Į skandalą patekęs Tokijo medicinos universitetas nutarė atkurti teisingumą

Į skandalą patekęs Tokijo medicinos universitetas nutarė atkurti teisingumą. Anksčiau nesąžiningai į jį nepriimtoms moterims, kurių egzaminų rezultatai buvo klastojami, pasiūlytos vietos mokytis.

Dėl sukčiavimo į universitetą neįstojusių japonių atsiprašė naujoji rektorė Y.Hayashi.<br>„Zuma Press“/„Scanpix“ nuotr.
Dėl sukčiavimo į universitetą neįstojusių japonių atsiprašė naujoji rektorė Y.Hayashi.<br>„Zuma Press“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„The Guardian“, AFP ir „Lietuvos rytas“

2018-11-09 15:18

Šią savaitę švietimo įstaiga pranešė, kad priims mokytis moteris, kurių stojamųjų egzaminų rezultatus tyčia sumažino. Taip universitetas dešimtmetį elgėsi norėdamas sumažinti merginų ir padidinti vaikinų skaičių kursuose.

Vasarą paaiškėjusi klasta išprovokavo aštrios kritikos bangą, o universiteto vadovybė buvo priversta atgailauti.

Sukčiavusi valdžia pripažino, jog norėjo užtikrinti, kad kuo daugiau absolventų būtų vyrai. Mat, jų nuomone, moterys gydytojos dažniau meta darbą susilaukusios vaikų, dėl to ligoninėse atsiranda darbuotojų trūkumas.

Universiteto rektorė Yukiko Hayashi pranešė, kad 67 studentės, kurios per pastaruosius metus dėl komisijos sukčiavimo neįstojo mokytis, balandį galės sąžiningai pradėti mokslus.

„Užtikrinsime, kad jie būtų sąžiningi, ir ši ydinga praktika niekada nepasikartotų. Negalima diskriminuoti dėl lyties. Daugybė medikių savo darbą atlieka puikiai“, – teigė pirmąja rektore rugsėjį tapusi Y.Hayashi.

Ji buvo paskirta po to, kai jos pirmtakas atsistatydino sulaukęs kaltinimų korupcija ir atsisakė paaiškinti, kaip į universitetą stojančių vaikinų rezultatai buvo tyčia pagerinti.

Kol kas neaišku, kiek iš šių moterų priims pasiūlymą, nes kai kurios jų jau pradėjo studijas kituose universitetuose.

Rugpjūčio mėnesį Tokijo universitetas pripažino, kad moterų surinktų balų skaičių tyčia mažino nuo 2006-ųjų.

Šiemet visų stojančiųjų balai buvo sumažinti penktadaliu, o vaikinams buvo pridėta mažiausiai po 20 balų, išskyrus tuos, kurie egzamino neišlaikė jau keturis kartus.

Sukčiavimo schema buvo išsiaiškinta tiriant, kaip Švietimo ministerijos darbuotojo sūnus buvo priimtas mokytis mainais už papildomiems tyrimams įstaigoje skirtą finansavimą.

Apie tai sužinojusios moterys pasakojo pasijutusios išduotos.

Mažiausiai 24 moterys spalio mėnesį pareikalavo iš universiteto 100 tūkst. jenų (769 eurų) kompensacijų už emocinę žalą, taip pat atlyginti egzaminų ir kelionių išlaidas. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.