ES viršūnių susitikimo išvakarėse Belfaste renkasi „Brexit“ sutarties kritikai

Nepritarimas „Brexit“ sutarčiai, kurią ketina pasirašyti Europos Sąjungos lyderiai, sekmadienį bus pagrindinė tema per suvažiavimą, šeštadienį rengiamą Šiaurės Airijos Demokratinės junionistų partijos (DUP), kurios palaikymas itin svarbus Didžiosios Britanijos premjerės Theresos May vyriausybės ir išstojimo iš Europos Sąjungos planams.

 Nepritarimas „Brexit“ sutarčiai, kurią ketina pasirašyti Europos Sąjungos lyderiai, sekmadienį bus pagrindinė tema per suvažiavimą, šeštadienį rengiamą Šiaurės Airijos Demokratinės junionistų partijos (DUP), kurios palaikymas itin svarbus Didžiosios Britanijos premjerės Theresos May vyriausybės ir išstojimo iš Europos Sąjungos planams.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Nepritarimas „Brexit“ sutarčiai, kurią ketina pasirašyti Europos Sąjungos lyderiai, sekmadienį bus pagrindinė tema per suvažiavimą, šeštadienį rengiamą Šiaurės Airijos Demokratinės junionistų partijos (DUP), kurios palaikymas itin svarbus Didžiosios Britanijos premjerės Theresos May vyriausybės ir išstojimo iš Europos Sąjungos planams.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-11-24 15:09, atnaujinta 2018-11-24 15:11

Suvažiavime dalyvaus buvęs Britanijos užsienio reikalų sekretorius Borisas Johnsonas, atkaklus sutarties kritikas, taip pat Gibraltaro vyriausiasis ministras Fabianas Picardo. Šios nedidelės Jungtinės Karalystės valdos Pirėnų pusiasalyje statusas yra vienas labiausiai ginčijamų klausimų, galinčių sutrikdyti sekmadienį turintį įvykti ES viršūnių susitikimą.

DUP remia Th. May vyriausybę nuo 2017 metais įvykusių rinkimų, per kuriuos Konservatoriai prarado daugumą parlamente ir buvo priversti ieškoti sąjungininkų dešiniajame sparne.

Vis dėlto šiai paramai yra iškilęs pavojus, nes DUP nepritaria Th. May vyriausybės su Briuseliu suderėtam „Brexit“ sutarties projektui. Partija argumentuoja, kad pagal šį dokumentą Šiaurės Airija įgis kitokį ekonominį statusą negu likusi JK teritorija.

Taigi, visų akys bus nukreiptos į DUP metinį suvažiavimą Belfaste, kur taip pat turėtų dalyvauti Britanijos iždo kancleris Philipas Hammondas, remiantis Th. May „Brexit“ sutartį. Šis faktas irgi pabrėžia Šiaurės Airijos partijos atliekamą esminį vaidmenį.

Atsiskyrimo sėklos

Partijos vadovė Arlene Foster ketina pabrėžti, kad vyriausybė „privalo įgyvendinti 2016-ųjų referendumo rezultatus“ ir kad „privalome likti viena valstybė“, sakoma DUP paskelbtose jos kalbos ištraukose.

A. Foster pasakys Th. May, kad dabartinis „Brexit“ sutarties projektas „neišpildo jos pačios esminių įsipareigojimų“, bet susilaikys nuo partijos paramos vyriausybei atšaukimo.

„Esant dabartinei padėčiai sėsime neišvengiamo atsiskyrimo nuo mūsų didžiausios rinkos sėklas“, – sakoma A. Foster kalbos ištraukose. Vis dėlto partijos lyderė taip pat ketina pagirti premjerės „ryžtingas pastangas“.

DUP pasisako už Britanijos valdymą Šiaurės Airijoje ir baiminasi, kad ryšių su likusia dalimi susilpnėjimas gali padidinti tikimybę, jog provinciją ilgainiui bus mėginama suvienyti su Airijos Respublika.

Partija atkakliai kovojo, kad taip neįvyktų. Jos griežtosios linijos politika nusistovėjo per dešimtmečius trukusius neramumus, užbaigtus 1998 metų Didžiojo penktadienio sutartimi.

B. Johnsonas taip pat nesutaria su Konservatorių partijos lydere Th. May ir pritaria DUP nepasitenkinimui „Brexit“ sutartimi. Tiek buvęs diplomatijos vadovas, tiek Šiaurės Airijos junionistai grasino balsuoti prieš šį dokumentą, kai dėl jo, kaip tikimasi, ateinantį mėnesį bus surengta tvirtinimo parlamente procedūra.

Bendruomenių Rūmuose DUP turimi dešimt įstatymų leidėjų griežtai nepritarė britų ir ES derybininkų suderintam „apsidraudžiamajam“ susitarimui (backstop), turinčiam tapti teisine garantija, kad siena tarp JK valdomos Šiaurės Airijos ir Bendrijos narės Airijos Respublikos po „Brexit“ išliks atvira.

Th. May apeliuoja į verslą

Premjerė ketvirtadienį susitiko su Šiaurės Airijos verslo lyderiais, mėgindama padidinti spaudimą DUP, kad partija sutiktų palaikyti „Brexit“ susitarimą

Po šio susitikimo įtakingo Šiaurės Airijos gamintojų asociacijos atstovas Stephenas Kelly išreiškė viltį, kad sutartį palaikys „ne vien DUP, bet visos partijos“.

DUP agitavo už „Brexit“, bet taip pat susidūrė su Šiaurės Airijos visuomenės susirūpinimu, kad gali būti atkurta reali siena su Airijos Respublika.

Ši „krikščionių fundamentalistų“ partija, 1971 metais įkurta protestantų evangelikų dvasininko Iano Paisley, ilgainiui sušvelninto savo griežtą nusistatymą prieš katalikybę ir poziciją kitais klausimais.

Vis dėlto, anot kritikų, DUP tvirtai tebesilaiko „puritoniškų“ pažiūrų dėl opių socialinių klausimų, tokių kaip abortai.

Milijardas už paramą

Junionistai atsidūrė dėmesio centre po nevykusio Th. May pasirodymo per pernai įvykusius visuotinius rinkimus. Tąsyk premjerė buvo priversta prašytis DUP pagalbos vyriausybei suformuoti.

Kad šis sandoris įvyktų, premjerė turėjo pažadėti skirti Šiaurės Airijai milijardą svarų (1,1 mlrd. eurų) papildomo finansavimo. Apie pusę šios sumos Belfastas jau gavo.

Padidėjus DUP įtakai pasigirdo perspėjimų, kad sutrikdyta valdžios pusiausvyra Belfaste gali pakenkti trapiam taikos susitarimui, sudarytam po dešimtmečius trukusio religinio konflikto Šiaurės Airijoje.

Airijos respublikonų partija „Sinn Fein“ priekaištavo, kad Londono sudarytas susitarimas su DUP dėl paramos JK vyriausybei trukdo atnaujinti susitarimą dėl pasidalijimo valdžia Šiaurės Airijoje.

Šis susitarimas žlugo 2017 metų sausį, kilus ginčui dėl A. Foster vaidmens įsivėlė nevykusios atsinaujinančių išteklių energijos panaudojimo schemos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.