prisaikdinimo ceremoniją.

Tokio žingsnio teisėtumu tuoj pat buvo suabejota, nes 2015-aisiais priimta konstitucijos pataisa iš prezidento buvo atimtas įgaliojimas atleisti vyriausybės vadovą.

„Rajapaksos paskyrimas ministru pirmininku yra nekonstitucinis ir neteisėtas. Tai yra antidemokratiškas perversmas“, – socialiniame tinkle „Twitter“ netrukus parašė finansų ministras Mangala Samaraweera.

Šis netikėtas sprendimas buvo priimtas po ankstesnių nesutarimų tarp M. Sirisenos ir R. Wickremesinghe dėl ekonomikos politikos taip pat kasdienio vyriausybės darbo valdymo.

Kiek anksčiau penktadienį buvo paskelbta, kad M. Sirisenos partija traukiasi iš valdančiosios koalicijos.

„UPFA (Jungtinis liaudies laisvės aljansas paliko koalicinę vyriausybę“, – sakė žemės ūkio ministras Mahinda Amaraweera.

Tuo metu R. Wickremesinghe, padėjęs M. Sirisenai įveikti M. Rajapaksą 2015-ųjų rinkimuose, kol kas nekomentavo valstybės vadovo netikėto sprendimo.

Pranešama, kad abu politikai praėjusią savaitę aštriai ginčijosi dėl vyriausybės planų išnuomoti vieną konteinerių terminalą kaimyninei Indijai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.