Theresai May vyksta į Briuselį, Ispanijai grasinant boikotuoti „Brexit“ viršūnių susitikimą

Jungtinės Karalystės premjerė Theresa May šeštadienį grįžta į Briuselį ginti planuojamos „Brexit“ sutarties, nors Ispanija pagrasino boikotuoti Europos Sąjungos viršūnių susitikimą, per kurį šis dokumentas turi būti pasirašytas.

 Jungtinės Karalystės premjerė Theresa May šeštadienį grįžta į Briuselį ginti planuojamos „Brexit“ sutarties, nors Ispanija pagrasino boikotuoti Europos Sąjungos viršūnių susitikimą, per kurį šis dokumentas turi būti pasirašytas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Jungtinės Karalystės premjerė Theresa May šeštadienį grįžta į Briuselį ginti planuojamos „Brexit“ sutarties, nors Ispanija pagrasino boikotuoti Europos Sąjungos viršūnių susitikimą, per kurį šis dokumentas turi būti pasirašytas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 24, 2018, 10:07 AM, atnaujinta Nov 24, 2018, 10:12 AM

Paskutiniąją dieną prieš viršūnių susitikimą Th. May surengs derybas su Europos Komisijos pirmininku Jeanu-Claude'u Junckeriu ir Europos Vadovų Tarybos pirmininku Donaldu Tusku, nors diplomatai sakė, kad Jungtinės Karalystės išstojimo sutartis jau baigta derinti ir parengta pasirašys Bendrijos lyderiams.

Beveik pusantrų metų trukęs derybų procesas toli gražu nebuvo sklandus, o penktadienį Ispanijos premjeras Pedro Sanchezas perspėjo, kad gali nedalyvauti viršūnių susitikime, jeigu Bendrijos lyderiai nepripažins, kad Madridas privalo turėti veto teisę sprendžiant dėl Gibraltaro likimo per bet kokias derybas dėl ES ir JK ryšių, kai Britanija jau bus išstojusi iš bloko.

Kuboje viešintis P. Sanchezas sakė, kad Madridui turėtų būti leista tiesiogiai derėtis su Londonu dėl Gibraltaro ir suteikti atskirą sutikimą bet kokiems šios teritorijos ryšių su ES pakeitimams pagal būsimą susitarimą tarp Britanijos ir Briuselio.

„Jeigu nebus susitarimo, labai aišku, kas nutiks – Europos Vadovų Tarybos (susitikimo) tikriausiai nebus“, – pabrėžė Ispanijos lyderis.

Ispanija jau seniai reiškia pretenzijas į Britanijos valdomą Gibraltarą, apie 30 tūkst. gyventojų turinčią mažytę teritoriją pietiniame Iberijos pusiasalio pakraštyje, dar vadinamą Uola. Tikėtina, kad šie nesutarimai trikdys Londono pastangas susitarti dėl naujų ryšių su ES, kai Britanija išstos iš bloko ateinančių metų kovo 29 dieną.

Ispanijos valstybės sekretorius Europos reikalams Luisas Marco Aguiriano Nalda sakė, kad Madridas nori Londono rašytinio įsipareigojimo, jog jis laikysis suderintos „Brexit“ sutarties punktų, susijusių su Gibraltaro padėtimi, kaip juos interpretuoja Ispanija.

„Pareikalavome, kad jį Britanijos tarnybos išspausdintų prieš sekmadienį vyksiančią Europos (Vadovų) Tarybą“, – ispanų pareigūnas sakė Briuselyje.

Tačiau Londone vienas Dauningo gatvės šaltinis sakė nežinąs, kokį dokumentą omenyje turėjo L. M. Aguiriano Nalda, ir pridūrė: „Derėjomės visos JK šeimos vardu. Tai apima Gibraltarą ir (kitas) užjūrio valdas.“

Ispanijos nepritarimas teisiškai neužblokuotų Britanijos „skyrybų“ sutarties, bet toks žingsnis būtų apmaudus ES lyderiams, norintiems pademonstruoti, kad 27 Bendrijos narės laikosi vieningos pozicijos.

Daugiau netikrumo

Kaip pažymėjo L. M. Aguiriano Nalda, bet kokiems galutiniams ryšiams, dėl kurių Londonas ir Briuselis gali susiderėti po „Brexit“ kovo 29-ąją, turėtų pritarti visos kitos ES šalys, tad Ispanija vėliau faktiškai turėtų teisę užblokuoti šį procesą.

Europos diplomatai sakė, kad nors Th. May šeštadienį dar susitiks su J.-C. Junckeriu ir D. Tusku, jokių reikšmingų derybų nebebus, o per sekmadienį vyksiantį viršūnių susitikimą lyderiai tiesiog pasirašys dokumentus, parengtus per 17 mėnesių trukusį procesą.

Vienas Europos diplomatas sakė, kad susitikimo protokole bus pabrėžiama, kad Britanijai svarbu taikyti sąžiningas prekybos taisykles per 21 mėnesio pereinamąjį laikotarpį po „Brexit“, taip pat užtikrinti, kad būtų laikomasi žvejybos teisių.

Per viršūnių susitikimą bus aiškiai pasakyta, kad per derybas dėl ateities ryšių Europos Vadovų Tarybos balsas bus viršesnis už Europos Komisijos. Šis akcentas turėtų įtikinti Madridą, kad jo balsas bus išgirstas prieš sudarant bet kokį galutinį susitarimą.

Vėliau Th. May laukia dar sunkesnė politinė užduotis – įtikinti Britanijos parlamentą pritarti „Brexit“ sutarčiai.

Th. May nesutiko atsakyti, ar atsistatydintų, jeigu Jungtinės Karalystės parlamentas galiausiai nubalsuotų atmesti išstojimo iš ES sutartį ir mažesnės apimties politinę deklaraciją, numatančią gaires deryboms dėl ateities ryšių su Bendrija.

„Jeigu sutartis nepraeis, grįšime į pirmąjį langelį. Sulauksime daugiau susiskaldymo ir netikrumo“, – perspėjo ji.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: R. Žemaitaitis sulaužė priesaiką – ar gali kandidatuoti?