Kremliaus kritikas Aleksejus Navalnas laimėjo dvikovą prieš Maskvą

Aleksejus Navalnas laimėjo bylą prieš Maskvą. Europos žmogaus teisių teismas nustatė, kad opozicionieriaus sulaikymai 2012–2014 metais buvo politiškai motyvuoti, ir priteisė jam nemenką kompensaciją.

Apsilankęs EŽTT A.Navalnas jautėsi patenkintas teismo sprendimu ir neslėpė džiaugsmo.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Apsilankęs EŽTT A.Navalnas jautėsi patenkintas teismo sprendimu ir neslėpė džiaugsmo.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Radio Free Europe“, „Novaja gazeta“, „Lietuvos rytas“

Nov 16, 2018, 3:38 PM

A.Navalnas gali džiaugtis pasiekta pergale.

Europos žmogaus teisių teismas (EŽTT) priėmė sprendimą, kuriame nurodoma, kad 2012–2014 m. laikotarpiu Kremliaus kritiko sulaikymai buvo politiškai motyvuoti. Strasbūre esantis teismas nusprendė, kad 42-ejų A.Navalno sulaikymu buvo bandoma „slopinti pliuralizmą Rusijoje“.

Už tai Rusijos valstybė dabar turės sumokėti nemenką sumą: 50 tūkst. eurų už moralinę žalą ir dar 12,6 tūkst. eurų kaip kompensaciją už A.Navalno patirtas bylinėjimosi išlaidas.

„EŽTT pripažįsta, kad tai buvo politiškai motyvuotas areštas ir persekiojimas. Tai labai svarbu ne tiktai man, bet ir kitiems žmonėms visoje Rusijoje, kurie kasdien suimami“, – po teismo sprendimo kalbėjo A.Navalnas.

Džiugia naujiena jis pasidalijo ir socialiniuose tinkluose.

„Laimėjome. Visiškai. Valdžia sužlugdyta. Valio!“ – rašė Kremliaus kritikas.

Rusija gavo pylos nuo EŽTT už demonstracijų dalyvių suėmimus. Nurodyta, kad jų metu policijos pareigūnai turi gerbti piliečių teisę rengti taikius mitingus.

Pastarieji tiek Maskvoje, tiek kituose miestuose įprastai vaikomi jėga, naudojamos ašarinės dujos. Į areštines išvežami net vaikai bei paaugliai.

A.Navalas 2012–2014 m. laikotarpiu už įvairių demonstracijų rengimą buvo suimtas septynis kartus. Jam yra tekę mokėti baudą, taip pat praleisti ne vieną parą areštinėje. Pastaruoju metu jis suimamas nė nepasiekęs demonstracijos vietos – vos išėjęs iš namų.

Pernai vasarį EŽTT nutarė, kad Rusijos valdžia pažeidė A.Navalno teisę į laisvę, teisingą bylos nagrinėjimą ir laisvą dalyvavimą susirinkimuose. Tik tąkart teismas nesutiko, kad tokie pažeidimai buvo politiškai motyvuoti. Vis dėlto jis priteisė A.Navalnui 63,5 tūkst. eurų kompensaciją.

Tuo metu tiek Maskva, tiek pats aktyvistas paprašė EŽTT Didžiosios kolegijos persvarstyti bylą.

Dabar teismo nutartis yra galutinė ir negali būti skundžiama.

A.Navalno ginčas su Rusijos valdžia tikrai nesibaigė. Jis ketina kreiptis į teismą dėl to, kad jam iš pradžių nebuvo leista išvykti iš Rusijos į Strasbūrą. Atvykęs į oro uostą Kremliaus kritikas sužinojo, kad nebus išleistas.

Teigta, esą jis turi 2 mln. rublių (26,5 tūkst. eurų) siekiančią skolą. Jam buvo leista išvykti tiktai sumokėjus tokią sumą.

Bet A.Navalnas tikino, kad tai tebuvo bandymas jį sulaikyti – mat jokių dokumentų, draudžiančių, o vėliau leidžiančių jam išvykti, niekas nepateikė. Pareigūnai tiesiog pasakė žodžiu, kad iš šalies jo neišleis, nepaaiškindami jokių detalių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.