ES pasmerkė Rusijos veiksmus prieš Ukrainos laivus, bet dėl sankcijų nesutarė

Europos Sąjunga trečiadienį griežtai pasmerkė Rusiją dėl ukrainiečių laivų apšaudymo ir užėmimo Kerčės sąsiauryje.

F.Mogherini<br>AFP/Scanpix nuotr.
F.Mogherini<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 29, 2018, 7:03 AM

Tačiau po tris dienas trukusių svarstymų valstybės narės nesugebėjo sutarti dėl naujų sankcijų Maskvai.

„Esame sunerimę dėl šio Rusijos jėgos panaudojimo, kuris, turint galvoje didėjančią to rajono militarizaciją, yra nepriimtinas“, – sakė ES užsienio politikos vadovė Federica Mogherini.

Išplatintas pareiškimas yra gana griežtas, tačiau turėtų nuvilti kai kurias Bendrijos nares, kurios tikėjosi, kad šalys užims griežtesnę bendrą poziciją Maskvos atžvilgiu po to, kai bloko pareigūnai pareiškė, kad ES svarsto naujų sankcijų Rusijai galimybę.

Bendrijos aukšto rango pareigūnai nuo savaitgalio intensyviai diskutavo apie tai, kaip reaguoti į sekmadienį prie Maskvos aneksuoto Krymo pusiasalio įvykusį incidentą, kai Rusija apšaudė ir užėmė tris į Kerčės sąsiaurį įplaukusius Ukrainos karinio jūrų laivyno laivus.

Šis incidentas smarkiai padidino įtampą regione bei išprovokavo nuogąstavimus, kad padėtis gali dar paaštrėti.

ES nepripažįsta 2014 metais Rusijos įvykdytos Krymo aneksijos ir kartu su Jungtinėmis Valstijomis yra paskelbusi Maskvai virtinę ekonominių sankcijų, kuriomis siekiama priversti ją pakeisti kursą.

Po Rusijos agresijos Kerčės sąsiauryje dalis ES valstybių pasisakė už tai, kad sankcijos būtų sugriežtintos. Dėl to galėtų būti sutarta ateinantį mėnesį vyksiančiame ES šalių užsienio reikalų ministrų susitikime. Tačiau kai kurios šalys, ypač Prancūzija ir Vokietija, linkusios laikytis santūresnės pozicijos.

Šiuo metu ES pirmininkaujančios Austrijos užsienio reikalų ministrė Karin Kneissl antradienį žurnalistų paklausta, ar bus imtasi naujų baudžiamųjų priemonių Maskvos atžvilgiu, atsakė, jog „parodys laikas“.

Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda savo ruožtu pareiškė, kad jei bus imtasi iniciatyvos „įvesti Rusijai naujų sankcijų, Lenkija prie jos prisijungs“.

Trečiadienį išplatintame pareiškime pakartojami reikalavimai, kad Rusija paleistų užimtus ukrainiečių laivus ir jų įgulas, taip pat dar kartą patvirtinama „visiška parama Ukrainos nepriklausomybei, suverenitetui ir teritoriniam vientisumui“.

Tačiau pareiškime neužsimenama apie naujų sankcijų galimybę, tik nurodoma, kad ES „pasiryžusi veikti atitinkamai, glaudžiai koordinuodama veiksmus su savo tarptautiniais partneriais“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: prokurorai baigė ikiteisminį tyrimą dėl R. Žemaitaičio