Po „Brexit“ pasitarimo su EK pirmininku Th. May šeštadienį grįš į Briuselį

Didžiosios Britanijos premjerė Theresa May nurodė šeštadienį grįšianti į Briuselį toliau tartis dėl savo šalies išstojimo iš Europos Sąjungos, likus parai iki planuojamo viršūnių susitikimo, per kurį turėtų būti pasirašyta „Brexit“ sutartis.

Theresa May.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Theresa May.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-11-22 07:30

Trečiadienį Th. May trumpam nuvyko į Briuselį tartis su Europos Komisijos pirmininku Jeanu-Claude'u Junckeriu, bet po šio susitikimo išliko neaišku, ar savaitgalį planuojamas „Brexit“ sutarties pasirašymas įvyks.

Derybininkai stengiasi suderinti atskiro politinio pareiškimo dėl būsimų Jungtinės Karalystės ir ES santykių detales. Jie yra spaudžiami tai padaryti iki penktadienį įvyksiančio Bendrijos narių užsienio reikalų ministrų susitikimų.

„Išlieka kai kurių klausimų, apie kuriuos diskutavome šį vakarą“, – Th. May sakė po derybų su J.-C. Junckeriu.

„Sugebėjome suteikti kryptį savo deryboms sprendžiant šiuos klausimus, todėl buvo padaryta tolesnės pažangos“, – ji pridūrė Britanijos transliuotojų paskelbtame garso įraše iš Briuselio.

„Šeštadienį grįšiu tolesnių susitikimų, įskaitant naujas (derybas) su pirmininku Juncker, kad aptartume, kaip galėtume užtikrinti, jog šis procesas būtų užbaigtas visų mūsų žmonių interesus atitinkančiu būdu“, – pabrėžė premjerė.

„Esama tolesnių reikalų, kuriuos reikia išspręsti. Šį vakarą suteikėme kryptį savo derybininkams, – sakė Th. May. – Dabar nedelsiant prasidės darbas dėl šių klausimų.“ „Esu įsitikinusi, kad suteikėme jiems pakankamą kryptį, kad galėtume išspręsti šiuos reikalus“, – pridūrė ji.

Pati išstojimo sutartis yra jau beveik visiškai baigta rengti, tad šiuo metu ruošiamasi jos pasirašymui per sekmadienį vyksiantį ES viršūnių susitikimą. Tačiau dar ne viskas išspręs rengiant papildomą 20 puslapių politinę deklaraciją dėl Britanijos ir ES ateities santykių, ir nei viena pusė nebeturi pakankamai erdvės šiam tekstui nudailinti.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.