Turkija tikina, kad D. Trumpas ketina užmerkti akis dėl žurnalisto nužudymo

Turkija penktadienį pareiškė, kad JAV prezidentas Donaldas Trumpas ketina „užmerkti akis“ dėl Saudo Arabijos žurnalisto Jamalo Khashoggi nužudymo, nes pasakė, jog šis incidentas nepaveiks Vašingtono santykių su ar Rijadu.    

 D.Trumpas antradienį stengėsi neteikti reikšmės Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) išvadai, kad pats sosto įpėdinis sankcionavo ar Rijadą kritikavusio žurnalisto nužudymą. <br> Reuters/Scanpix nuotr.
 D.Trumpas antradienį stengėsi neteikti reikšmės Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) išvadai, kad pats sosto įpėdinis sankcionavo ar Rijadą kritikavusio žurnalisto nužudymą. <br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 23, 2018, 1:08 PM

„Tam tikra prasme D.Trumpas sako: „Aš užmerksiu akis“, – sakė Turkijos diplomatijos vadovas Mevlutas Cavusoglu interviu „CNN Turk“, turėdamas galvoje Amerikos lyderio paramą Saudo Arabijai, skiriančiai milijardus JAV dolerių amerikietiškų ginklų įsigijimui.   

D.Trumpas demonstruoja paramą ar Rijadui nepaisydamas didžiulio tarptautinio pasipiktinimo dėl šiurpios žurnalisto žmogžudystės, metusios šešėlį faktiniu Saudo Arabijos valdytoju laikomo sosto įpėdinio princo Mohammedo bin Salmano, dažnai vadinamo tiesiog MBS, reputacijai. 

D.Trumpas antradienį stengėsi neteikti reikšmės Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) išvadai, kad pats sosto įpėdinis sankcionavo Rijadą kritikavusio žurnalisto nužudymą. 

„Gal taip, o gal ne!“ – sakė D.Trumpas, kalbėdamas apie princo Mohammedo atsakomybę dėl J.Khashoggi nužudymo karalystės konsulate Stambule. 

Amerikos lyderis sulaukia viešos kritikos už tai, kad jam esą rūpi tik prekybiniai interesai ir jis elgiasi kaip ar Rijado lobistas. Tai didina tikimybę, kad Kongresas gali imtis ryžtingų veiksmų prieš Saudo Arabiją. 

JAV laikraščiui „The Washington Post“ rašydavęs J.Khashoggi, dažnai kritikuodavęs Saudo Arabijos vyriausybę, dingo spalio 2 dieną, įėjęs į į Saudo Arabijos konsulatą Stambule atsiimti santuokai reikalingų dokumentų.

Saudo Arabija anksčiau griežtai neigė ką nors žinanti apie J.Khashoggi dingimą. Tačiau spalio viduryje Rijadas galiausiai pripažino, kad žurnalistas buvo nužudytas konsulato per esą „nepavykusią“ operaciją.

Pagal tyrimo versiją, J.Khashoggi konsulate buvo apsvaigintas narkotikais, nužudytas, o jo kūnas sukapotas.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.