Trečiadienį įvyks Interpolo vadovo rinkimai

Interpolo vadovo rinkimai įvyks trečiadienį, per organizacijos Generalinės asamblėjos sesiją Dubajuje.

 Pagrindinis kandidatas į Interpolo prezidentus yra rusas Aleksandras Prokopčukas, nuo 2016 metų dirbęs šios tarptautinės policijos organizacijos viceprezidento poste.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Pagrindinis kandidatas į Interpolo prezidentus yra rusas Aleksandras Prokopčukas, nuo 2016 metų dirbęs šios tarptautinės policijos organizacijos viceprezidento poste.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 21, 2018, 8:29 AM, atnaujinta Nov 21, 2018, 8:33 AM

Pagrindinis kandidatas į Interpolo prezidentus yra rusas Aleksandras Prokopčukas, nuo 2016 metų dirbęs šios tarptautinės policijos organizacijos viceprezidento poste.

Interpolo vadovu taip pat pretenduoja tapti organizacijos prezidento pareigas einantis Kim Jong-yangas iš Pietų Korėjos, kuris anksčiau užėmė vyresniojo viceprezidento postą.

Anksčiau Interpolui vadovavęs kinas Meng Hongwei po jo arešto Kinijoje spalio 7 dieną atsistatydino. Tuomet organizacijos prezidento pareigas pradėjo eiti Kim Jong-yangas.

Rusijos prezidento Vladimiro Putino atstovas Dmitrijus Peskovas sakė, kad Kremlius Interpolo vadovo rinkimų laimėtoju norėtų matyti A. Prokopčuką.

„Žinoma, mes sergame už ruso kandidatūrą ir norėtume, kad būtent rusų kandidatas laimėtų šiuos rinkimus“, – pirmadienį žurnalistams sakė D. Peskovas, atsakydamas į klausimą dėl Interpolo vadovo rinkimų.

Tuo tarpu JAV ir Didžioji Britanija rimtai nerimauja dėl galimos ruso pergalės. JAV senatorių grupė paskelbė bendrą pareiškimą, kuriuo ragina Donaldo Trumpo administraciją ir Interpolo Generalinės asamblėjos narius nepalaikyti A. Prokopčuko kandidatūros.

„Generolo majoro Prokopčuko išrinkimas naujuoju Interpolo prezidentu prilygsta idėjai paskirti lapę vadovauti vištidei“, – sakoma senatorių pareiškime, kuris buvo paskelbtas respublikonų senatoriaus Rogerio Wickerio tinklalapyje.

Be R. Wickerio pareiškimą pasirašė demokratai Jeanne Shaheen ir Chrisas Coonsas, respublikonas Marco Rubio.

Senatoriai perspėja, kad jei A. Prokopčukas bus išrinktas Interpolo vadovu, Rusija ir toliau piktnaudžiaus „raudonaisiais pranešimais“ apie areštus, siunčiamais visoms organizacijos narėms, ir „blokuos pastangas dėl realios reformos“ organizacijoje. Be to, senatoriai nuogąstauja, kad A. Prokopčukas galės matyti konfidencialius duomenis, kurie „padidins Kremliaus galimybes persekioti ne Rusijoje gyvenančius kritikus“.

Grupė britų politikų savo ruožtu mano, kad ruso išrinkimas Interpolo prezidentu būtų „nukentėjusiųjų per cheminę ataką Solsberyje įžeidimas“. Tokios nuomonės, be kitų, laikosi Liberalų demokratų partijos lyderis Vince'as Cable'as ir Bendruomenių Rūmų Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Tomas Tugendhatas.

Kaip sakė Britanijos leiboristų „šešėlinė“ užsienio reikalų ministrė Emily Thornberry, „pagrindinis klausimas tas, kokios pastangos diplomatijos srityje bus dedamos artimiausias 24 valandas, kad dauguma balsuotų prieš ruso kandidatūrą“.

Lietuva ir kitos tarptautinei policijos organizacijai Interpolui priklausančios šalys trečiadienį bandys blokuoti Rusijos atstovo Aleksandro Prokopčuko išrinkimą jos vadovu.

Seimas rinkimų išvakarėse pareiškė, kad šalis turėtų svarstyti galimybę pasitraukti iš Interpolo, jeigu A. Prokopčukas bus išrinktas. Lietuvos politikai ir pareigūnai teigia, kad Rusija sistemingai piktnaudžiauja Interpolo tarptautinės asmenų paieškos sistema ir naudojasi ja kaip politinio spaudimo įrankiu.

Interpolo prezidentą Generalinė asamblėja renka kas ketveri metai. Asamblėja susirenka kasmet, jai pirmininkauja organizacijos vadovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.