Melburne sulaikyti trys teroristines atakas planavę vyrai

Australijoje antradienį paryčiais sulaikyti trys vyrai, įtariami planavę įvykdyti teroristinių atakų Melburne, pranešė policija.

 Australijoje antradienį paryčiais sulaikyti trys vyrai, įtariami planavę įvykdyti teroristinių atakų Melburne, pranešė policija.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
 Australijoje antradienį paryčiais sulaikyti trys vyrai, įtariami planavę įvykdyti teroristinių atakų Melburne, pranešė policija.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-11-20 08:43, atnaujinta 2018-11-20 08:45

Jie sulaikyti nepraėjus nė dviem savaitėms po to, kai antrajame pagal dydį šalies mieste peiliu ginkluotas užpuolikas gatvėje subadė tris žmones, iš jų vieną – mirtinai. Užpuolikas buvo pašautas policijos pareigūnų ir vėliau mirė.

Kaip informavo policija, trys įtariamieji, turkų kilmės Australijos piliečiai, buvo sulaikyti per naktį surengtus reidus. Šie reidai buvo organizuoti įtariamiesiems paspartinus pasirengimą atakuoti vietas Melburne, kur paprastai būna daug žmonių.

Šie vyrai „neabejotinai buvo įkvėpti ISIS“ – džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS), tačiau policijai nežinoma apie jokius jų ryšius su kokia nors konkrečia organizacija, sakė Viktorijos valstijos policijos komisaras Grahamas Ashtonas.

Įtariamųjų tapatybė neskelbiama. Tyrimas jų atžvilgiu buvo pradėtas kovą, tačiau po lapkričio 9 dienos atakos Melburne, kurią surengusį vyrą taip pat įkvėpė IS, jis buvo vykdomas „energingiau“, sakė komisaras.

Tą išpuolį surengė Somalyje gimęs 30-metis australas Hassainas Khalifas Shire Ali. Jis buvo žinomas federalinei policijai. 2015 metais buvo atšauktas H. Kh. Sh. Ali paso galiojimas – būgštauta, kad jis gali vykti į Siriją ir prisijungti prie IS kovotojų.

Antradienį sulaikyti vyrai yra 30, 26 ir 21 metų amžiaus. Vėliau antradienį Melburno teisme jiems turėtų būti oficialiai pareikšti kaltinimai.

Anot policijos, ši trijulė anksčiau nebuvo įvykdžiusi jokių nusikaltimų. Tačiau anksčiau šiais metais visų trijų vyrų pasų galiojimas buvo atšauktas, kad jie negalėtų išvykti ir prisijungti prie teroristinių grupuočių užsienyje, nurodė policija.

„Jei nebūtume iš anksto ėmęsi veiksmų užkirsti kelią šiai atakai, galima teigti, kad pasekmės būtų šiurpios... tikriausiai būtų prarasta daug gyvybių“, – sakė federalinės policijos atstovas spaudai Ianas Mccartney.

Jis nurodė, kad įtariamieji mėgino įsigyti .22 kalibro pusiau automatinių šautuvų ir ketino juos panaudoti per ataką.

Anot I. Mccartney, konkretus atakos taikinys dar nebuvo pasirinktas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.