Policija Prancūzijoje sulaikė beveik 1,4 tūkst. „geltonųjų liemenių“

Policija Prancūzijoje šeštadienį sulaikė 1,385 tūkst. protesto akcijų prieš vyriausybę dalyvių, pranešė vidaus reikalų ministras Christophe‘as Castaneras.

Policija Prancūzijoje sulaikė beveik 1,4 tūkst. „geltonųjų liemenių“.<br>AP nuotr.
Policija Prancūzijoje sulaikė beveik 1,4 tūkst. „geltonųjų liemenių“.<br>AP nuotr.
Policija Prancūzijoje sulaikė beveik 1,4 tūkst. „geltonųjų liemenių“.<br>AP nuotr.
Policija Prancūzijoje sulaikė beveik 1,4 tūkst. „geltonųjų liemenių“.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 9, 2018, 9:04 AM, atnaujinta Dec 9, 2018, 10:07 AM

VRM duomenimis, protesto akcijose visoje šalyje dalyvavo 125 tūkst. „geltonųjų liemenių“ judėjimo šalininkų, iš jų 10 tūkst. išėjo į Paryžiaus gatves, pažymėjo jis.

Padėtis Prancūzijos sostinėje buvo labiausiai įtempta – čia buvo sulaikyti 920 žmonių ir policija kol kas nepaleidžia 619-os.

Per neramumus Paryžiuje, kurių, kaip ir savaitę anksčiau, nepavyko išvengti, buvo sužeistas 71 žmogus, įskaitant septynis pareigūnus.

Tuo tarpu ministras pirmininkas Edouardas Philippe‘as „geltonųjų liemenių“ judėjimą vėl paragino siekti dialogo ir pažadėjo, kad vyriausybė atsižvelgs į jų priekaištus dėl didėjančių pragyvenimo išlaidų.

„Dialogas prasidėjo ir turi būti tęsiamas, – pareiškė premjeras per televiziją. – Prezidentas kalbės ir pasiūlys priemonių, kurios paskatins šį dialogą.“

Persimetė į Belgiją

Briuselio policija per šeštadienį Belgijos sostinėje įvykusią protesto akciją, pamėgdžiojančią „geltonųjų liemenių“ demonstracijas kaimyninėje Prancūzijoje, buvo priversta panaudoti ašarines dujas ir vandens patrankas ir sulaikė apie 400 žmonių.

„Vienas policininkas buvo sužeistas į veidą. Jis buvo nuvežtas į ligoninę, bet jo gyvybei pavojus negresia“, – pareiškė Briuselio policijos atstovė spaudai Ilse Van De Keere ir pridūrė, kad protestuotojai lupo iš grindinio akmenis ir svaidė juos į policijos pareigūnus.

„Buvo padaryta tam tikra žala“, – pažymėjo atstovė ir pridūrė, jog padėtis jau normalizavosi.

Mitinge dalyvavo apie 1 tūkst. žmonių ir policijai teko panaudoti ašarines dujas bei vandens patranką, pareiškė ji.

Briuselio rajonas, kur yra įsikūrusios Europos Sąjungos institucijos, įskaitant Europos Komisiją ir Europos Parlamentą, prevenciškai buvo uždarytas: policija pastatė užtvaras ir uždraudė šioje teritorijoje tiek mašinų, tiek pėsčiųjų eismą.

Kaip pranešė naujienų agentūros „Belga“, jauni protestuotojai blokavo greitkelį, Briuselį jungiantį su Flandrijos Rekemo miesteliu netoli sienos su Prancūzija.

Jie taip pat įrengė barikadą prie Prancūzijos ir Belgijos sienos netoli Adinkerko.

„Geltonųjų liemenių“ judėjimas Prancūzijoje iš pradžių kilo protestuojant prieš planuojamą degalų akcizo didinimą. Tačiau vėliau jis išsivystė į masinius protestus prieš prezidento Emmanuelio Macrono politiką.

Protestai persimetė ir į kai kurias kitas šalis, įskaitant Belgiją, ypač į prancūzakalbį šalies regioną.

Lapkričio 30 dieną „geltonųjų liemenių“ protestas Briuselyje, kuriame dalyvavo apie 300 žmonių, peraugo į susirėmimus, per kuriuos buvo padegti du policijos automobiliai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.