Po Lietuvos sankcijų rusai vis nerimsta – grūmoja pirštu ir įžeidinėja

Ketvirtadienį prasidėjusiame Europos Vadovų Tarybos susitikime, be kita ko, gali būti aptartos ir Europos Sąjungos sankcijos ar atsakas į Rusijos veiksmus Kerčės sąsiauryje, kuomet buvo apšaudyti trys Ukrainos laivai, o jų įgulų nariai paimti į nelaisvę, o dabar teisiami.

 D.Grybauskaitė apie sankcijas pranešė susitikusi su Ukrainos prezidentu P.Porošenka. <br> Zuma Press/Scanpix nuotr.
 D.Grybauskaitė apie sankcijas pranešė susitikusi su Ukrainos prezidentu P.Porošenka. <br> Zuma Press/Scanpix nuotr.
 Sankcijos paskelbtos dėl įvykių Kerčės sąsiauryje. <br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Sankcijos paskelbtos dėl įvykių Kerčės sąsiauryje. <br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2018-12-13 16:01, atnaujinta 2018-12-13 16:18

Tuo tarpu Rusijos žiniasklaida dar nerimsta po to, kai praėjusį penktadienį Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė pranešė įvedanti sankcijas Rusijai už šį incidentą. Rusijos spaudoje pasipylė įvairiausio pobūdžio kaltinimai Lietuvai.

Netilo jie ir šią savaitę, o Lietuvai parinkta epitetų įvairenybė kartais priversdavo kilnotis antakius – „pusiau nepriklausoma“, „nacionalistų valdoma“ arba „Vašingtono marionetė“. Nors pastarieji du epitetai iš esmės prieštarauja vienas kitam, rusų žurnalistai juos dalijo negailėdami.

Neatsiliko ir Rusijos Valstybės Dūmos deputatai. Federacijos Tarybos tarptautinių santykių komiteto pirmininkas Andrejus Klimovas pareiškė, kad Lietuvos valdžiai verčiau derėtų atkreipti dėmesį į problemas savo šalyje.

„Tai, kad jų prezidentė nuolat įrodo esanti rusofobė ten, kur reikia ar nereikia, bet kokiomis priemonėmis, neturi nieko bendra su realybe. Dabartinė Rusijos valdžia nenori, kad apie juos pamirštų. Iš tiesų jiems geriau pagalvoti apie tai, kad šalyje trečdaliu sumažėjo gyventojų nuo to laiko, kai jie tapo Europos Sąjungos ir NATO nariais“, – tikino A.Klimovas.

Pasak jo, Vilniaus sprendimas įvesti sankcijas pablogina ir taip sudėtingus Lietuvos ir Rusijos santykius. Maža to, politikas pareiškė, kad Lietuva esą tai padarė norėdama įtikti JAV.

Dar toliau nuėjo Rusijos Valstybės Dūmos tarptautinių santykių komiteto pirmininko pavaduotojas Dmitrijus Novikovas pareiškęs, kad tiek Lietuva, tiek Ukraina „turi savo šeimininkus“.

„Ukrainą ir Lietuvą šiandien jos šeimininkai išnaudoja siekdami įgyvendinti savo tikslus“, – tikino D.Novikovas.

Kitas Rusijos Valstybės Dūmos deputatas Vitalijus Milonovas pareiškė, kad Rusija net nepastebės įvestų sankcijų, nes „šalies neturi su Lietuva tokių bendrų ekonomikos sričių, kurioms įvedami apribojimai“.

„Aš suprantu, kad yra Ukraina. Jie iš esmės yra neracionalūs. Tačiau Baltijos respublikos..“, – šaržavo politikas.

Valstybės Dūmos užsienio reikalų komiteto pirmininkas Leonidas Sluckis pareiškė, kad Lietuvos paskelbtos sankcijos Rusijai dėl incidento Kerčės sąsiauryje tėra uodo įkandimas ir pažadėjo, kad Maskva duos atsaką.

Netruko kaltinimų ir tuo, kad Lietuva, įvesdama sankcijas dėl įvykių Kerčės sąsiauryje, tiesiog rado galimybę pademonstruoti savo rusofobiją.

Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė dar praėjusią savaitę, viešėdama Kijeve, pareiškė įvedanti sankcijas žmonėms, susijusiems su incidentu Kerčėje. Ji taip pat pranešė Ukrainai skirsianti didesnę karinę ir humanitarinę paramą. D.Grybauskaitė ragino kitas šalis sekti Lietuvos pavyzdžiu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.