Šveicarija nesutiko atšaukti suvaržymų parduoti ginkluotę konfliktų apimtoms šalims

Šveicarijos vyriausybė trečiadienį atšaukė sprendimą sušvelninti suvaržymus, taikomus ginklų pardavimui šalims, krečiamoms vidaus konfliktų, pasipylus raginimams nežengti šio žingsnio.

Peteris Maureris<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Peteris Maureris<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-10-31 20:45, atnaujinta 2018-10-31 20:46

Šalies vyriausybė, žinoma kaip Federalinė Taryba, savo pranešime nurodė nusprendusi „netaisyti Aprūpinimo karinėmis medžiagomis įstatymo“.

Tokiu būdu buvo atsisakyta birželio viduryje priimto itin kontroversiško sprendimo leisti eksportuoti ginklus į šalis, apimtas pilietinių karų, jeigu nėra priežasties manyti, kad tie ginklai bus panaudoti per konfliktą.

Kaip praneša šveicarų naujienų agentūra ATS, šis pirminis sprendimas buvo priimtas smarkiai spaudžiant Šveicarijos ginklų gamintojoms. Vyriausybė aiškino, kad tokiu būdu buvo siekiama „suderinti Aprūpinimo karinėmis medžiagomis įstatymo (ginklų prekybos) leidimų suteikimo kriterijus su naudojamais palyginamose Europos šalyse“, ir pridūrė, kad sprendimas buvo pagrįstas „saugumo politikos ir ekonomikos sumetimais“.

Jeigu būtų galutinai priimta, ši reforma būtų pakeitusi dabar Šveicarijoje galiojantį draudimą eksportuoti ginklus šalims, įsitraukusioms į vidaus arba tarptautinius konfliktus.

Vyriausybė birželį teigė, kad net ir sušvelninus suvaržymus Šveicarijos ginklai nebūtų siunčiami į šalis, alinamas didelio masto konfliktų, pavyzdžiui, Jemeną arba Siriją.

Nepaisant šių patikinimų, vyriausybės planai išprovokavo didelę pasipiktinimo bangą, o parlamentas atsisakė palaikyti šį žingsnį.

Plati nevyriausybinių organizacijų koalicija pagrasino inicijuoti referendumą šiuo klausimų. Tokia galimybė būtų visiškai prieinama dėl garsiosios Šveicarijos tiesioginės demokratijos sistemos.

Tarptautinio Raudonojo Kryžiaus komiteto vadovas Peteris Maureris  irgi griežtai kritikavo planuojamą pakeitimą.

Praeitą mėnesį jis perspėjo, kad planuojamas žingsnis mažina Šveicarijos „kaip humanitarinės veikėjos patikimumą“ tarptautiniu mastu.

„Šiai reformai nebėra pakankamo politinio palaikymo parlamento saugumo politikos komitetuose“, – trečiadienį paskelbtame pranešime pripažino vyriausybė.

„Be to, reikalavimai priimti šią pataisą gali duoti priešingų rezultatų, turint galvoje šiuo metu taikomą leidimų suteikimo praktiką karo medžiagų eksporto srityje“, – pridūrė Federalinė Taryba.

Šveicarijos ekonomikos ministras Johannas Scheideris-Ammannas jau anksčiau užsiminė, kad sprendimas dėl pataisos bus atšauktas.

Trečiadienį ryte kelių Šveicarijos žiniasklaidos priemonių paskelbtame interviu jis sakė, kad vyriausybė „apsvarstė visus už ir prieš, ir patys padarėme išvadą, kad šiuo metu toliau eiti liberalizavimo keliu nebūtų nei labai realistiška, nei labai protinga“.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.