Centrinėje Azijoje žurnalistams persekioti pasitelkiami įstatymai

Centrinėje Azijoje dirbantys žurnalistai patiria spaudimą, jiems trūksta galimybių naudotis viešąja informacija, o žiniasklaidos atstovų persekiojimui naudojami įstatymai, trečiadienį pareiškė Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) atstovas žiniasklaidos laisvės klausimais Harlemas Desiras.

 ESBO atstovas žiniasklaidos laisvės klausimais Harlemas Desiras sakė, kad Centrinėje Azijoje dirbantys žurnalistai patiria spaudimą.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 ESBO atstovas žiniasklaidos laisvės klausimais Harlemas Desiras sakė, kad Centrinėje Azijoje dirbantys žurnalistai patiria spaudimą.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 7, 2018, 10:12 AM

„Dažnai šiame regione matome, kad žurnalistai dirba patirdami spaudimą, dirba bijodami, (jiems) neužtenka galimybių gauti informaciją, ypač – viešąją informaciją, kurią turi suteikti valdžia. Jie bijo pranešti apie konfidencialius, opius klausimus, korupciją, reikšti tam tikras pažiūras. O jeigu jie tai daro, dažnai susiduria su problemomis“, – ESBO organizuotoje Centrinės Azijos žiniasklaidos konferencijoje Kazachstano sostinėje Astanoje sakė H. Desiras.

Pasak jo, šiuo metu keli tinklaraštininkai yra kalinami, o kiti žurnalistai, atskleidę konfidencialią informaciją, yra persekiojami pagal baudžiamąjį kodeksą, jiems gresia baudos.

„Daugeliui žurnalistų teko išvažiuoti dėl kritiškų pasisakymų valstybės atžvilgiu. Mačiau, kad žmonės buvo kviečiami į apklausas, gavo baudas pagal administracinį kodeksą vien už (gautus) „patinka“, nuorodas ar komentarus socialiniuose tinkluose. Informacijos įstatymu buvo naudojamasi žurnalistams, kurie pasakojo apie korupciją ir kalbėjo apie dabartines visuomenės problemas, apkaltinti“, – sakė H.Desiras.

Jis taip pat pažymėjo, kad regione kovos su ekstremizmu įstatymai naudojami prieš interneto vartotojus, be to ESBO konstatuoja atvejų, kai blokuojami socialiniai tinklai ir mažinama interneto sparta.

„Dažnai šie įstatymai pasižymi pernelyg dviprasmiškų, netikslių formuluočių naudojimu, o tai lemia neapibrėžtumą“, – pridūrė ESBO atstovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.