Belgijos karalius: „Nepaisant premjero atsistatydinimo, pirmalaikių rinkimų šalyje nebus“

Belgijos karalius penktadienį paprašė premjero Charles'o Michelio likti savo poste iki eilinių rinkimų gegužę, nors jo vyriausybei praradus daugumą ministras pirmininkas pareiškė atsistatydinantis.

 Belgijos karalius penktadienį paprašė premjero Charles'o Michelio likti savo poste iki eilinių rinkimų gegužę, nepaisant to, kad jo vyriausybei praradus daugumą ministras pirmininkas pareiškė atsistatydinantis.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Belgijos karalius penktadienį paprašė premjero Charles'o Michelio likti savo poste iki eilinių rinkimų gegužę, nepaisant to, kad jo vyriausybei praradus daugumą ministras pirmininkas pareiškė atsistatydinantis.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 21, 2018, 1:57 PM, atnaujinta Dec 21, 2018, 4:06 PM

Vyriausybę krizė ištiko prieš dvi savaites, kai iš valdančiosios koalicijos pasitraukė didžiausia koalicijos partija – nacionalistinis „Naujasis flamandų aljansas“ (N-VA), supykęs dėl Belgijos pritarimo Jungtinių Tautų migracijos paktui.

„Karalius priėmė vyriausybės atsistatydinimą ir pavedė jai tvarkyti einamuosius reikalus. Jis pareiškė politinę valią garantuoti sėkmingą šalies valdymą iki artimiausių rinkimų“, – pranešė karališkieji rūmai.

Karalius Philippe'as šią savaitę susitiko su Ch. Micheliu ir visų parlamentinių partijų lyderiais pasitarti, ar susidarius politinei aklavietei jis turėtų pritarti galimybei skelbti pirmalaikius rinkimus, ar palaukti iki gegužės 26 dieną numatytų rinkimų.

Savo pareiškime penktadienį karalius išreiškė savo pasitikėjimą politikais ir nurodė Ch. Micheliui bei parlamento pirmininkui reguliariai informuoti jį apie įvykių eigą.

Neturėdamas daugumos palaikymo Ch. Michelis veikiausiai negalės vykdyti numatytų reformų, tačiau karalius pavedė Belgijos susiskaldžiusioms institucijoms rasti „tinkamą atsaką į ekonomikos, biudžeto ir tarptautinius iššūkius bei žmonių lūkesčius“.

Belgija ir anksčiau yra ilgai gyvenusi be veikiančios vyriausybės: 2010–2011 metais belgų vyriausybės nepavyko suformuoti net 541 dieną.

Vis tik iki šio mėnesio Ch. Micheliui pavyko išsaugoti trapią jo vadovaujamo liberalaus Reformų judėjimo (MR), Flamandų krikščionių demokratų partijos ir flamandų nacionalistų partijos koalicinę vyriausybę.

Ch. Michelis, prie Belgijos vyriausybės vairo stojęs 2014 metais, prarado N-VA paramą, kai pritarė Jungtinių Tautų migracijos paktui.

Teisiškai neprivaloma JT sutartis, turinti skatinti bendrą tarptautinės bendruomenės požiūrį į migrantų srautus, tapo parankiu taikiniu dešiniesiems populistams, siekiantiems nuversti jo vyriausybę.

Šią savaitę Belgijos žalieji ir kairioji opozicija pabandė surengti balsavimą dėl nepasitikėjimo premjeru, paskatindami jį patį pateikti atsistatydinimo prašymą.

Penktadienį 43 metų sukaktį švenčiantis Ch. Michelis buvo jauniausias Belgijos vyriausybės vadovas nuo 1840 metų, kai 2014-aisiais stojo prie jos vairo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.