Paštu 13 bombų siuntęs įtariamasis – aistringas D. Trumpo gerbėjas

Vienas Floridoje gyvenantis prezidento Donaldo Trumpo aistringas gerbėjas penktadienį buvo suimtas ir apkaltintas 13 bombų išsiuntimo paštu JAV vadovo oponentams per savaitę trukusią krizę, padidinusią įtampą šalyje prieš svarbius rinkimus.

 Įtariamasis suimtas penktadienį.
 Įtariamasis suimtas penktadienį.
Įtariamajam pareikšti kaltinimai. <br>AFP/Scanpix nuotr.
Įtariamajam pareikšti kaltinimai. <br>AFP/Scanpix nuotr.
 Įtariamasis suimtas penktadienį.
 Įtariamasis suimtas penktadienį.
 Įtariamasis suimtas penktadienį.
 Įtariamasis suimtas penktadienį.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Oct 27, 2018, 10:00 AM, atnaujinta Oct 27, 2018, 11:15 AM

Niujorke gimęs 56 metų Cesaris A. Sayocas, registruotas respublikonų rinkėjas, buvęs kultūristas ir striptizo šokėjas, anksčiau ne kartą teistas. Pastaruoju metu vyras gyveno mikroautobuse, apklijuotame lipdukais su D. Trumpą remiančiais ir liberalus smerkiančiais užrašais.

Jis buvo sulaikytas prie vieno prekybos centro Floridoje.

Vyro mikroautobusas buvo paimtas, o C. A. Sayocui pateikti penki kaltinimai dėl federalinių nusikaltimų – be kita ko, dėl sprogmenų siuntimo paštu ir grasinimų buvusiems prezidentas, paskelbė generalinis prokuroras Jeffas Sessionsas.

Jeigu jo kaltė būtų pripažinta, C. A. Sayocui gresia iki 48 metų laisvės atėmimo.

Su šiuo vyru siejamus veiksmus abiejų pagrindinių JAV politinių stovyklų atstovai smerkė kaip vidaus terorizmo aktus.

„Esame įsitikinę, kad sučiupome būtent tą vyruką... bet dar reikia atlikti daug darbo. Tai reiškia, kad tebėra daugybė neatsakytų klausimų“, – per spaudos konferenciją sakė Federalinio tyrimų biuro (FTB) direktorius Christopheris Wray.

Minėtos 13 bombų buvo išsiųstos paštu, daugelis – per JAV Pašto tarnybos skirstymo centrą Floridoje. C. A. Sayocas buvo susektas pagal jo paliktus pirštų atspaudus ir numanomus DNR pėdsakus, sakė agentai.

Respublikonas prezidentas gyrė teisėsaugą už atliktą „fantastišką darbą“.

Vėliau penktadienį kalbėdamas per rinkimų kampanijos renginį Šiaurės Karolinoje D. Trumpas sakė, kad šių bombų siuntinėjimas yra „teroristiniai veiksmai“, už kuriuos turi būti baudžiama „griežčiausiai, kiek leidžia įstatymas“.

„Politinis smurtas Amerikoje niekada neturi būti leidžiamas, ir padarysiu viską, ką galiu, kad tai sustabdyčiau“, – pabrėžė jis.

Kaltino situacijos išnaudojimu

JAV prezidentas Donaldas Trumpas apkaltino šalies žiniasklaidą naudojantis bombas siuntinėjusio piktadario istorija išpuoliams prieš jį ir Respublikonų partiją. Jis tai pareiškė penktadienį per mitingą Šiaurės Karolinos valstijoje.

„Pastaruoju metu matome, jog žiniasklaida mėgina pasinaudoti piktavališkais vieno žmogaus veiksmais, kad gautų politinių dividendų ir panaudotų tai prieš mane ir Respublikonų partiją“, – sakė D. Trumpas. „Visiems bus geriau, jeigu bus nutraukta asmeninių išpuolių politika“, – pridūrė jis.

Anksčiau amerikiečių žurnalistai, bendraudami su prezidentu pietinėje Baltųjų rūmų pievelėje, uždavė D. Trumpui klausimą, ar jis nekaltina savęs dėl piktadario, išsiuntusio bombas dabartinės administracijos politiniams priešininkams, veiksmų. Žiniasklaidos atstovai savo klausimą paaiškino tuo, kad įtariamasis yra D. Trumpo ir respublikonų šalininkas. Prezidentas pareiškė nejaučiąs jokios atsakomybės ir priminė kitus analogiškus incidentus, per kuriuos išpuolių taikinys buvo jau respublikonai.

Penktadienį bombų siuntimo paštu byloje buvo sulaikytas 56 metų Cesaris Sayocas, kuris gyveno Aventūros mieste Majamio apylinkėse ir yra Respublikonų partijos šalininkas. CNN duomenimis, per pirmąją apklausą įtariamasis pareiškė, kad bombos niekam nepadarys žalos.

Iki šiol Jungtinėse Valstijose buvo aptikta mažiausiai 13 savadarbių sprogstamųjų įtaisų, išsiųstų įvairiems adresatams. Jie buvo skirti finansininkui George`ui Sorosui, buvusiai JAV valstybės sekretorei Hillary Clinton, buvusiam JAV prezidentui Barackui Obamai, buvusiam CŽV direktoriui Johnui Brennanui, buvusiam teisingumo ministrui Ericui Holdenui, Kongreso Atstovų Rūmų narei demokratei Maxine Waters, buvusiam viceprezidentui Josephui Bidenui, garsiam Holivudo aktoriui Robertui de Nirui. Jie visi žinomi liberaliomis pažiūromis ir kritika JAV prezidento Donaldo Trumpo adresu. Nuo siuntų niekas nenukentėjo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.