Kazachstane vyksta derybos dėl trapių paliaubų Sirijos Idlibe

Irano, Rusijos ir Turkijos derybininkai trečiadienį susirinko Kazachstano sostinėje Astanoje į dvi dienas truksiančias derybas, kurių tikslas yra išsaugoti trapias, prieš 10 savaičių paskelbtas paliaubas Sirijos šiaurėje, pranešė Kazachstano užsienio reikalų ministerija.

 Irano, Rusijos ir Turkijos derybininkai trečiadienį susirinko Kazachstano sostinėje Astanoje į dvi dienas truksiančias derybas, kurių tikslas yra išsaugoti trapias, prieš 10 savaičių paskelbtas paliaubas Sirijos šiaurėje, pranešė Kazachstano užsienio reikalų ministerija.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Irano, Rusijos ir Turkijos derybininkai trečiadienį susirinko Kazachstano sostinėje Astanoje į dvi dienas truksiančias derybas, kurių tikslas yra išsaugoti trapias, prieš 10 savaičių paskelbtas paliaubas Sirijos šiaurėje, pranešė Kazachstano užsienio reikalų ministerija.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 28, 2018, 12:32 PM, atnaujinta Nov 28, 2018, 12:33 PM

Be trijų regiono galių derybose dalyvauja Sirijos vyriausybė ir opozicija, rašoma ministerijos pareiškime.

Didžiausias dėmesys per diskusijas bus skirtas konflikto aplink šiaurinę Sirijos Idlibo provinciją slopinimui ir tam, kaip sukurti sąlygas grįžti pabėgėliams ir šalies viduje perkaltiems žmonėms. Taip pat bus kalbama apie atstatymą po konflikto.

Jungtinėms Tautoms derybose atstovaus pasiuntinys Sirijai Staffanas de Mistura, kuriam tai tikriausiai bus paskutinės pastangos spręsti šį konfliktą prieš paliekant postą.

Idlibo provincija yra paskutinis didelis sukilėlių ir džihadistų bastionas. Prieš 10 savaičių čia paskelbtos paliaubos pakibo ant plauko po įtariamos šeštadienio cheminės atakos vyriausybės kontroliuojamame Alepo mieste, kuri išprovokavo atsakomuosius reidus.

Numanomos atakos trijuose Alepo rajonuose aplinkybės yra neaiškios ir smarkiai ginčijamos. Sirijos prezidento Basharo al Assado vyriausybė kaltino kovotojus Idlibe.

Incidentas, po kurio, organizacijos „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR) duomenimis, ligoninėse atsidūrė 94 žmonės, sukėlė pavojų ir taip trapiam rugsėjo viduryje sudarytam susitarimui išvengti visapusiško Idlibo puolimo. Rusijos ir Irano remiamas Sirijos režimas yra deklaravęs įsipareigojimą atsiimti Idlibo provinciją.

Daugiau kaip pusę šio regiono kontroliuoja galingas aljansas „Hayat Tahrir al Sham“ (HTS), kuriam vadovauja buvęs „al Qaeda“ padalinys Sirijoje ir kuris atakos Alepe nekomentavo.

Rugsėjo mėnesį Rusija ir sukilėlius remianti Turkija sutiko nustatyti aplink Idlibą raidės U formos buferinę zoną, kad į šį regioną, kuriame yra maždaug 3 mln. žmonių, nepatektų provyriausybinės pajėgos.

Tačiau sekmadienį Rusija paskelbė, kad jos karo lėktuvai įvykdė pirmuosius po susitarimo antskrydžius šioje zonoje. Maskva sakė, kad antskrydžiai buvo atsakas į Alepo apšaudymą, kurį surengė „teroristinės grupės“, veikiančios HTS kontroliuojamoje planuojamo demilitarizuoto rajono dalyje.

Derybos Astanoje turėtų baigtis ketvirtadienį. Tai jau 11-tas toks susitikimas nuo 2017 metų pradžios, kai Maskva pradėjo diplomatinę kampaniją, į šoną nustūmusią JT vadovaujamas derybas Sirijos klausimu.

Vašingtonas kaip stebėtojas dalyvavo kai kuriuose Astanos derybų ratuose, bet specialusis atstovas Sirijai Jamesas Jeffrey praėjusią savaitę pranešė, kad šiose derybose amerikiečiai nedalyvaus.

Nuo karo Sirijoje pradžios 2011 metais jau žuvo daugiau kaip 360 tūkst. žmonių, o milijonai žmonių neteko savo namų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.