Pakistano islamistai sutiko nutraukti protestus dėl bausmės už šventvagystę panaikinimo

Pakistane griežtų pažiūrų islamistai penktadienį pareiškė, kad pasiekė susitarimą su valdžia ir nutrauks masinius protestus dėl šventvagyste apkaltintos krikščionės išteisinimo.

 Pakistane griežtų pažiūrų islamistai penktadienį pareiškė, kad pasiekė susitarimą su valdžia ir nutrauks masinius protestus dėl šventvagyste apkaltintos krikščionės išteisinimo.<br> Zuma Press/Scanpix nuotr.
 Pakistane griežtų pažiūrų islamistai penktadienį pareiškė, kad pasiekė susitarimą su valdžia ir nutrauks masinius protestus dėl šventvagyste apkaltintos krikščionės išteisinimo.<br> Zuma Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 3, 2018, 1:15 PM, atnaujinta Nov 3, 2018, 1:21 PM

Demonstracijoms vadovavusios partijos „Tehreek-e-Laibak Pakistan“ (TLP) atstovas Piras Ijazas Qadris paskelbė, kad tris dienas trukę sėdimieji streikai, sutrikdę eismą daugelyje šalies greitkelių, nutraukiami.

Protestai buvo surengti, kai Pakistano Aukščiausiasis Teismas trečiadienį panaikino krikščionei Asiai Bibi už šventvagystę skirtą mirties bausmę. Prieš aštuonerius metus myriop nuteistos moteris išteisinimas sukėlė konservatyvių musulmonų pyktį.

„Partijos vadovai paskelbė nutraukiantys sėdimuosius protestus visoje šalyje. Darbuotojų prašoma taikiai išsiskirstyti“, – naujienų agentūrai AFP po spaudos konferencijos sakė TLP atstovas.

Šventvagystė – daug aistrų keliantis kaltinimas Pakistane, kurio gyventojų dauguma sudaro musulmonai. Asmuo, apkaltintas įžeidęs islamą ir musulmonų pranašą Muhammadą, gali būti užmuštas keršytojų, netgi jei šis nusikaltimas yra neįrodytas.

Religinėms partijoms išėjus į gatves didžiuosiuose Pakistano miestuose visą penktadienį neveikė mobilusis ryšys.

Religijos reikalų ministras Noor ul Haqas Qadri ir informacijos ministras Fayazulhasanas Chohanas penktadienio vakarą patvirtino, kad pasiektas susitarimas nutraukti maištą.

Pagal abiejų šalių pasirašytą penkių punktų susitarimą, su kuriuo susipažino agentūra AFP, vyriausybė neprieštaraus nuosprendžio apskundimui. Tokia apeliacija jau yra pateikta Aukščiausiajam Teismui.

„Didelis pasiekimas, kad jie sutiko kreiptis į teismą ir nutraukti protestus“, – Pakistano televizijai „Dunya“ sakė informacijos ministras.

Remiantis susitarimu, pasiektu po žlugusio pirmojo derybų rato, bus imtasi teisinių procesinių veiksmų siekiant uždrausti A. Bibi išvykti iš šalies.

A. Bibi advokatas Saifas ul Mulookas (Saifas Mulukas) agentūrai AFP pranešė, kad moteris kol kas nėra paleista iš kalėjimo ir kad jis gins ją apeliacinio proceso metu.

Kiek anksčiau penktadienį Pakistane didelę įtaką turinti kariuomenė įspėjo, kad griežtų pažiūrų islamistams paraginus maištauti prieš jos vadovybę ir tūkstančiams žmonių prisidėjus prie protestų bandoma kariškių kantrybė.

„Toleruojame prieš mus nukreiptus pareiškimus, bet gali būti imtasi veiksmų pagal įstatymus ir Konstituciją,“ – valstybinei žiniasklaidai pareiškė kariškų atstovas ir įspėjo protestuotojus „neversti mūsų imtis veiksmų“.

Įtampą dar labiau sustiprino pranešimas, kad nežinomi užpuolikai nužudė vieną svarbų Pakistano dvasininką, palaikiusį glaudžius ryšius su Afganistano Talibanu.

Maulana Sami ul Haqas (Maulana Samis Hakas) buvo subadytas ir nušautas savo namuose Pakistano Pendžabo provincijoje. Apie tai pranešė pareigūnai ir nužudytojo šeima.

M. Sami ul Haqo partija JUI-S buvo valdančiosios partijos „Pakistan Tehreek-e-Insaf“ (PTI) sąjungininkė. PTI vadovas ministras pirmininkas Imranas Khanas pasmerkė dvasininko nužudymą ir nurodė atlikti tyrimą.

Kelios tradicinės religinės partijos po maldų surengė atskirų demonstracijų pagrindiniuose miestuose. Tūkstančiai demonstrantų susirinko prie valdžios įstaigų sostinėje Islamabade.

Protestuotojai, žygiuodami sostinės gatvėmis, reikalavo „pakarti šventvagę“ ir „pakarti teisėjus“. Demonstraciją stebėjo gausios saugumo pajėgos.

„Visa šalis protestuoja, nes šis sprendimas buvo priimtas spaudžiant tarptautinei bendruomenei“, – agentūrai AFP sakė protesto dalyvis Abdul Raufas.

Politikos apžvalgininkai anksčiau sakė, kad valdžia nesiryžta imtis jėgos priemonių prieš šias grupes, nes nuogąstauja, kai tai gali išprovokuoti atsakomąjį smurtą. Panaši padėtis buvo susiklosčiusi 2007-aisiais, kai kariškių ataka prieš radikaliųjų musulmonų Raudonąją mečetę Islamabade įžiebė maištą.

„Jie grasina vyriausybei, teismams ir kariuomenei, tačiau vyriausybė ir kariuomenė, atrodo, nesiryžta (imtis griežtų priemonių), nes bijo dėl pasekmių“, – sakė apžvalgininkas Fasis Zaka.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: iniciatyvos „4 milijonų Lietuva“ pristatymas