Lenkijoje atskleistas mafijos tinklas: tonomis vežėsi šiukšles iš Vakarų

Lenkijos policijos pareigūnams pavyko atskleisti organizuotą nusikaltėlių grupuotę, kuri lobo iš nelegalaus šiukšlių importo – vežėsi atliekas iš Vakarų Europos valstybių. Kaip spėjama, mafija taip pat užsakė nelegalų sąvartynų padegimą.

Iki šiol Lenkijoje dėl sąvartyno gaisro kaltė buvo verčiama čia naudingų daiktų ieškantiems benamiams.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Iki šiol Lenkijoje dėl sąvartyno gaisro kaltė buvo verčiama čia naudingų daiktų ieškantiems benamiams.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Šiukšlių prisivežusi mafija jų neperdirbdavo, kaip žadėjusi.<br>D.Umbraso nuotr.
Šiukšlių prisivežusi mafija jų neperdirbdavo, kaip žadėjusi.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Specialiai „Lietuvos rytui“, Varšuva

Oct 27, 2018, 10:31 AM, atnaujinta Oct 27, 2018, 10:43 AM

Atlikusi kratas keturiose Lenkijos vaivadijose policija suėmė 8 bendrai veikusius asmenis, kurie į šalį nelegaliai įvežė per 50 tūkst. tonų šiukšlių iš Vokietijos, Jungtinės Karalystės, Italijos, Švedijos. Šiukšlės buvo įvežamos prisidengiant legaliais leidimais įkurti tris sąvartynus antrinėms plastiko žaliavoms.

Iš tiesų vietoj plastiko atliekų sąvartynuose buvo pilamos importuotos buitinės atliekos, o visi trys sąvartynai dėl neaiškių priežasčių sudegė.

Šią vasarą Lenkijoje tyčia buvo padegta daugiau kaip šimtas sąvartynų ir dėl sukelto didžiulio ekologinio pavojaus vyriausybei teko skubiai sušaukti specialų posėdį.

„Problema milžiniška. Greičiausiai turime reikalų su šiukšlių mafija“, – tuo metu įtarimų neslėpė aplinkos apsaugos ministras Henrykas Kowalczykas.

Savo ruožtu premjeras Mateuszas Morawieckis tvirtino neleisiąs, kad nusikaltėliai nuodytų Lenkijos vaikus ir gamtą.

Vyriausybė nurodė griežtinti leidimų atliekoms sandėliuoti ir įvežti išdavimą bei kontrolę ir pažadėjo didinti baudas už pažeidimus.

Kinija šiukšlių nebeįsileidžia

Ekspertai spėjo, jog tokia gaisrų lavina yra susijusi su Kinijos sprendimu nebeįsileisti plastikinių atliekų ir makulatūros, o nuo kitų metų ir automobilių laužo, elektros kabelių, chemijos atliekų.

Kadangi Vakarų valstybėms pigiau pramonines šiukšles ne perdirbti, o eksportuoti, imta ieškoti naujų rinkų joms išgabenti.

Viena svarbiausių šiukšlių eksporto krypčių tapo Lenkija, į kurią vien legaliai 2017 metais buvo įvežta 377,7 tūkst. tonų šiukšlių, nors dar 2015 metais jų buvo atgabenta tik 154 tūkst. tonų.

Pinigais už šiukšlių išsivežimą iš Vakarų susidomėjo ne tiktai legaliai jas perdirbančios Lenkijos įmonės, bet ir nusikaltėliai.

Pastarieji nepanoro uždarbiu dalytis su atliekų perdirbėjais ir šiukšles ėmė tiesiog padeginėti.

Gesino tūkstantis ugniagesių

Aštuonių dabar suimtų nusikaltėlių bylą nagrinės Tarnovo prokuratūra, mat visi nusikaltėliai yra kilę iš jo apylinkių.

Byla siesis su didžiausiu sąvartyno gaisru šią vasarą, kuris įsiplieskė netoli Lodzės esančiame Zgežo mieste.

Lodzė prieš Pirmąjį pasaulinį karą buvo tapusi vienu didžiausių tekstilės pramonės centrų carinėje Rusijoje, o Zgežo mieste įkurtas Borutos tekstilės dažų fabrikas buvo didžiausias Lenkijoje. Prieš 18 metų Borutos fabrikas buvo uždarytas ir ėmė merdėti.

Prieš metus šio fabriko teritoriją plastiko atliekoms sandėliuoti iš miesto išsinuomojo šiukšlių mafijos įkurta įmonė „Green-Tec Solutions“.

Tardytojai spėja, kad nusikaltėliai iš pat pradžių buvo suplanavę, kad nelegaliai suvežtas buitines atliekas jie padegs, o ne perdirbinės.

Paaiškėjo, kad įmonė „Green-Tec Solutions“ nebuvo sudariusi sutarčių su buitinių atliekų perdirbimo bendrovėmis, tačiau turėjo suklastotus leidimus šiukšlėms įvežti ir sutartis dėl jų perdirbimo.

Be to, kilus gaisrui paaiškėjo, kad sąvartyno steigimo sutartis prieš mėnesį buvo pasibaigusi, o firma ignoravo merijos nurodymus išsivežti šiukšles.

Gaisras Borutos fabrike buvo toks didelis, kad tūkstantis ugniagesių jo užgesinti nepajėgė visą savaitę ir į pagalbą teko kviestis kariškius.

Zgežo merija prašė gyventojų neiti į lauką, nes dūmai kėlė pavojų sveikatai.

Vėliau dar kelis kartus ugnis buvo pakartotinai įsiplieskusi ir ją vėl teko gesinti ugniagesiams.

Žala gamtai ir žmonėms

Firmos „Green-Tec Solutions“ savininkams regioninė Aplinkos apsaugos inspekcija skyrė rekordinę milijono zlotų (232 tūkst. eurų) baudą už netinkamą sąvartyno priežiūrą ir sukeltą gaisrą.

Tarnovo prokuratūra areštavo aštuonių nusikaltėlių turtą, bendrai įvertintą vienu milijonu zlotų, nors jie iš nelegalaus šiukšlių importo, spėjama, uždirbo keliolika milijonų zlotų, mat gaudavo po 250–300 zlotų (58–70 eurų) už tonos šiukšlių paėmimą.

Aplinkosaugininkai teigia, kad gaisras padarė didžiulę žalą gamtai ir žmonių sveikatai. Vien apdegusių šiukšlių išvežimas ir užterštos žemės sutvarkymas miestui kainuos keliolika milijonų zlotų.

Merija kaltino netobulus šalies įstatymus, mat sąvartyno savininkus už nurodymų nevykdymą galėjo bausti maksimalia 50 tūkst. zlotų (11,6 tūkst. eurų) bauda.

Prieš kiek laiko Liublino prokuratūra iškėlė bylą dėl nelegalaus sąvartyno Vlodavos mieste ir į teismą padavė tiek žemę sąvartynui išnuomojusį vyriškį, tiek iš užsienio atliekas nelegaliai importavusį verslininką.

Pastarasis per pusmetį į sąvartyną privežė 500 tonų buitinių bei nuodingų pramoninių atliekų, kurios kėlė grėsmę gyventojų sveikatai.

Ministras H.Kowalczykas pripažino, kad problemas sukėlė netobuli Lenkijos įstatymai, kuriuos skubiai imta taisyti.

Iki šiol leidimai atliekoms importuoti ir sąvartynams įrengti buvo dalijami atsainiai, viską patikint savivaldybėms.

Be to, dėl padegimų buvo galima apkaltinti konkretų žmogų, o ne įmonę, tad sąvartynus įkūrusių firmų savininkai likdavo nenubausti, o kaltė suverčiama ugnį įžiebusiems benamiams.

Dabar suimtiems nusikaltėliams jau gresia į kalėjimą patekti net aštuoneriems metams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.