Irano vadovas: Europos parama Teheranui prieš JAV – reta pergalė

Irano prezidentas Hassanas Rouhani Jungtinių Valstijų ir Europos nesutarimus dėl sankcijų jo šaliai atnaujinimo pavadino „reta istorine“ Islamo Respublikos „pergale“.

AFP/Scanpix nuotr.
AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 28, 2018, 12:42 PM, atnaujinta Oct 28, 2018, 12:44 PM

„Jeigu prieš metus būtume pasakę, jog Amerika stos prieš didžiąją Irano tautą..., o Europa stos Irano pusėn ir prieš Ameriką, absoliuti mūsų dauguma būtume pasakę, jog tai yra grynas optimizmas“, – pareiškė H. Rouhani parlamentarams.

„Pastaraisiais mėnesiais didžiosios Irano tautos pasiekta politinė pergalė yra reta istorinė pergalė“, – pažymėjo prezidentas, kurio kalba buvo transliuota per televiziją.

Europos Sąjungos (ES) šalys griežtai nepritarė JAV prezidento Donaldo Trumpo sprendimui pasitraukti iš 2015 metų Irano branduolinės sutarties ir vėl nustatyti sankcijas Teheranui, paskutinės iš kurių bus įvestos lapkričio 5 dieną.

H. Rouhani pripažino, kad iraniečiai jaučia ekonominę įtampą.

„Visi mes suprantame, kad žmonės kenčia ir jaučia spaudimą. Žmonių gyvenimas, ypač tų, kurie gauna pastoviąsias pajamas, yra labai sudėtingas“, – pareiškė jis parlamento nariams.

Tačiau prezidentas pažymėjo, jog šalis turi pakankamas pagrindinių prekių ir užsienio valiutos atsargas, kad galėtų „atlaikyti audrą“ ir net rekordinio rialo kurso kritimo vasaros mėnesiais bei būsimų sankcijų gyvybiškai svarbiai naftos pramonei poveikį.

„Negalime mūsų žmonėms pasakyti, jog dėl Amerikos spaudimo nieko negalime padaryti. Toks atsakymas yra nepriimtinas. Negalime žmonėms pasakyti, jog negalime valdyti šalies, nes yra problemų parduodant mūsų naftą“, – pareiškė jis.

H. Rouhani sukritikavo užsienio žiniasklaidą, kuri pastaruoju metu skelbė apie Irane sparčiai kylančias kainas, nors Irano centrinis bankas pats yra paskelbęs duomenis, iš kurių matyti, kad maisto ir gėrimų kainos per metus iki rugsėjo pašoko 46,5 procento.

„Užsienio žiniasklaida meluoja Irano žmonėms ir sako, kad Iranas yra brangiausia šalis“, – pareiškė H. Rouhani.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.