Hario Poterio įkvėptas geriausias šalies mokytojas neįtiko valdantiesiems

Varšuvos karalių rūmuose 17 kartą buvo apdovanotas geriausias šalies mokytojas. Tačiau pirmą kartą ceremonijoje nedalyvavo joks vyriausybės atstovas – taip išreiškė nepasitenkinimą laureatu.

Net patys neklusniausi mokiniai buvo įkvėpti P.Staronio, kuris kūrybiškai žvelgia į savo darbą.
Net patys neklusniausi mokiniai buvo įkvėpti P.Staronio, kuris kūrybiškai žvelgia į savo darbą.
Daugiau nuotraukų (1)

Specialiai „Lietuvos rytui“, Varšuva

2018-11-30 06:55

Valdančiosios katalikiškos Teisės ir teisingumo partijos (TTP) vadovai protestavo prieš tai, kad nugalėtoju buvo pripažintas homoseksualumą atvirai demonstruojantis Sopoto mokytojas ir filosofas Przemyslawas Staronis.

TTP yra dėkinga Bažnyčiai už paramą per rinkimus, tad palaiko neigiamą vyskupų poziciją dėl homoseksualų paradų, pasisako prieš tos pačios lyties asmenų vedybas, siekia visiškai uždrausti abortus.

TTP aktyvistai ne kartą ragino iš mokyklų šalinti pedagogus homoseksualus, neva demoralizuojančius jaunimą. Tad kai geriausiu šalies pedagogu buvo išrinktas etiką dėstantis 35 metų P.Staronis, valdantieji nebuvo patenkinti.

Antradienį per apdovanojimų ceremoniją į sceną mokytojas pakvietė ne tiktai savo tėvus, bet ir partnerį. Laureatas paragino visus siekti, kad mokykla realiai taptų tolerancijos tvirtove, o meilė visiems teiktų džiaugsmą.

Vyras pareiškė, jog už savo sėkmę yra dėkingas jį pamėgusiems mokiniams ir jų tėvams, o ypač knygų apie Harį Poterį autorei, Jungtinės Karalystės rašytojai Joanne K.Rowling.

P.Staronis prisipažino, kad paauglystėje susižavėjęs Hario Poterio nuotykiais vėliau sumąstė, jog vaikams irgi patiktų lankyti panašią į knygoje nupasakotą Hogvartso stebukladarių mokyklą. Gavęs direktorės leidimą P.Staronis savo lėšomis pertvarkė mokyklos rūsyje vieną klasę taip, kad ji būtų panaši į lankytą jaunųjų burtininkų.

Etika yra neprivaloma pamoka, alternatyvi tikybai, bet P.Staronio pamokos Boleslovo Drąsiojo licėjuje, paįvairintos filosofijos ir meno istorijos žiniomis, sukėlė tokį susidomėjimą, kad jas lankyti panoro trys ketvirtadaliai vaikų.

Pamokos sudomino ir tėvus, tad jų prašymu mokytojas įkūrė filosofijos fakultatyvą vaikams ir suaugusiesiems „Fenikso brolija“.

P.Staronis pirmas šalyje mokykloje ėmė rengti mokslų nakties šventę, kurioje mokiniai kartu su tėvais dalyvavo žinių konkursuose, stebėjo antikinės dramos spektaklius, diskutavo filosofinėmis temomis.

Net 27 P.Staronio auklėtiniai pastaraisiais metais laimėjo prizus moksleivių filosofijos olimpiadoje.

Kai daugybė mokytojų skundžiasi sunkiai randantys kalbą su šiuolaikiniais moksleiviais, pastarieji patys pateikė P.Staronio kandidatūrą geriausio mokytojo konkursui.

Mokiniai P.Staronį draugiškai pravardžiuoja Snapu, mat jis su jais dažniausiai bendrauja per jaunimo mėgstamą internetinę programėlę „Snapchat“ ir pamokų temas nurodo užšifruotai, kad auklėtiniai įsitrauktų į mąstymo žaidimus.

P.Staronis nepabūgo iššūkių ir sutiko tapti pačių sunkiausių, blogiausiai besimokančių ir daugiausia pamokų praleidžiančių klasių auklėtoju. Eksperimentas puikiai pavyko, visi mokiniai susidomėjo mokslais ir egzaminus išlaikė gerais pažymiais.

P.Staronio pasiekimais susidomėjusios Švietimo ministerija bei kelios aukštosios mokyklos ėmė kviesti vyrą dalytis patirtimi ir skaityti paskaitų, konsultuoti rengiant vadovėlius.

P.Staronis įkūrė respublikinį aktyvių mokytojų klubą, pradėjo teikti mokamas konsultavimo paslaugas verslininkams, moko tėvus vaikų psichologijos subtilybių.

„Darbe su mokiniais siekiu dviejų tikslų – sužadinti smalsumą ir siekį tapti gerais žmonėmis“, – per apdovanojimų ceremoniją pareiškė P.Staronis, tačiau valdančiųjų padėkos nesulaukė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.