Šri Lankos partijos apskundė prezidento sprendimą paleisti parlamentą

Šri Lankos pagrindinės partijos pirmadienį apskundė aukščiausiajai teismo institucijai prezidento sprendimą paleisti parlamentą, smarkiai paaštrinusį politinę krizę ir sukėlusį nerimą tarptautinei bendruomenei|.

AFP/Scanpix nuotr.
AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 12, 2018, 8:26 AM

Prezidentas Maithripala Sirisena penktadienį vakare paleido parlamentą ir paskelbė, kad sausio 5-ąją bus surengti pirmalaikiai rinkimai. Dviem savaitėmis anksčiau jis atleido premjerą ir vietoje jo paskyrė prieštaringai vertinamą buvusį prezidentą Mahindą Rajapaksą.

Trys partijos, kartu turinčios absoliučią daugumą parlamente, pirmadienį paprašė Aukščiausiojo Teismo paskelbti prezidento veiksmus neteisėtais.

Valstybės vadovo veiksmus apskundė iš viso 10 grupių, įskaitant atstatydinto premjero Ranilo Wickremesinghe Jungtinę nacionalinę partiją (UNP), pagrindinę opozicinę partiją – Tamilų nacionalinį aljansą (TNA) ir kairiosios pakraipos Liaudies išvadavimo frontą (JVP), pranešė pareigūnai.

„Pareiškimai buvo priimti šį rytą. Dabar vyriausiasis teisėjas turi nuspręsti, kada jie bus nagrinėjami“, – sakė vienas teismo pareigūnas.

Pasak jo, kelios pilietinės visuomenės grupės ir asmenys pateikė atskiras peticijas. Jie visi reikalauja, kad būtų priimta nutartis prieš prezidento veiksmus parlamento atžvilgiu.

Sekmadienį parlamento pirmininkas Karu Jayasuriya paragino valstybės tarnautojus nevykdyti M. Sirisenos „neteisėtų įsakų“.

„Pastarąsias dvi savaites stebėjau, kaip vykdomoji valdžia užgrobė parlamento narių, išrinktų atstovauti žmonėms, teises ir uzurpavo jų galias“, – pabrėžė jis.

„Visi privalome veikti patriotiškai ir nepriklausomai, kad užtikrintume demokratijos ateitį savo šalyje“, – pridūrė K. Jayasuriya.

„Pilietiniai neramumai“

Tą pačią dieną M. Sirisena sakė, kad smurtiniai susirėmimai tarp besivaržančių parlamento narių visoje šalyje būtų galėję sukelti „pilietinių neramumų“, jeigu parlamentas, kaip planuota, šią savaitę būtų atnaujinęs darbą.

„Jeigu būčiau leidęs parlamentui susirinkti lapkričio 14 dieną, salėje būtų prasiveržęs smurtas, ir jis galėtų išplisti į mūsų kaimus ir miestus“, – M. Sirisena sakė savo pirmajame kreipimesi į tautą nuo krizės paaštrėjimo penktadienį.

„Ėmiausi veiksmų, kad išvengčiau pilietinių neramumų“, – pridūrė prezidentas.

M. Sirisenos varžovai teigia, kad konstitucija nesuteikia prezidentui galių paleisti parlamentą anksčiau negu likus pusmečiui iki asamblėjos penkerių metų mandato galiojimo pabaigos. Dabartinės sudėties parlamentas galėtų dirbti iki 2020 metų rugpjūčio.

M. Rajapaksos paskyrimą premjeru iki šiol pripažino vienintelė Kinija. Šis veikėjas per darbo prezidento poste dešimtmetį buvo smarkiai priklausomas nuo Pekino diplomatinės ir finansinės paramos, o Vakarų valstybės vengė palaikyti su juo ryšius dėl įtariamų žmogaus teisių pažeidimų.

Jungtinės Valstijos ir daugelis kitų tarptautinės bendruomenės narių reiškė susirūpinimą dėl pavojaus demokratijai, iškilusio 21 mln. gyventojų turinčioje Indijos vandenyno saloje.

Rinkimų stebėtojai abejoja, ar prezidento paskelbtas pirmalaikis balsavimas būtų teisėtas.

Grupė „Liaudies akcija už laisvus ir sąžiningus rinkimus“ sakė jau paprašiusi nepriklausomos Rinkimų komisijos kreiptis į generalinį prokurorą, kad jis pateiktų savo išvadą, taip pat kad padėtį įvertintų Aukščiausiasis Teismas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.