Theresa May nepasiduoda – rengs dar daugiau derybų

Didžiosios Britanijos premjerė Theresa May penktadienį pareiškė, kad jos šalis ir ES ateinančiomis dienomis surengs daugiau derybų, paneigdama pranešimus, kad bloko lyderiai nesutiko patenkinti jos prašymo suteikti garantijų dėl „Brexit“ plano.

Jungtinės Karalystės premjerė Theresa May penktadienį pareiškė, kad nenuleis rankų.<br>AP nuotr.
Jungtinės Karalystės premjerė Theresa May penktadienį pareiškė, kad nenuleis rankų.<br>AP nuotr.
Jungtinės Karalystės premjerė Theresa May.<br>AP nuotr.
Jungtinės Karalystės premjerė Theresa May.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 14, 2018, 5:56 PM

Pasibaigus dvi dienas Briuselyje vykusiam ES viršūnių susitikimui, Th. May pasveikino kitų 27 ES lyderių pareiškimą, pakartojantį jų poziciją dėl susitarimų, susijusių su Airijos Respublikos ir Šiaurės Airijos sienos statusu. Dėl šio klausimo Jungtinės Karalystės įstatymų leidėjai grasino atmesti Londono ir Briuselio suderintą „Brexit“ sutartį.

„Kaip oficialios išvados šie įsipareigojimai turi teisinį statusą, todėl turėtų būti sveikintini“, – premjerė sakė žurnalistams, bet pridūrė: „Parlamento nariams reikės tolesnių patikinimų.“

Po pokalbių su Europos Vadovų Tarybos pirmininku Donaldu Tusku, Europos Komisijos vadovu Jeanu-Claude'u Junckeriu (Žanu Klodu Junkeriu) ir kitais lyderiais Th. May sakė, kad tolesnių diskusijų įvyks kitą savaitę.

„Atkreipiu dėmesį, kad buvo pranešimų, esą ES nenusiteikusi svarstyti jokių tolesnių išaiškinimų. Europos Sąjungai – ir man – aišku, kad jeigu ketiname išstoti su sutartimi, tai yra ši sutartis“, – aiškino ji.

„Šiandien vykusios mano diskusijos su kolegomis parodė, kad tolesnis aiškinimasis ir diskusijos, po Tarybos išvadų, iš tikrųjų galimi“, – Th. May sakė žurnalistams.

„Dar yra darbo, kurį reikia atlikti, tad artimiausiomis dienomis surengsime derybų, kaip gauti tolesnių patikinimų, kurių reikia, kad JK parlamentas galėtų patvirtinti sutartį“, – pridūrė ji.

Vis dėlto Th. May pripažino, kad jos vyriausybė „toliau tariasi“ dėl pasiruošimų scenarijui, jog kovo 29-ąją Britanija turės palikti ES neturėdama jokios sutarties.

„Esu įsitikinusi, kad geriau pasitraukti su sutartimi – gera sutartimi. Tikiu, kad mūsų turima sutartis yra gera sutartis“, – tvirtino ji.

Anksčiau šią savaitę Th. May buvo priversta atidėti parlamento balsavimą dėl „Brexit“ sutarties, nes šis dokumentas sulaukė per didelio įstatymų leidėjų pasipriešinimo. Be to, jos partijos parlamentinė frakcija surengė balsavimą dėl nepasitikėjimo premjeres, nors pastangos ją atstatydinti nesulaukė pakankamo palaikymo. Galiausiai Th. May teko vėl dalyvauti kebliose diskusijose su ES lyderiais.

„Per visa tai aš aiškiai sakiau, kad reikia atlikti darbą... – tai yra, išpildyti Britanijos žmonių balsavimą per referendumą“, – pareiškė ji.

„Niekada nesakiau, kad tai bus lengva. Tokios derybos visada būna sunkios, visada būna sunkių laikų. Ir kai priartėji prie pačios pabaigos, tuomet gali tapti dar sunkiau, – pridūrė Th. May. – Tačiau būtent tai skatina mane tai daryti ir užtikrinti rezultatų, (nes) tai yra teisinga Britanijos žmonėms.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.