„Facebook“ bėdos niekaip nesibaigia: aukomis galime tapti kiekvienas

Socialinis tinklas „Facebook“ pastaruoju metu susiduria su vis didesnėmis problemomis. Saugumo ekspertams darosi sudėtinga apsaugoti vartotojų duomenis, o kompanija sulaukia vis daugiau kritikos.

 Socialinis tinklas „Facebook“ pastaruoju metu susiduria su vis didesnėmis problemomis. Saugumo ekspertams darosi sudėtinga apsaugoti vartotojų duomenis, o kompanija sulaukia vis daugiau kritikos.<br> PA Wire/Scanpix nuotr.
 Socialinis tinklas „Facebook“ pastaruoju metu susiduria su vis didesnėmis problemomis. Saugumo ekspertams darosi sudėtinga apsaugoti vartotojų duomenis, o kompanija sulaukia vis daugiau kritikos.<br> PA Wire/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BBC, „Reuters“, „Lietuvos rytas“

2018-11-03 14:30

Paskutine programišių auka tapo 81 tūkst. „Facebook“ vartotojų, kurių asmeninės žinutės buvo paskelbtos internete.

Manoma, kad programišiai internete paskelbtą informaciją įgijo per įvairias kenksmingas programėles naršyklėse.

Nusikaltėliai taip pat tvirtina, kad turi priėjimą prie 120 mln. asmenų paskyrų, kurias šiuo metu bando parduoti internete.

Tačiau „Facebook“ žmones ramina teigdami, kad jų saugumo sistemos nebuvo pažeistos ir reikalo tikėti tokiais skaičiais nėra.

Kompanijos atstovai tikina, kad jau imtasi veiksmų, kad tokie duomenų nutekėjimai ateityje nepasikartotų.

„Mes susisiekėme su naršyklių kūrėjais, kad užtikrintume, jog kenksmingų programėlių nebūtų įmanoma daugiau parsisiųsti.

Bendradarbiaujame ir su teisėsaugos pareigūnais, kad būtų pašalintos interneto svetainės, kuriose skelbiami asmeniniai žmonių pokalbiai ir duomenys“, – kalbėjo „Facebook“ viceprezidentas Guy Rosenas.

Skelbiama, kad dauguma nulaužtų paskyrų priklauso rusams ir ukrainiečiams, tačiau nukentėjusių žmonių gali būti visame pasaulyje.

Įsilaužimas pastebėtas rugsėjo mėnesį, kai internete pasirodė parduodamų paskyrų skelbimai. Programišiai vieną paskyrą interneto svetainėse buvo įvertinę 10 euro centų.

„Parduodame asmeninę „Facebook“ vartotojų informaciją. Duomenų bazėse turime 120 mln. paskyrų“, – buvo skelbiama internete.

Kibernetinio saugumo kompanija „Digital Shadows“ tvirtina, jog skaičiai nėra tokie dideli. Viešai paskelbtos 81 tūkst. žmonių žinutės ir dar kai kurie 176 tūkst. žmonių asmeniniai duomenys.

„Facebook“ teigia, kad informacija buvo renkama per įvairius naršyklių įskiepius, kurie sekė vartotojų veiklą ir rinko informaciją apie žmones.

Kibernetinio saugumo ekspertai tvirtina, kad kaltę privalo prisiimti ir naršyklių kūrėjai, kurie leido kenksmingoms programoms veikti jų platformose.

Tačiau tai yra dar vienas smūgis pastaraisiais metais skandalų krečiamam „Facebook“.

Praėjusį mėnesį buvo paskelbta, kad iš 29 mln. vartotojų paskyrų buvo pavogta asmeninė informacija – gimimo data, išsilavinimas, darbovietė, paskutinės paieškos ir buvimo vietos.

Anksčiau šiais metais „Facebook“ vadovui Markui Zuckerbergui teko aiškintis prieš JAV Kongresą ir Europos Parlamentą dėl socialinio tinklo vartotojų duomenų apsaugos.

Kompanija „Cambridge Analytica“ netrukdoma surinko 87 mln. vartotojų duomenis, kuriuos vėliau panaudojo prieš JAV prezidento rinkimų kampaniją ir „Brexit“ referendumo metu.

Praėjusią savaitę dėl šio skandalo Jungtinė Karalystė „Facebook“ paskyrė 500 tūkst. svarų sterlingų (beveik 570 tūkst. eurų) baudą. Tačiau kompanija per dieną uždirba 56 mln. JAV dolerių (49 mln. eurų), tad tokia suma, palyginti su skandalo mastu, atrodo juokinga.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.