JAV ragina ES skelbti sankcijas Iranui dėl jo raketų programos

Jungtinės Valstijos ragina Europos Sąjungą įvesti sankcijas Iranui dėl jo raketų programos, kurią laiko „rimta ir sparčiai augančia grėsme“.

Jungtinės Valstijos ragina Europos Sąjungą įvesti sankcijas Iranui dėl jo raketų programos, kurią laiko „rimta ir sparčiai augančia grėsme“.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Jungtinės Valstijos ragina Europos Sąjungą įvesti sankcijas Iranui dėl jo raketų programos, kurią laiko „rimta ir sparčiai augančia grėsme“.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 4, 2018, 9:10 AM, atnaujinta Dec 4, 2018, 9:11 AM

„Norėtume, kad Europos Sąjunga paskelbtų sankcijas, nukreiptas prieš Irano raketų programą“, – sakė JAV valstybės departamento specialusis atstovas Iranui Brianas Hookas žurnalistams, lydintiems valstybės sekretorių Mike'ą Pompeo į NATO užsienio reikalų ministrų susitikimą Briuselyje.

Anot B. Hooko, šiitiška respublika tvirtina, kad jos kariniai mokymai yra gynybinio pobūdžio, tačiau „iš tiesų taip nėra“.

Jis pabrėžė, kad prezidento Donaldo Trumpo pastangos didinti spaudimą Iranui bus veiksmingos, jei prie jų prisijungs kitos šalys.

„Tai didelė ir sparčiai auganti grėsmė. Visas pasaulis, ne tik Europa, turi daryti viską, kad Irano raketų programa būtų nutraukta“, – kalbėjo Valstybės departamento atstovas.

Jis pažymėjo, jog buvo padaryta klaida, kai iš tarptautinio susitarimo dėl Irano branduolinės programos buvo išbrauktas punktas dėl raketų.

„Tai viena pagrindinių priežasčių, paskatinusių Jungtines Valstijas pasitraukti iš šio susitarimo“, – sakė B. Hookas.

Jis priminė, kad Iranas turi „didžiausią armiją regione“.

„Jo karių esama beveik visose kaimyninėse šalyse. Jo kovotojai plinta kaip vėžys, jie griauna stabilumą ir kelia grėsmę pasauliui bei pasaulinei prekybai tiek Hormūzo, tiek Bab al Mandebo sąsiauriuose. Tai leidžia Teheranui dusinti Sueco kanalą“, – sakė B. Hookas.

M. Pompeo šeštadienį pareiškė, kad Iranas pažeidė Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos rezoliuciją, įvykdęs vidutinio nuotolio balistinės raketos, galinčios nešti kelias kovines galvutes, bandymą.

Europos Sąjungos šalys nepritarė D. Trumpo sprendimui pasitraukti iš 2015 metais pasirašyto tarptautinio susitarimo dėl Irano branduolinės programos ir grąžinti anksčiau jam taikytas sankcijas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.